Razstava je zapolnjena z zgodbami, čustvi in izkušnjami, ki so zaznamovali dvajsetletno potovanje Invalidskega društva Kengurujček Slovenije. / Foto: Maja Bertoncelj

Le vprašaj, pa ti povem

»Skozi fotografije in izkušnje, ki jih delimo, želimo izpovedati svoje zgodbe.«

Invalidsko društvo Kengurujček Slovenije beleži dvajset let uspešnega delovanja. Ustanovili so ga starši otrok s prirojenimi in pridobljenimi napakami črevesja. Sem štejejo anorektalne atrezije, Hirschprungovo bolezen, hipoplazije in atrezije ozkega črevesa, sindrom kratkega črevesa, atrezije ezophagusa, Mb. Crohn, ulcerozni kolitis in transplantacije. Ob jubileju so v torek v Knjižnici Medvode odprli razstavo z naslovom Le vprašaj, pa ti povem, ki bo na ogled do 22. septembra. Uvod vanjo je bila lutkovna predstava »Živali pri dr. Zdravku« v izvedbi bolnišničnih vzgojiteljic vrtca Vodmat.

Predsednica društva je vseh dvajset let Danica Kopač Maletič, ki prihaja iz Trnovca v občini Medvode. Njen sin Jan je bil povod za ustanovitev društva. Danes je star 28 let. V Sloveniji je bil drugi, ki je pred 26 leti zaradi sindroma kratkega črevesa pristal na popolni parenteralni prehrani in je danes najstarejši. Hranilne snovi si v telo vsak dan vsaj pol dneva vnaša na poseben način –neposredno v krvni obtok. Janovo zgodbo bomo predstavili prihodnjič, tokrat pa nekaj več o razstavi, ki je vredna ogleda.

»Praznujemo dvajset let društva in ta jubilej smo obogatili z nečim posebnim, s fotografsko razstavo, ki nosi naslov Le vprašaj, pa ti povem. To je razstava, ki je zapolnjena z zgodbami, čustvi in izkušnjami, ki so zaznamovali dvajsetletno potovanje našega društva, življenja naših članov in njihovih družin. Skupaj smo prehodili dolgo pot, polno izzivov, vendar smo se naučili, kako premagovati ovire in graditi mostove do boljšega jutri. Ob tej obletnici smo se odločili, da razstava ne bo le galerija fotografij. Je potovanje skozi čas, ki ga delimo z vami. Z njenim odprtjem namreč odpiramo vrata v življenje naših najmlajših članov. Skozi fotografije in izkušnje, ki jih delimo, želimo izpovedati svoje zgodbe. Želimo vas povabiti, da vstopite v naš svet, občutite naša čustva, da razumete naše boje in zmage ter da delite to popotovanje z nami. Razstava je tudi simbol naše želje po ozaveščanju o boleznih celotnega prebavnega trakta, izobraževanju, izmenjavi znanja in skupni rasti. Skupaj bomo še naprej gradili mostove do boljšega jutri za vse otroke, ki potrebujejo podporo vseh nas,« je ob odprtju razstave povedala Danica Kopač Maletič.

Ob dvajsetletnici so izdali tudi publikacijo z naslovom 20 let invalidskega društva Kengurujček Slovenije, ki ne predstavlja le zgodovine in dosežkov društva, pač pa odseva tudi trud vseh članov in njihovo močno povezanost s skupnostjo. V njej so tudi strokovni prispevki, ki osvetljujejo njihovo pot v znanju in inovacijah, in osebne zgodbe, ki pripovedujejo o njihovih skupnih naporih in uspehih.

Društvo vsako leto oblikuje kakovosten program dela, ki zajema različna področja. Njihov pomemben cilj je spodbuditi starše in njihove otroke s prirojenimi ali pridobljenimi anomalijami prebavnega trakta k aktivnemu in stalnemu učenju za doseganje višje kakovosti življenja kljub bolezni otrok.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/21

torek

13/19

sreda

9/21

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

ERROR: Object template cce_2 is missing!

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame