Otroke Podružnične šole Mavčiče je obiskala pisateljica Gaja Kos. / Foto: arhiv PŠ Mavčiče

V deželi čudes

Na popotovanju po partnerskih mestih v okviru vseslovenskega literarnega festivala 28. Slovenski dnevi knjige, ki ga pripravlja Društvo slovenskih pisateljev, so se sredi junija z vozilom, polnim knjig, ustavili tudi v Škofji Loki in Mavčičah.

V Društvu slovenskih pisateljev so v sodelovanju s partnerskimi mesti otroke in mladino tudi letos popeljali na Pot v deželo čudes – v svet neskončnih možnosti, ki se odpira med platnicami knjig. »Polne kovčke knjig smo natovorili v vozilo ter se skupaj s pisateljicami in pisatelji odpravili na pot.« V deželo čudes so povabili tudi v Škofji Loki in Mavčičah.

V Škofji Loki je v okviru festivala Kulturno društvo Grable, društvo za kreativno grabljenje sveta, skupaj s Knjižnico Ivana Tavčarja na terasi mladinskega oddelka knjižnice pripravilo pripovedovalski dogodek za otroke Povej mi pravljico. Udeleženke pripovedovalskega študijskega krožka, ki ga je društvo Grable izvajalo med letom, so sestavile program ljudskih pravljic in pesmi, vse skupaj pa začinile z obilo humorja, šal in kratkih anekdot, so pojasnili organizatorji. Bojana Pravst je povedala češko ljudsko pravljico Trije metulji, Lucija Peršin slovensko ljudsko Pšenica, najlepši cvet, Ivica Bernik Peršin madžarsko Zajčkov zvonček, Marija Knafelj, ki je tudi povezovala prireditev, pa je povedala še eno slovensko pravljico – Vsem ljudem nikoli ne ustrežeš. Irena Tratnik je zgodbe dopolnila s harmoniko. »Več kot šestdeset obiskovalcev vseh starosti je dokaz, da je knjiga kljub močni konkurenci digitalnih medijev še kako živa in pomembna.«

V Mavčičah pa je v sodelovanju s Kulturnim društvom Simona Jenka - Šmonca otroke tamkajšnje podružnične šole v Dvorani Simona Jenka obiskala pisateljica, prevajalka, urednica in literarna kritičarka Gaja Kos, ki veliko ustvarja tudi za otroke. Njeni slikanici Grdavši in presenečenje ter Obisk sta bili nominirani za nagrado desetnica, slikanica Nočni obisk za nagrado Kristine Brenkove, slikanica Ne pozabi na naslov! je bila uvrščena med Bele vrane, z Junaki z ladje Argo so se učenci ukvarjali na tekmovanju za Cankarjevo priznanje, slikanico Obisk pa so prejeli vsi ljubljanski prvošolci. Nad srečanjem s pisateljico v živo so bili otroci navdušeni. Cene Zavrl nam je zaupal, da pozna veliko njenih knjig, svoje vtise s srečanja pa so strnili še nekateri drugi učenci, ki so med drugim zapisali: »V njenih zgodbah so mi všeč namišljene živali. Njene zgodbe so zanimive, poučne in zabavne. Ona se domisli ideje za pravljice ob posebnih trenutkih, kar mi je všeč. Veliko smo se smejali, dobro je bilo, ker sem dobil novo knjigo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.