Odprtja razstave nakita v Radovljici se je udeležilo kar lepo število ljudi. / Foto: Alenka Brun

Drugi Slovenski teden nakita

V Sloveniji do 19. maja poteka Slovenski teden nakita SIJW 2023. Posvečen je oblikovalcem sodobnega nakita, ki so v svojem poklicu velikokrat nevidni ali prezrti, saj je pozornost pri tovrstni umetnosti običajno usmerjena v končni izdelek.

Na Slovenskem tednu nakita lahko občudujete sodoben nakit več kot sto domačih in tujih oblikovalcev, med katerimi jih polovica prihaja iz Slovenije, deset pa jih sodeluje tudi v povezavi z Romunskim tednom nakita.

Gre trenutno za edini dogodek v Sloveniji, ki je usmerjen v promoviranje sodobnega oblikovanja nakita in njegovih ustvarjalcev. Je tudi trajnostno naravnan in kulturno-izobraževalni dogodek, ki združuje razstave, tečaje, delavnice, predavanja ter vodenja po razstavah. Letos so organizirali tudi tekmovalni del in bodo podelili nagrade za predstavljena dela v več kategorijah, kar se bo zgodilo 18. maja v Grand Plaza hotelu v Ljubljani. Če vam uspe obiskati Slovenski teden nakita, lahko tudi na tak način vstopite v zanimiv in čaroben svet oblikovalcev nakita.

Letošnja tema SIJW 2023 je sodobna alkimija – umetnost preoblikovanja, ki je razdeljena na tri dele: prvi je preteklost – tradicija v nakitu (kulturna dediščina, obrt); drugi je sedanjost – trajnost v nakitu (trajnostni materiali, reciklirani materiali) in tretji predstavlja prihodnost – znanost in tehnologija v nakitu (nakit in robotika, umetna inteligenca, digitalizacija). Razstave in spremljevalne dogodke gostijo Ljubljana, Maribor, Izola, Radovljica, Slovenj Gradec, medtem ko so odprtje Tedna nakita pripravili z osrednjo razstavo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Med razstavljavci, oblikovalci nakita, najdemo tudi nekaj gorenjskih imen, kot sta Huberto Široka z Bleda in Nataša Druškovič iz Kranja, medtem ko smo ime David Kramarič zasledili ob napovedanem prikazu in delavnici okovanja kamnov v Zlatarskem ateljeju Mengeš, ki je bila takoj ob začetku Tedna. Druškovičeva je minulo soboto pripravila delavnico Od skice do prstana, ki jo je gostil Gorenjski muzej, v največji meri pa so se odzvali najmlajši, ki jim je bila delavnica v prvi vrsti tudi namenjena. Spoznavali so osnovne tehnike, materiale, orodja oblikovanja nakita in ustvarjali predvsem uhane iz odpadne plastične embalaže. Huberto Široka pa 19. maja v ateljeju na Bledu pripravlja predavanje z demonstracijo Od nakita do skulpture – predstavitev zlatarskih in srebrokovaških tehnik »fold forming«, »synclastic«in »anticlastic«.

V Šivčevi hiši v Radovljici pa so v sklopu SIJW 2023 odprli razstavo nakita, kjer razstavljajo Sara Mermal, Kristina Drnovšek, Uršula Rihtar, Huberto Široka, Arijana Gadžijev, Asteroid Mosaics, Mahshad Azadi, Helka Kettunen, Salvador Vico in Omri Goren. Nekateri od omenjenih so se odprtja udeležili, kustosinja in koordinatorka razstave, dr. Petra Bole, sicer tudi direktorica Muzejev radovljiške občine, kamor sodi tudi Šivčeva hiša, je pripravila krajši uvodni govor, besedo pa je predala tudi prisotnim umetnikom oblikovanja nakita, ki so nekaj besed povedali o sebi, pa tudi o svojem delu. Njihove zgodbe pa se nanašajo predvsem na preteklost in sedanjost ter tradicijo v nakitu. O novi liniji zlatega nakita, ki ga ustvarjata in sta v pričakovanju njegovega lansiranja Kaya Kailani, ki sicer živi na Baliju, in Tadeja Zupan, Dolenjka, ki sedaj živi na Bledu, je spregovorila še Zupanova, razstava v Šivčevi hiši pa bo na ogled do 20. maja, in sicer med 10. in 12. uro ter 16. in 18. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/20

sreda

10/21

četrtek

8/22

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!