V Zdravstvenem domu Medvode, kjer je devetdeset zaposlenih, nimajo prav nobenega koncesionarja. / Foto: Peter Košenina

Zdravstveni dom brez koncesionarja

V zdravstvu je veliko govora o odhodih zdravnikov iz zdravstvenih domov k zasebnikom. Da zdravstveni dom ne bi imel koncesionarjev, je prej izjema kot pravilo. Takšen primer je Zdravstveni dom Medvode.

»Zdi se mi, da je v današnjih časih to, da nimamo koncesionarja, velika prednost.«

Medvode – Občinski svet Občine Medvode še nikoli ni sprejel Odloka o podelitvi koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdrav­stveni dejavnosti, čeprav je interes za to bil.

Več je pojasnil župan Medvod Nejc Smole: »Edina vprašanja, vezana na koncesijo in primarno zdravstveno oskrbo v Medvodah, so doslej prihajala samo s po­dročja zobozdrav­stva, kjer pa smo se na drugi strani srečevali s tem, da zobozdravniki niti niso imeli izpolnjene glavarine. Zato smo vedno stali na stališču, da se o koncesijah lahko pogovarjamo, ko bodo obstajali pogoji za to, torej če javni zdravstveni zavod ne bi mogel zagotavljati opravljanja zobozdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določeno z javno mrežo, oziroma če javni zdravstveni zavod ne bi mogel zagotoviti potrebne dostopnosti do zobozdrav­stvenih storitev. Do sedaj tega ni bilo in naše stališče do koncesij je ostajalo nespremenjeno. Je podobno, kot ga je imelo občinsko vodstvo že pred mojim prihodom. Že nekaj časa nismo prejeli nobene uradne vloge za podelitev koncesije.«

Poudarja, da ne gre za to, da bi občina vodila vojno proti koncesijam, ker so te prav tako del javnega zdrav­stva. »Menim, da so koncesije dobrodošla dopolnitev na tistih programih in v okoljih, kjer javno zdrav­stvo tega ne more pokriti. Kjer ne gre drugače, naj se javna mreža dopolnjuje s koncesijami, kjer pa po­trebe ni, delujočega javnega sistema ni smiselno spreminjati. Pred vrati je gradnja prizidka k zdravstvenemu domu, ki bo stal več kot štiri milijone evrov, torej je že prav, da stojimo za tem,« je povedal.

S politiko občine na tem področju se strinja tudi primarij mag. Rajko Vajd, dr. med., spec., direktor Zdravstvenega doma Medvode. »Da zdravstveni dom nima koncesionarja, je zagotovo prej izjema kot pravilo. Za občine, kot so Medvode, je javno zdravstvo zelo pomembno in zdi se mi, da je v današnjih časih to, da nimamo koncesionarja, velika prednost. Ni prelaganja odgovornosti med izvajalci. Na enem mestu imamo pokrite vse službe. To bomo nadaljevali. Zagotavljanje kakovosti, predvsem kadrovskih resursov, je lahko toliko boljše. To, kar se je v zadnjih petih letih naredilo na tem področju, je zelo dobro. Pritiskov za koncesije ni. Potreb ni,« pravi in dodaja, da je Zdravstveni dom Medvode zaželen delodajalec, tako da kadrovskih težav, s katerimi se srečujejo številni zdravstveni domovi, nimajo. »Imamo devet programov za ambulante družinske medicine, deseta bo že prihodnje leto, ambulanto v domu starejših v Medvodah, dva in pol programa otroške ambulante, šest zobnih ambulant, 0,3 programa ultrazvočne ambulante, alergološko, ginekološko, oftalmološko in antikoagulantno ambulanto, fizioterapijo, laboratorij, patronažno službo, zdravstvenovzgojni center, ki se bo preimenoval v center za krepitev zdravja. Trenutno imamo devetdeset zaposlenih. Veselimo se gradnje prizidka, ki bo s povečanjem površin za skoraj polovico prinesel tudi boljšo kakovost našega dela,« je še povedal.

Občina je k projektu gradnje prizidka k zdravstvenemu domu že pristopila in upa, da bo zgrajen do konca mandata.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 83 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

12/26

nedelja

12/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?