Doprsni kip Jakoba Aljaža stoji v farni cerkvi v Tržiču. / Foto: Tina Dokl

Aljaž bi rekel: Čisti računi, dobri prijatelji

Nekdanji tržiški župan Pavel Rupar je Občini Tržič predlagal odkup kipa Jakoba Aljaža, ki stoji v tamkajšnji farni cerkvi, ker se za kip zanimajo tudi drugje. Aktualni župan Peter Miklič je ideji, da kip ostane v Tržiču, naklonjen, a je treba prej zadeve še razjasniti.

»Delim mnenje, da je nakup kipa izraz spoštovanja do Jakoba Aljaža, a naj se politizacija iz tega popolnoma umakne.«

Tržič – Leta 2018 so na pobudo civilne iniciative pod vodstvom nekdanjega župana Pavla Ruparja pred farno cerkvijo Marijinega oznanjenja v Tržiču postavili kip Jakoba Aljaža, nekdanjega tržiškega kaplana in župnika, ki je poslovenil božično pesem Sveta noč, ki je bila prvič zapeta leta 1871 prav v tamkajšnji farni cerkvi. Rupar je okrog sebe zbral prostovoljce in začeli so akcijo. Kot je tedaj povedal za Gorenjski glas, je celoten projekt stal okoli 12 tisoč evrov, od tega kip v bronu sedem tisoč. Denar so zbirali tudi s pomočjo donacij, pričakovali so še finančno pomoč občine. Ker do tega ni prišlo, se je zdaj obrnil na aktualnega župana in občinski svet, da zadevo pozitivno razreši. Doprsni Aljažev kip trenutno stoji v farni cerkvi.

Župan Peter Miklič je na aprilski seji občinskim svetnikom potrdil, da je bil Pavel Rupar pri njem s to pobudo. Aktualni župan je naklonjen temu, da kip ostane v Tržiču, kjer imajo tudi dogodek Nepozabni božič Jakoba Aljaža, kot pa je opozoril, odkupa ni mogoče izvesti čez noč. »Kako to izpeljati, bo povedala naša finančna služba, znotraj občinske uprave se je treba pogovoriti tudi o najustreznejši lokaciji za umestitev kipa. Pri tržiškem župniku se bom moral pozanimati tudi o njegovem lastništvu.« Šlo pa naj bi za od tri do štiri tisoč evrov proračunskega denarja.

Prejšnji tržiški župan Borut Sajovic, zdaj tržiški občinski svetnik, je predlagal, da v zvezi s tem pregledajo dopisovanja v občinskem arhivu in okoliščine, zakaj je do naročila kipa prišlo. »Kip je solidno postavljen, da pa bi se izognili očitku, da je občina na tuji lastnini nekaj prispevala, dejanja nismo izvršili.« Kot je še povedal, so se pri ceni kipa omenjali različni zneski, Občina Tržič je bila po njegovih besedah takrat pripravljena sofinancirati tri tisoč evrov za podstavek kipa ob pogoju, da se kip prestavi v mini park pred vhod župnijske cerkve, kjer bi bil javno dostopen vsem in od koder je znana zgodba, kako je Jakob Aljaž v red spravil kleparje, ki so ga pri obnovi zvonika hoteli ogoljufati, in je lastnoročno splezal na zvonik, zadeve preveril, zahteval čiste račune ter jih tudi dobil.

»Delim mnenje, da je nakup kipa izraz spoštovanja do Jakoba Aljaža, a naj se politizacija iz tega popolnoma umakne,« je dejal župan Miklič in poudaril, da je treba odkup transparentno izpeljati. Kot je v dopisu občinskemu svetu pojasnil Rupar, se za nakup doprsnega kipa Jakoba Aljaža zanima muzej v Smledniku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/23

petek

9/25

sobota

12/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?