Takole živahno je bilo na vadbi v Prešernovem gaju. / Foto: Cirila Resman

Medgeneracijska jutranja vadba

Šola zdravja v Kranju je na jutranji telovadbi gostila prvo- in drugošolce z Osnovne šole Staneta Žagarja ter tudi nekatere njihove starše in stare starše.

Kranj – V kranjski občini se na vsakodnevnih jutranjih telovadbah na prostem zbira osem skupin Šole zdravja. Podobno kot drugje po Sloveniji na vadbah, pri katerih s preprostimi vajami po metodi 1000 gibov razgibajo vse dele telesa, prevladujejo upokojenci, čeprav si po besedah koordinatorke kranjskih skupin Metke Štok želijo, da bi se jim pridružile tudi mlajše generacije. Članice skupin, ki telovadita v Prešernovem gaju in na ploščadi med vrtcema na Planini, so se v preteklem tednu z veseljem razgibale v družbi najmlajših učencev Osnovne šole (OŠ) Staneta Žagarja Kranj. Metka Štok je namreč minuli torek v družbi kolegic iz Šole zdravja vodila vadbo za dobrih 60 drugošolcev v Prešernovem gaju, dan kasneje pa še za dobrih 50 prvošolcev na Planini. Na vadbi, sploh v Prešernovem gaju, so se jim pridružili tudi nekateri starši ter dedki in babice.

Metka Štok je bila zadovoljna, da so otroci lepo sodelovali pri vadbi, je pa potrebovala tudi malce iznajdljivosti, da je obdržala njihovo koncentracijo. »Ponosna sem nanje. Sicer pa vadba ni enolična, je raznolika, saj zajame celo telo, od glave do pet. Skupna vadba je bila tudi prijetna popestritev za naše članice,« je poudarila Štokova. Prav tako je bila vesela odziva staršev in starih staršev, pri čemer upa, da se jim bo kdo pridružil na rednih brezplačnih jutranjih vadbah njihovih skupin. Poleg omenjenih dveh se jih srečuje še šest: Stražišče, Žabnica, Čirče, Mlaka - Kokrica, Predoslje - Britof in Šorlijevo naselje.

Sodelovanje OŠ Staneta Žagarja in kranjske Šole zdravja se je začelo na pobudo učiteljice športa Tanje Fajfar, ki poudarja, da je medgeneracijsko sodelovanje izjemnega pomena. »Koronski čas nas je zelo razdružil, šole smo se zaprle in skrajni čas je, da se spet odpremo in začnemo generacije povezovati med seboj.« Tako so že lani imeli nekaj skupnih vadb s Šolo zdravja v manjših skupinah, letos pa so priredili dva večja dogodka. »Ob tem otroci tudi spoznavajo pomen gibanja skozi vsa obdobja življenja. V šolah opažamo upad gibalnih standardov, tu pa imajo možnost spoznati zelo aktivne starostnike in marsikdaj na vadbah otroci bolj vzdihujejo kot pa starejši,« je pojasnila Fajfarjeva.

Metka Štok si želi, da bi bilo tovrstnih sodelovanj z osnovnimi šolami še več. Pred leti so telovadili tudi z otroki v vrtcih, še posebno dobrodošlo pa bi bilo po njenem sodelovanje s srednjimi šolami. »Osnovnošolski otroci se še precej gibajo, marsikateremu srednješolcu pa se ne ljubi več in gibanje opusti,« je opozorila Štokova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

10/15

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?