Režiserka Urška Djukić med snemanjem filma / Foto: arhiv Spok Films

Urška Djukić snema prvenec

V furlanskem mestu Čedad je prejšnji teden padla prva klapa celovečernega igranega filma režiserke Urške Djukić.

Ljubljana – Filmska ekipa je ta čas v Čedadu in okolici, kjer bo dvajset dni glavna lokacija filma. Devet dni bodo snemali v Ljubljani, še šest snemalnih dni pa ekipo čaka pozimi. Film Little Trouble Girls, kot je delovni naslov filma, bo torej nastal v 35 snemalnih dneh, poročajo iz Slovenskega filmskega centra.

Mlada filmska umetnica, Medvoščanka Urška Djukić, je mednarodno strokovno in tudi širšo javnost nase opozorila z zrelim, premišljenim in avtorsko izpiljenim pristopom ter temami, v katerih poudarja nasilje nad ženskami kot pomembno temo v družbenem dialogu.

Področje svojega zanimanja je nazadnje strnila v hibridno vizualno pripoved Babičino seksualno življenje (2021), kratki animirano-dokumentarni film, ki ga je Evropska filmska akademija (EFA) lani razglasila za najboljši evropski kratki film. Letos je Babičino seksualno življenje, ki je nastalo po knjižni predlogi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, prejelo še cezarja, nagrado francoske filmske akademije. Pred dnevi je Urška Djukić za ustvarjalni opus v zadnjih dveh letih dobila še Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana.

Številne domače in mednarodne nagrade so vsekakor dobra popotnica težko pričakovanemu prvencu mlade režiserke, ki v njem nadaljuje pomembno temo, ki jo je razvila v Babičinem seksualnem življenju, torej vpliv družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa.

Zgodba filma govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji (igra jo Jara Sofija Ostan), ki v času odraščanja krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti. Gre za napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo. Ob glavni junakinji njeno prijateljico Ano Marijo igra Mina Švajger. Igralsko zasedbo sestavljajo še priznana imena: Saša Tabaković (zborovodja), Nataša Burger (mama Helena), Lotos Vincenc Šparovec (oče Niko), Špela Frlic (teta Milena), Staša Popović (Klara), Mateja Strle (Uršula), Brane Završan (dr. Primožič), Saša Pavček (sestra Magda), Irena Tomažin (sestra Kati), Mattia Casson (delavec). V filmu nastopa tudi projektni dekliški pevski zbor s 26 profesionalnimi pevkami.

Film soustvarjata še direktor fotografije Lev Predan Kowarski in scenograf Vasja Kokelj, ekipi se je pridružila italijanska kostumografka Gilda Venturini, oblikovalka maske je Eva Uršič. Glasbo za film bo zložil Lojze Krajnčan, pri čemer kot umetniška vodja nastopajočega pevskega zbora sodeluje Jasna Žitnik. Snemalec zvoka je Ivan Antić, oblikoval ga bo Julij Zornik - TBC. Montažer Vladimir Gojun prihaja iz Hrvaške.

Režiserka Urška Djukić je ob začetku snemanja dejala: »Hvaležna sem, da lahko ustvarjam filme in da lahko skozi umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih spodbudim vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/25

ponedeljek

15/20

torek

13/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...