V športni dvorani v Mengšu je treba nadomestiti parket, ki ga je uničila poplava, delno pa so bile poškodovane tudi stene. / Foto: Tina Dokl

Tudi v poplavljenih šolah pouk prvega septembra

Cerkljanska šola je razblinila ugibanja, ali se bo pouk lahko začel prvega septembra in kje bo potekal po poplavi pritličnih učilnic in kleti. Tudi v Mostah pri Komendi in Mengšu pospešeno odpravljajo posledice, ki jih je pustila voda.

Cerklje, Moste, Mengeš – Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje bo novo šolsko leto zaradi posledic poplave začela na več lokacijah: v šolskih učilnicah bodo imeli pouk učenci prve triade in višjih razredov, četrtošolci bodo sedli v klopi v prostorih Družinskega in mladinskega centra Cerklje ter bližnje kmetijske zadruge, petošolci pa bodo gostovali v prostorih župnišča v Adergasu. Kot nam je povedal ravnatelj Boštjan Mohorič, bo šola organizirala prevoz na to lokacijo, z vsemi podrobnostmi začasno spremenjene organizacije pouka pa bodo starše seznanili na roditeljskih sestankih. Računajo, da bodo učilnice v starem delu šole sanirane do konca oktobra; tiste, ki so v pritličju prizidka, pa naj bi bile nared do prihodnjega petka, ko je predviden začetek pouka. Prvi šolski dan bodo (lahko) ostali doma le učenci petih razredov, ki imajo prvi teden v septembru šolo v naravi in bodo takrat nadomestili prosti dan.

V teku so tudi postopki za čimprejšnjo sanacijo kotlovnice v cerkljanski šoli, menjavo parketa v športni dvorani pa občina načrtuje prihodnje leto med poletnimi počitnicami. Po besedah župana Franca Čebulja bo v dvorani mogoče izvajati telovadbo.

Najprej učilnice

Tudi v Mostah hitijo s sanacijo učilnic; poplavljenih je bilo šest, poleg teh pa še drugi prostori v pritličju šole, med njimi kuhinja, jedilnica in knjižnica, ter klet. »Takoj smo se lotili zamenjave poškodovanih tlakov, odstraniti je bilo treba tudi omete, prostore zdaj intenzivno sušimo in se dogovarjamo z obrtniki glede sanacije, da bomo 1. septembra lahko začeli pouk. Seveda še ne bo vse sanirano, ampak ne bo treba izvajati pouka na daljavo,« nam je povedala Sabina Brigita Štebe, pomočnica ravnatelja Osnovne šole Komenda Moste. Predvidena je tudi vrnitev vrtčevskih skupin, ki gostujejo v šoli. Na peskovnik in nekatere druge zunanje površine, ki jih je uničila voda, bodo otroci morali še počakati, prav tako se bo v september zamaknila sanacija telovadnice. Sogovornica je ob tem opozorila, da so poplave prinesle še druge izzive, od uničenih šolskih potrebščin do stisk med prizadetimi občani.

Brez športne dvorane

V Osnovni šoli Mengeš, kjer bodo prihodnji petek odprli vrata okoli 900 učencem, je narasla voda poplavila dvanajst učilnic, šest kabinetov, kuhinjo, jedilnico, garderobe in arhiv. »Zalila je celotno prvo etažo, vendar je bila v naših prostorih le nekaj ur.« Kot je pojasnil ravnatelj Sašo Božič, sta hišnika skupaj s še nekaj sodelavci že v petek popoldne poskrbela, da je začela odtekati, v naslednjih dneh pa so zaposleni s pomočjo staršev prostore temeljito počistili in razkužili. Sreča je tudi, je dejal, da so na tleh ploščice in linolej. »Za zdaj nič ne kaže, da bi bilo treba menjati tlake, in upamo, da pri tem tudi ostane. Večji problem pa je športna dvorana, v kateri je treba zamenjati uničen parket. Ta je že odstranjen, zdaj se izvaja sušenje; koliko časa bo trajala sanacija, je težko reči, do nadaljnjega bodo ure športa prilagojene situaciji,« napoveduje ravnatelj. Nadeja pa se, da bo v kratkem rešeno vprašanje dostopa do šole, saj je bil poškodovan most na dovozni cesti. »Občina dela na tem,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/6

četrtek

5/10

petek

6/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.