Že sicer nepregledno križišče še dodatno zastira velika usmerjevalna tabla. / Foto: Aleš Senožetnik

Domačini opozarjajo na dotrajano cesto

Intenziven in nenačrtovan turistični razvoj poslabšuje kvaliteto življenja lokalnih prebivalcev, menijo vaščani Podloma, ki se bojijo, da bo dotrajana cesta, ki skozi vas pelje tudi proti Veliki planini, zaradi gradnje šestsedežnice še nevarnejša.

Domačine skrbi, da se bo stanje še dodatno poslabšalo zaradi gradnje šestsedežnice na Veliki planini, ki nima svoje servisne poti, zato bo ves material na Planino s tovornjaki prepeljan prav skozi Podlom.

Kamnik – Sredi naselja Podlom, nekaj sto metrov pod vrhom prelaza Črnivec, se odcepi državna cesta proti Lučam in Logarski dolini. Slabo vzdrževana cesta, na katero so pred dobrima dvema desetletjema, ko je cesto od občine v vzdrževanje prevzela država, položili nekajcentimetrsko asfaltno protiprašno zaščito, pa povzroča sive lase prebivalcem Podloma in Kališ, ki po njej dostopajo tudi do svojih domov in ob njej opravljajo kmetijsko in gozdarsko dejavnost.

Cesta se poseda, ni varovalne ograje ...

Kot nam je povedal domačin Boris Štupar, se krajani sicer neuspešno trudijo, da bi tudi za njihov kraj postavili vsaj tablo za razpršeno naselje. S Štuparjem smo se najprej sprehodili do slabo urejenega križišča. Kot pravi, so pred časom za potrebe Velike planine majhne usmerjevalne table nadomestili s precej večjimi, ki so nameščene tik ob križišču in zastirajo pogled, kjer je vidljivost zaradi ovinka že tako slaba, hitrost pa omejena na devetdeset kilometrov na uro. »Zaradi neprimernega križišča oz. ovinka morajo številni (pre)težki tovornjaki in predvsem šolski izletniški avtobusi za vožnjo proti Veliki planini in z nje iti obrnit na prelaz Črnivec,« nadaljuje Štupar. V praksi sicer marsikdo pelje mimo križišča in nato z vzvratno vožnjo še toliko bolj ogroža prometno varnost. »Križišče je nujno potrebno prenove, odmika tabel na razumno razdaljo, treba bi bilo tudi zgraditi varno šolsko pot, postaviti in označiti avtobusna postajališča in vse to opraviti pred gradbenimi posegi …« še našteva Štupar.

Dotrajanost pa se kaže tudi pol kilometra višje, kjer se cestišče v Plazu in nato pred cerkvijo sv. Ahaca na več mestih močno poseda. Ker manjka tudi nekaj sto metrov varnostne odbojne ograje, pa je še toliko nevarnejše, zaradi česar je že nekaj avtomobilov zdrsnilo s ceste. »Če prijaviš nesrečo policiji, voznik dobi še plačilni nalog zaradi neprilagojene hitrosti, čeprav je pravi vzrok prav nevarna cesta,« meni sogovornik, ki ga skrbi tudi, da bi pod prelomljeno asfaltno površino spet počila cev vodovoda, namočena zemljina pa bi na že tako plazovitem območju v Plazu kaj hitro splazila.

O stanju na cesti sicer domačini redno obveščajo pristojne in jih prosijo, naj si jo pridejo ogledat, a kot pravi Štupar, konstruktivnega dialoga ni ne s strani Občine Kamnik, ne države in ne Krajevne skupnosti Črna. Ob odgovorih na dopise odpišejo, da bodo usad v Plazu sanirali, da bo geolog opravil svoje delo, da bodo, ko bo denar, naredili varnostno odbojno ograjo, da pa denarja nimajo, da to ni njihovo … Zdaj domačine skrbi, da se bo stanje še dodatno poslabšalo zaradi gradnje šestsedežnice na Veliki planini, ki nima svoje servisne poti, zato bo ves material na Planino s tovornjaki prepeljan prav skozi Podlom.

Rekonstrukcija še ni predvidena

Za pojasnila smo zaprosili Direkcijo RS za infrastrukturo, kjer so nam sicer odgovorili, da imajo v načrtu projekt rekonstrukcije dobrih 6,8 kilometra dolgega odseka na območju Podvolovljeka, ki je v sosednji občini Luče. Na drugi strani cestne povezave pa v prihodnjih letih načrtujejo sanacijo, ki se bo začela 350 metrov višje od križišča in bo potekala do Kranjskega Raka. »Več informacij bo znanih, ko bo projekt uvrščen v načrt razvojnih programov, predvidoma v prihodnjih letih,« so še pojasnili.

Po odgovore, kako bo gradnja šestsedežnice na Veliki planini vplivala na cesto skozi Podlom, smo se obrnili tudi na družbo Riko, ki kot partner izvajalca, družbe Leitner, sodeluje pri gradnji sedežnice. »Vsekakor bomo logistiko prilagajali razmeram in potrebam, nikakor ne le v prid učinkovitosti, temveč tudi v prid ohranjanja narave in obstoječe infrastrukture. Kakršnekoli poškodbe bomo tudi sanirali,« so pojasnili.

S problematiko so seznanjeni tudi na kamniški občini, kjer so direkcijo že večkrat pozvali, naj pristopi k celoviti sanaciji, saj ceste ni mogoče urediti zgolj z rednim vzdrževanjem. Po besedah župana Mateja Slaparja, pa je bilo več posluha pod prejšnjim ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ko je država že uredila trikilometrski odsek od Stahovice proti prelazu Črnivec in je bilo obljubljeno, da se bodo z enakim tempom nadaljevali proti vrhu Črnivca in Kranjskem Raku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

delno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/24

petek

12/23

sobota

12/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PREDAVANJA / Naklo, 2. junij 2023

Kadar ne moremo ničesar spremeniti

PRIREDITVE / Visoko, 2. junij 2023

Poljanska dolina v delih Ivana Tavčarja

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 2. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Kranj, 2. junij 2023

Festival Kalejdoskop

IZLETI / Kranj, 3. junij 2023

Gradiška Tura

GLEDALIŠČE / Kranj, 3. junij 2023

Festival Kalejdoskop

GLEDALIŠČE / Kranj, 3. junij 2023

Rumena pika na nebu

 

 
 

 

 
 
 

Kopališče tik pred odprtjem / 18:54, 1. junij

Ali je predvideno javno zaklonišče pod Oblo? Namreč v Gradnikovi ga ni več, porušeno 2 leti nazaj, tam so nobel stanovanja.... krožišče pred...

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov / 10:55, 1. junij

300€/t plačujejo komunalna podjetja za odvoz predelanih odpadkov v sežigalnice v tujino (RDF gorivo). Kurilna vrednost 1kg RDF goriva je ena...

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov / 08:43, 31. maj

Švica ukinila odlagališča leta 2000, Avstrija 2002. Premajhni državi, da bi odpadke odlagali v naravo. Na balkanski strani Alp še vedno po starem. Skrb za odpadke po balkansko.

Boljša oskrba s pitno vodo / 13:14, 30. maj

14 let za 24km vodovoda. Vsaka čast.

V državnem svetu o Orehku / 21:02, 26. maj

Samo dražijo ljudi s projekti, ki nikoli ne bodo zaživeli. Novi gradbeni projekti so ustavljeni. Projektantske hiše od novembra lani beležij...

Golob napovedal tudi božičnico za upokojence / 18:40, 26. maj

A se je roza minister za srečo Maljevac že kaj oglasil? Ne spremljam več te anomalije slovenske !!

Gorenjska bolnišnica / 18:38, 26. maj

Zmer bolj je očitno, da je bil okoli nove bolnice navaden medijski spin !Kar naenkrat so na Jesenicah ugotovili, da je v povprečju prostih p...