Brezpilotno zračno vozilo oziroma dron služi kot koristen pripomoček tudi službam za zaščito in reševanje. / Foto: Tina Dokl

Droni koristni pri reševanju

Brezpilotno zračno vozilo oziroma dron služi kot koristen pripomoček tudi službam za zaščito in reševanje. Uporabljajo ga pri iskalnih in reševalnih akcijah, nadzoru zemljišč, požarov, poplav in drugih reševalnih akcijah.

Radovljica – Župani zgornjegorenjskih občin so lani podprli pobudo gorskih reševalcev za nakup brezpilotnih letalnikov, ki bodo jih bodo uporabljali pri izvajanju vse pogostejših in številnejših reševalnih akcij. Pobuda je omogočila nakup in namestitev letalnikov v več občinah. Občina Bohinj je opremljena z enim, Zgo­rnjesavska dolina ima enega, medtem ko si ga občine Bled, Gorje, Radovljica in Žirovnica delijo. Omenjeni dron hranijo v Gorski reševalni službi (GRS) Radovljica in bo, kot je povedal njihov predsednik Toni Smolej, posebno koristen pri iskanju pogrešanih oseb.

»Pomembno je vedeti, da uporaba brezpilotnih letalnikov ni preprosta. Pravilnik o njihovi uporabi je izredno strog in to velja tudi za reševalce. Obstajajo omejitve, kot so določene lokacije, kjer lahko letijo, in druge določbe, saj je uporaba dronov lahko tudi nevarna. Lahko pride do nesreč, zlasti če se z njimi neodgovorno igramo ali jih uporabljamo brez potrebnega znanja, zato se moramo zavedati, da dron ni igrača,« je poudaril Smolej.

Dron za zdaj še ni bil uporabljen v akciji, je pa Smolej delil izkušnjo, ko so ga uporabili v okviru Gorske reševalne zveze. »V nočnem času smo iskali pogrešanega avstrijskega turnega smučarja na Stolu, pri tem nas je sicer nekoliko oviral veter, a se je kljub temu izkazalo, da je dron izredno koristen,« je povedal in dodal, da dron ni nujno pogosto uporabljen. »A tedaj ko je, je izredno dobrodošel pripomoček. Z njim namreč lahko bistveno hitreje pregledamo območje; za fizičen dostop porabimo več ur, aktivirati moramo tudi ljudi,« je pojasnil. Drona pa ne bodo uporabljali le gorski reševalci, temveč tudi gasilci ob morebitnih požarih in tudi poplavah ter druge službe zaščite in reševanja.

Pregledali nedostopna območja

V Medvodah, kjer je bilo veliko stanovanjskih objektov pod vodo, so v času najhujših poplav tudi policisti s pomočjo brezpilotnih letalnikov pregledali območje. Teren so pregledovali z višine od petdeset do sedemdeset metrov. Na območju, ki je bilo povsem nedostopno, so v približno štiridesetih minutah zelo natančno in v celoti pregledali poplavljene objekte in okolico. »Tako so v kratkem času preverili, ali je še kje, morda na strehah, balkonih, drevesih, v bližini deroče reke, kdo, ki je v težavah in potrebuje reševanje,« so pojasnili na policiji.

Čeprav je pregledovanje terena potekalo v svetlem delu dneva, so uporabili tudi termografsko kamero, ki zaznava toploto, in tako natančno preverili tudi tiste dele terena, kjer je bodisi vidljivost slabša ali pa se ljudje zaradi ovir ne bi videli, denimo v krošnjah dreves. »Droni pa so bili izjemno uporabni tudi pri spremljanju reševanj, ki so potekala na tleh, saj so policisti lahko iz zraka videli, ali se kraju reševanja po vodi približuje kakšen predmet, ki bi lahko poškodoval reševalce, in so jih na to pravočasno opozorili,« so še dodali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/23

petek

9/25

sobota

12/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?