Na slovesnosti ob odprtju novega gasilskega doma v Zgornjih Pirničah so se zbrali številni gasilci. / Foto: Peter Košenina

Zgodovinski dan za pirniške gasilce

V uporabo so predali novi gasilski dom v Zgornjih Pirničah, ki je sploh prva tovrstna novogradnja v samostojni občini Medvode. Vrednost investicije je skoraj 1,4 milijona evrov. Pot od starega, premajhnega gasilskega doma do novega, ki je eden večjih v Sloveniji, ni bila lahka.

Največji prostor v njem je garaža velikosti slabih sedemsto kvadratnih metrov, skupna površina doma pa je skoraj tisoč kvadratnih metrov. To je eden večjih domov prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji.

Zg. Pirniče – Za gasilce PGD Zgornje Pirniče in za celotno lokalno skupnost je bil v nedeljo pomemben dan. Slovesno so odprli novi gasilski dom. Ker je bil stari premajhen za vso opremo, so novega v druš­tvu načrtovali več kot dvajset let. Izvajalec ga je zgradil za slabega 1,4 milijona evrov, veliko prostovoljnega dela pa so opravili tudi člani društva.

S skoraj tisoč kvadratnimi metri površin je to eden večjih domov prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji.

Gasilski dom za naslednjih sto let

»Današnji dan je mnogo več kot le predaja v uporabo največje investicije Občine Medvode na področju gasilstva od njene ustanovitve pred skoraj tridesetimi leti. V resnici je ta objekt eden izmed tistih, ki dokazujejo, da živimo v krajih, kjer je skupnost še živa, kjer se njeni prebivalci zavedajo, da gasilci niso le nekdo, na kogar se vedno lahko zanesejo, pač pa vedo tudi, da drug brez drugega ne moremo. Naj se večkrat zavemo, kako pomembno je, da se na vsakem koraku trudimo za skupno in za skupnost. Moja želja je, da bi bil novi gasilski dom tu v Zgornjih Pirničah naslednje stoletje točka srečevanja, zbiranja in pomoči za vse krajane, tiste, ki že, in tiste, ki še bodo sestavljali vrste prostovoljnih gasilcev, in vseh tistih, ki bodo to delo in dejavnost še naprej znali ceniti,« je zbrane nagovoril župan Medvod Nejc Smole.

Eden večjih domov v Sloveniji

Gasilstvo v Pirničah se s pomočjo celotne skupnosti razvija naprej. V kraju ima že dolgo tradicijo, ki sega v leto 1901. Tedaj je bil ustanovni občni zbor PGD Šmartno pod Šmarno goro. Do prelomnice je prišlo v letu 1910, ko so se gasilci iz Pirnič osamosvojili. Novi gasilski dom je že tretji v Zgornjih Pirničah. Prvi je namenu služil 60 let, drugi pa do pred kratkim, do selitve v novega. »Odprtje novega gasilskega doma v Zgornjih Pirničah je zgodovinski trenutek. Za nas je velika pridobitev. V starem domu nismo imeli prostora niti za vozila, ki so bila tako na različnih lokacijah po vasi. Tukaj imamo vse skupaj na enem mestu. Že skoraj četrt stoletja se je govorilo o gradnji novega doma, sedaj smo ga dočakali. V letu 1999 se je kupilo zemljišče, nakar smo začeli aktivnosti za gradnjo doma. Sprva smo začrtali večji objekt, kjer bi lahko imeli tudi različne poligone in bazen za izobraževanje reševalcev. Skozi leta načrtovanj in racionalizacij s projektantom Robertom Robasom smo se skupaj z Občino Medvode odločili za zmanjšan projekt, ki bi bil finančno še vzdržen. Aprila 2021 smo pridobili gradbeno dovoljenje, januarja 2022 pa z izvajalci podpisali pogodbo za gradnjo novega doma. V času gradnje smo imeli veliko dogovarjanj zaradi podražitev, ki si jih res nismo želeli. V juliju smo se preselili v nove prostore in že smo izkusili, kako prepotreben je bil dom, saj smo veliko lažje ukrepali, ko so nas pričakale vremenske ujme in neurja, poplave in večji požar na bližnji kmetiji,« je povedal Matej Meznarič, predsednik PGD Zg. Pirniče, in se zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali na poti do novega doma. Društvo bo zanj prispevalo okrog pol milijona evrov. Največji prostor v njem je garaža velikosti slabih sedemsto kvadratnih metrov, skupna površina doma pa je skoraj tisoč kvadratnih metrov. To je eden večjih domov prostovoljnih gasilskih društev v Sloveniji. Ob njem je tudi 47 parkirnih mest.

Za začetek gasilska parada

Slovesnost se je začela z gasilsko parado od starega do novega gasilskega doma. Udeležili so se je številni gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Medvode in od drugje. Med gosti na odprtju je bil tudi Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Novo pridobitev je blagoslovil župnik Župnije Pirniče msgr. dr. Blaž Jezeršek.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

9/22

četrtek

7/22

petek

8/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!