Člani Društva ljubiteljev salam Poljanske doline s predsednikom in organizatorjem Salamijade Tomažem Žežkom v sredini / Foto: Klara Mrak

Slavili idrijska in medvoška salama

Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline je minulo soboto pripravilo že deveto Salamijado. Zmagovalno salamo po oceni strokovne komisije je naredil Ciril Gantar iz Idrije, občinstvo pa je prepričala salama Andreja Kršinarja iz Medvod.

»Ljubitelj je tisti, ki dela to zase, ne uporablja aditivov, ni industrijske pridelave. Mi naredimo salame iz enega ali dveh prašičev, to je 25 ali 50 salam – in tako pridelanim salamam je posvečena naša Salamijada.«

Poljane – Muhasti april letos dodobra upravičuje svoj sloves. Tudi sobotna pokušina salam, ki bi morala potekati na stojnicah na vrtu gostilne Na Vidmu v Poljanah, je bila zaradi nestanovitne napovedi prestavljena na teraso pod nadstrešek gostilne. Ne glede na kislo vreme pa so bili obrazi obiskovalcev oziroma pokuševalcev nasmejani. Kako ne bi bili, saj so se mize šibile od odličnih salam, 23 pladnjev je bilo, s 23 vzorci. Od pladnja do pladnja smo se pomikali, vmes pojedli kak košček sira ali jabolka, da so bile brbončice spet pripravljene na nov vzorec. Iz Žirov sta se na ocenjevanje in pokušino salam pripeljala Martina in Miran Jesenko. »Različne so z različnimi dodatki, ene imajo bolj, druge manj naraven okus, menim, da bi v njih striktno morali biti samo sol, poper, česnova voda, belo ali rdeče vino, mogoče malo koriandra,« strokovno pove Martina. Začudim se njenemu znanju, a mi postane jasno, od kod prihaja: z možem Miranom namreč prav tako izdelujeta salame. »V nekaterih se res preveč čuti česen, ni pa velike razlike med njimi, v glavnem so vse dobre,« doda Miran.

Sodelujejo ljubiteljski izdelovalci

Kdo pravzaprav je ljubiteljski izdelovalec salam, vprašam »očeta« poljanske Salamijade Tomaža Žežka, predsednika Društva ljubiteljev salam Poljanske doline. »Ljubitelj je tisti, ki dela to zase, ne uporablja aditivov, ni industrijske pridelave. Mi naredimo salame iz enega ali dveh prašičev, to je 25 ali 50 salam – in tako pridelanim salamam je posvečena naša Salamijada,« pove Žežko. Letos so v ocenjevanje prejeli 23 vzorcev, v četrtek jih je ocenila strokovna komisija, in sicer so ocenjevalni kriteriji štirje: zunanji videz, prerez, vonj in okus. Deset odstotkov vzorcev, torej dve ali tri salame, pa gredo potem naprej na ocenjevanje na vseslovenski ravni. In kakšna je prava slovenska domača salama? »To je svinjska salama, ki ima lahko tudi malo primesi govedine za vezivo, a ne več kot dvajset odstotkov, saj se to takoj vidi tudi na barvi.«

Zmagovalci so postali ...

Po mnenju strokovne žirije je najboljšo salamo naredil Ciril Gantar iz Idrije, drugo najboljšo Vido Vreček iz Mavčič in tretjo Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline. Sobotni pokuševalke in pokuševalci pa so za najboljšo izbrali salamo Andreja Kršinarja iz Medvod, druga po njihovem izboru je bila salama Ivana Likarja iz Gorenje vasi in tretja salama Janka Čemažarja prav tako iz Gorenje vasi. Poleg okušanja salam je sobotni dogodek popestril spremljevalni program: ugibanje teže dveh mesnin, ki sta viseli pod stropom, za živo glasbo pa je poskrbel Poljanski kvartet.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

megla
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/22

petek

10/24

sobota

12/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?