Jadranka Završnik (levo) in Nežka Kukec / Foto: Mateja Rant

Prijazni svet ugank

Kranjčanka Nežka Kukec je pred kratkim v samozaložbi izdala že tretjo slikanico za otroke z naslovom Uganke pregnanke. Skupaj z ilustratorko Jadranko Završnik otroke popelje v navihani svet ugank.

Kaj s police knjižne miga? To je moja tretja knjiga! Zanke, pesmi in pregnanke – pred vami prave so uganke.« S temi besedami v svoji novi knjigi v svet ugank in domišljije s pomočjo čarobnih ilustracij Jadranke Završnik povabi pesnica in pisateljica Nežka Kukec. Kot pove že naslov knjige, bodo otroci v njej našli navihane, pregnane in obenem prijazne pesmi, skozi katere bodo tudi s pomočjo ilustracij hitro ugotovili, kaj se skriva za njimi.

Uganke pregnanke prinašajo 25 navihanih, igrivih, prisrčnih in prijaznih pesmic, ki po besedah Jadranke Završnik pri otrocih vzbujajo občutek topline, varnosti in zavetja, saj so napisane tako, da otrok hitro razvozla uganko in tako dobi občutek, da zna in zmore. Pri tem si lahko pomaga z njenimi čudovitimi ilustracijami. Jadranka Završnik in Nežka Kukec sta tokrat že drugič združili moči, saj se, kot pravita, izredno dopolnjujeta. »Na neki način sva si namreč zelo podobni, tako da se mi zelo spontano porajajo liki, ki dopolnjujejo Nežkine besede.« V novi knjigi Nežke Kukec, veliki ljubiteljici živali, pa bo bralec za razliko od njenih prejšnjih dveh knjig – Živalski žur in Tri po mačje – zaman iskal živali. »Tokrat sem namerno dala prednost drugim stvarem – predmetom in pojmom, ki jih najdemo v vsakdanjem življenju in so otrokom prav tako blizu, recimo čokolada, prijatelj, televizija ...« je pojasnila Nežka Kukec. Že v prvi uganki pa je mogoče najti njo osebno – a se prelevi v lik Pike Nogavičke, s katerim že vrsto let navdušuje otroke tudi na sobotnih matinejah v Prešernovem gledališču. Že s prvo uganko tako napove razigranost in navihanost, ki nato bralce spremljata skozi vso slikanico.

Tudi novo knjigo je izdala v samozaložbi, za zdaj v šeststo izvodih, že takoj po izidu pa je prejela številne pozitivne odzive. »To mi veliko pomeni, saj knjige resnično ustvarjam z dušo. Pesmi se mi porajajo zelo spontano, recimo na poti na meni ljubo Šmarjetno goro oziroma vedno, ko sem sama s svojimi mislimi,« še pojasni Nežka Kukec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/7

ponedeljek

1/7

torek

-3/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.