Poplavljeni so bili številni objekti. Ko je voda odtekla, so ljudje iz stanovanj začeli odnašati opremo in odstranjevati blato, ki ga je voda pustila za seboj. / Foto: Tina Dokl

Središče Medvod pod vodo

Dan po katastrofalnih poplavah smo obiskali Medvode: vojska, gasilci in drugi prostovoljci so reševali, kar se je še rešiti dalo, začeli so čistiti blato in naplavine, se skušali prebiti do delov občine, ki so bili še nedostopni ... Ljudje so začeli čistiti stanovanja, ki jih je dosegla deroča voda, ki je za seboj pustila pravo razdejanje. Bilo je hudo. V petek je bila prioriteta reševanje življenj.

Medvode – »Danes zjutraj, ko sem se zbudil, sem srčno upal, da je bilo vse to včerajšnje dogajanje samo nočna mora. Tako lahko opišem občutke v eni povedi,« nam je v soboto zgodaj popoldan v središču Medvod pojasnil župan Nejc Smole.

Reševali s čolni, sirena za evakuacijo

Medvode so poplave močno prizadele. Začelo se je že v zgodnjih petkovih urah. »Prve intervencije so bile v vaseh pod Polhograjci (Rakovnik, Vaše, Goričane, Preska, Sora), čez noč se je kot zelo problematično pokazalo območje doline Ločnice tudi s plazovi, zjutraj pa je sledilo zelo hitro naraščanje Sore, ki je zalila središče Medvod. Kasneje je zalilo še območje Vikrč, kjer tako visoke vode prav tako nihče ne pomni. Dvignil se je tudi nivo podtalnice, tako da je tudi tam, kjer niso bili neposredno ogroženi od vodotokov, začelo zalivati kleti, kar pomeni tudi območje KS Smlednik in Zbilje, kjer so imeli veliko dela s črpanjem vode. Včeraj smo v prvi vrsti reševali življenja,« je poudaril Smole. Vse skupaj je potekalo zelo hitro. »Sodelavci iz občinske uprave so iz stavbe tekli, ko jim je voda segala že do kolen. Ta sila vode, ki je včeraj pokazala svojo moč, je bila res neverjetna,« je slikovito ponazoril. Smrtnih žrtev k sreči ni bilo, reševanje je potekalo tudi s čolni. Eno na takšen način s polja pod Rakovnikom, ko so rešili dve osebi, ki sta bili sredi deroče vode ujeti v avtodomu. Potrebna je bila tudi evakuacija nekaterih prebivalcev v Športno dvorano Medvode, kjer so registrirali 60 ljudi.

Doživela že druge velike poplave

Sobotno dopoldne je v središču Medvod običajno živahno. Tržnica je polna ljudi. Tokrat je bilo vse drugače. Gasilci in vojaki so čistili površine, potekalo je odstranjevanje avtomobilov, ki jih je zalila voda, podjetniki so čistili blatne prostore, stanovalci svoje domove, na tržnici pa je bila ena sama prodajalka z zelenjavo, ki je opozorila tudi na škodo, ki so jo poplave in letošnje vreme nasploh prinesli kmetovalcem. Prizori so bili zares žalostni. »Poplave sem že doživela 1. novembra 1990. Ni bilo pa tako hudo, kot je tokrat, ko je res preseglo vse meje. Živim na območju, kjer je bil udar vode za ta stari del Medvod najmočnejši. Po celem stanovanju smo imeli vodo 1,1 metra visoko, popolnoma je bila zalita tudi klet. Hudo je. Vse, kar je ostalo, vidite pod nadstreškom za avto. Na žalost je bil poplavljen tudi avtomobil in so ga pred kratkim odpeljali. Trenutno živimo pri sestri in poskušamo sanirati stanovanje, odstraniti vsaj mulj. Zjutraj, ko smo prišli, ko je voda odtekla, ga je bilo v stanovanju 25 centimetrov. Srčno upam na pomoč pri sanaciji. Imamo zavarovano, a to še zdaleč ne bo dovolj. Kot upokojenka si enostavno ne predstavljam več, da bi morala še enkrat vse sanirati,« je s solzami v očeh pripovedovala Martina Ovijač, ki je bila ena izmed tistih, ki so jo ob hitro naraščajoči Sori z doma na varno morali odpeljati s čolnom.

Knjižnica ostala suha

Središče Medvod je bilo v celoti poplavljeno. Voda je med drugim zalila tudi občinsko stavbo in nakupovalni center s trgovino Mercator. Je pa prizanesla Knjižnici Medvode. Ustavila se je 10 centimetrov pred vhodom. Knjižnica je kot po čudežu ostala suha. Na prvi hudi preizkušnji je bil novi most čez Savo Medvoški lok, ki ga je Sava sicer dosegla, a je ostal nepoškodovan. To pa ne velja za most čez Soro pri Mačkah, ki ostaja zaprt, odneslo je most, ki je povezoval Medno in Vikrče. Prav tako ostajajo zaprte nekatere ceste, med drugim v dolini Ločnice, kjer je pravo razdejanje, cesta Medvode - Goričane (zaprt podvoz pod železniško progo), na cesti Goričane - Rakovnik pa je vzpostavljen enosmerni promet pri kopališču v Goričanah samo za osebna vozila. Iz PD Medvode je prišlo opozorilo, naj se ljudje vzdržijo obiska Polhograjskih dolomitov.

Včeraj izredna seja

Vse dni so se v Športni dvorani Medvode vodstvo intervencije Poplave 2023 in vodstva interventnih ekip sestajali na koordinacijah. Delo poteka usklajeno. Včeraj popoldan je potekala tudi izredna seja občinskega sveta, na kateri so se svetniki seznanili z razmerami po poplavah. Začenja se sanacija, ki bo dolgotrajna. Škoda je velika. »Niti slučajno si ne morem predstavljati, kako bomo zagotovili sredstva za sanacijo vseh poškodb, ki so nastale na javni infrastrukturi, za sanacijo vseh plazov ... Glavna skrb je trenutno, kako zagotoviti, da se bodo ljudje lahko vrnili na svoje domove, da se bodo vsaj za silo, če bo le šlo, pripeljali do svojih hiš. Nato bomo teden za tednom stvari reševali naprej,« je v soboto še pojasnil župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

12/22

torek

11/24

sreda

12/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 4. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 4. junij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Kranj, 4. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 5. junij 2024

Sporočilo v steklenici

IZLETI / Preddvor, 5. junij 2024

Telovadba, angleška urica, pohod

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 6. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...