Učenci, ki so v Španiji svoje vrstnike navduševali nad knjigami slovenskih avtorjev, so se v Medvodah srečali tudi z učenci OŠ Preska. / Foto: Maja Bertoncelj

Otroci v Španiji berejo slovenske knjige

Medvode je obiskalo sedem ambasadorjev slovenske literature, sedem otrok iz Španije, ki so svoje sošolke in sošolce navduševali za branje knjig slovenskih avtorjev.

»Slovenski avtorji, ki jih prebirajo naši otroci v Španiji, govorijo o drugačni vsakdanjosti.«

Medvode – Pred kratkim je bilo v Sloveniji sedem ambasadorjev delavnic Talleres Cienlee iz mesta Quintenar de la Orden v Španiji, starih od 9 do 12 let. Delavnice so obiskovali v lanskem šolskem letu ter prebirali španske prevode del slovenskih avtorjev, ki so izšli pri založbi Malinc, nato pa pripravili gradiva, delavnice ter predstavitve za svoje sošolce in vrstnike.

Za svoje delo so ambasadorji ob svetovnem dnevu knjige prejeli medalje in posebna priznanja, za posebno nagrado pa povabilo založbe Malinc na obisk Slovenije. In ker ima založba sedež v Medvodah, so največ časa preživeli prav tam. Nastanjeni so bili v Smledniku. Ogledali so si smledniški grad, se družili z učenci OŠ Preska, kjer imajo španščino kot obvezni izbirni predmet, in OŠ Medvode, obiskali Ljubljano, kjer se jim je pridružil pisatelj Peter Svetina, Škofjo Loko, kjer se je rodil nogometaš kluba Atlético de Madrid Jan Oblak, Bled, kjer jih je pričakala pisateljica Klarisa Jovanović, ter Obalo, kjer sta jih pozdravila ilustratorja Francisco Tomsich in Štefan Turk. Topel sprejem jim je pripravil tudi župan Medvod Nejc Smole. »Sodelovanje se je začelo pred dvema letoma. Lani sva ambasadorje v Španiji obiskala skupaj s Petrom Svetino. Tokrat pa smo jih povabili v Slovenijo, ker je to dobra priložnost, da spoznajo Medvode, kraj, kjer deluje naša založba, in v živo tudi avtorje, ki so jih prebirali. Z njimi se bodo tudi srečali,« je ob začetku obiska povedala Barbara Pregelj, urednica založbe Malinc, v kateri prevajajo dela španskih avtorjev v slovenščino in tudi obratno. »V španščino smo prevedli pet knjig slovenskih avtorjev za otroke. To so Čudežni prstan in Modrost nilskih konjev Petra Svetine, Groznovilca v Hudi hosti in Groznovilca in huda zima Jane Bauer ter Telovadec Nikolaj prežene tolovaja Klarise Jovanović. V pripravi so še trije,« je dodala Barbara Pregelj.

Vsebino knjig so španski otroci povezovali tudi s Slovenijo, pri delu pa jih je usmerjala vodja delavnic Jacqueline Oliver. »Slovenski avtorji so drugačni od teh, ki smo jih navajeni. Govorijo o drugačni vsakdanjosti. Besedila so napisana tako, da se otroci ob branju ustavijo in o tem premišljujejo – in ta premislek je ob današnjem hitenju izredno dragocen,« je povedala Jacqueline Oliver.

Delavnice potekajo tudi letos, ko je vseh bralcev v španščino prevedenih knjig slovenskih avtorjev, ki jih je izdala založba Malinc, že kar tisoč.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/27

sobota

16/28

nedelja

14/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

PRIREDITVE / Radovljica, 8. junij 2024

Greš z nami zvezde štet

OBVESTILA / Kranj, 8. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod DU Kokrica

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 8. junij 2024

Predstava na prostem

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 8. junij 2024

Dve gostovanji

PRIREDITVE / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod po mamutovi deželi

PRIREDITVE / Besnica, 8. junij 2024

Zabava za super junake

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...