Nika Kajnih / Foto: osebni arhiv

Prva Akademija za varuške

V Sloveniji je prvič potekalo uradno izobraževanje za varuške, in sicer v organizaciji Akademije za varuške, ki jo je ustanovila Medvoščanka Nika Kajnih.

»Potreba po varuškah v Sloveniji ves čas narašča, družine pa imajo veliko težav pri iskanju primerne osebe. Za opravljanje tako odgovornega dela, ki ni le skrb za otroka, temveč pomoč in podpora celi družini, je poleg izkušenj potrebnega tudi veliko znanja.«

Nika Kajnih je po izobrazbi učiteljica razrednega pouka z angleščino. Ima dolgoletne izkušnje z varstvom otrok. Že po srednji šoli si je vzela prosto leto in ga izkoristila kot varuška in t. i. au pair v Združenih državah Amerike. V tujini je delo varuške veliko bolj prisotno na trgu dela kot pri nas, pravi. Ta izkušnja je vplivala na njeno nadaljnjo pot – tudi poslovno.

»Po vrnitvi v Slovenijo sem ob študiju nadaljevala varovanje otrok. Zaradi vseh priporočil in posledično prezasedenosti sem leta 2015 ustanovila tedaj prvi spletni iskalnik varušk v Sloveniji, da bi družinam pomagala najti zanesljivo varstvo za njihove otroke. Po triletnem mirovanju, ko sem se posvečala svojima dvema hčerkama, je končno prišel čas za nadgradnjo. To je Akademija za varuške, s katero želimo vplivati na prihodnost vseh vpletenih na področju varstva otrok v Sloveniji,« pojasnjuje. Akademija za varuške je v slovenskem prostoru novost in Nika Kajnih poudarja njeno potrebnost. »Kot dolgoletna varuška in vodja agencije za varuške sem bila dnevno v stiku s ponudniki varstva in družinami, zato sem dobro spoznala težave na obeh straneh. Prvič sem bila varuška leta 2011 in ugotavljam, da v vsem tem času ni prišlo do večjih sprememb na tem področju, ki so potrebne. Po drugi strani pa dejavniki, kot so hiter tempo življenja, številne obveznosti, premalo prostora v vrtcih in odsotnost starih staršev vplivajo na dejstvo, da vedno več družin išče varuško za občasno ali stalno varstvo – tudi v Sloveniji. Anketa, ki sem jo izvedla, je pokazala, da ima manjši odstotek družin varuško, veliko večji pa si jo želi. Starši si seveda želijo sodelovati z osebo, ki bo njihovemu otroku nudila varno in ljubeče varstvo, hkrati pa mu širila obzorja, bila inovativna na področju vzgoje in izobraževanja ter poznala osnovne značilnosti razvoja otrok. Pri iskanju primerne osebe se srečujejo s težavami. Porajajo se jim številna vprašanja: kakšna naj bo varuška, kaj od nje pričakovati, ne nazadnje tudi, koliko jo plačati ... Poklic varuške bi ob upoštevanju zakonskih omejitev v teoriji lahko opravljal vsak, ki ga veseli delo z otroki, a pri tem ne smemo pozabiti, da so izredno pomembne vse izkušnje, znanje in talenti, ki jih ima. Z Akademijo skupaj s strokovnjaki z različnih področij omogočamo usposabljanje o aktualnih vsebinah za strokovno in varno delo z otroki na enem mestu. Varuške bomo izobrazili tudi o zakonodaji in legalnem izvajanju varstva otrok, s čimer bodo poskrbele za svojo prihodnost in se istočasno izognile sivi ekonomiji, ki je trenutno skoraj pravilo v tej panogi. Prav tako bomo ozaveščali javnost, da je imeti pomoč pri varstvu otrok ne samo normalno, ampak tudi pomembno, saj so zadovoljni starši steber srečne družine.«

Akademija je prvič potekala v aprilu s kratkim, a intenzivnim izobraževanjem, na katerem je bilo posredovanega veliko praktičnega znanja. Udeležilo se je je okrog trideset oseb, večina s področja vzgoje in izobraževanja, že z izkušnjami varuške ali brez njih. »Akademija je namenjena vsem, ki se ukvarjajo z varstvom otrok ali bi se s tem želeli ukvarjati, ne glede na izobrazbo in spol. V prvi izvedbi je potekala dva konca tedna, sodelovalo je 13 predavateljev, ki so izvedli 17 predavanj, vključno s prvo pomočjo, tako da smo naenkrat zajeli čim več tem. Z odzivom smo zelo zadovoljni. Glavni cilj Akademije za varuške je ločiti profesionalne varuške, ki se za delo z otroki izobražujejo in sledijo aktualnim smernicam vzgoje, ter tiste, ki otroke varujejo zgolj ljubiteljsko in za (pre)nizko ceno. Posledično je cilj ustanoviti mrežo kompetentnih varušk, ki bodo nudile kvalitetno varstvo otrok na domu, po drugi strani pa varuške povezati z družinami, ki jim lahko nudijo večjo varnost in bolje plačana dela,« je še povedala Nika Kajnih.

Akademijo za varuške v drugi izvedbi načrtuje jeseni. Ne dvomi, da bo zanimanja dovolj, saj meni, da je varovanje otrok eden od poklicev prihodnosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

15/28

sobota

16/27

nedelja

15/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Podblica, 22. junij 2024

Pohod na Jelovico

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

 

 
 

 

 
 
 

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.