Za enkraten zaključek festivala so poskrbeli nagrajenke in nagrajenci ter njihovi gledališki kolegi in kolegice, čarobnost pa je dogodku dodajala skupina Gugutke. / Foto: Tina Dokl

Čudoviti svet gledališč

Naslov je kratka oznaka za uspešen 53. Teden slovenske drame, ki se je v petek zaključil s slovesno podelitvijo festivalskih nagrad. Zelo raznolik spored, dober obisk in svetla prihodnost slovenske dramske besede.

Kranj – Po dvanajstih dneh se je v petek zaključil osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih. Obiskovalke in obiskovalci so si lahko ogledali sedem predstav v tekmovalnem in pet v spremljevalnem programu ter še dvanajst dogodkov bogatega dodatnega programa. »Letošnji festival nam je uspelo še dodatno nadgraditi. Ponosen sem, da so bile vse predstave odigrane v Kranju, prav tako pa smo izpeljali dobro zastavljen in dobro obiskan dodatni program,« je s festivalom zadovoljen direktor Prešernovega gledališča Jure Novak, slavnostna govornica, ministrica za kulturo Asta Vrečko, pa je poudarila nacionalni pomen Tedna slovenske drame, zato ga je ministrstvo za kulturo letos tudi izdatneje podprlo, temu pa se zavezuje tudi v prihodnje.

Osrednji dogodek večera je bila podelitev festivalskih nagrad. Letošnja Grumova nagrajenka za najboljše izvirno dramsko besedilo je Anja Novak - Anjuta za besedilo Tekst telesa, nagrado za mlado dramatičarko pa je prejela Manca Lipoglavšek za besedilo Zamrzovanje. Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v dramaturgiji je prejela Mojca Kreft.

Najboljša predstava festivala po mnenju žirije je Žene v testu režiserke Žive Bizovičar v izvedbi SNG Drama Ljubljana, občinstvo pa je najbolje ocenilo predstavo Usedline Mestnega gledališča ljubljanskega v režiji Žige Divjaka, ki je prejela še posebno nagrado po presoji žirije. Igralski nagradi sta prejela Zvezdana Mlakar in Gregor Zorc za vlogi v predstavah Žene v testu in Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija (Prešernovo gledališče in SNG Nova Gorica).

Petkov večer v Prešernovem gledališču je bil slavnosten in hkrati magičen. Občinstvo, ki je prišlo pozdravit prejemnike festivalskih nagrad ter priznanja dramaturginji in nagrad za najboljši dramski besedili, se je na dogodku lahko naužilo tudi čarobnosti gledališča kot takega.

Slovesni zaključek Tedna slovenske drame v režiji Žive Bizovičar se je začel s pozdravnimi nagovori direktorja Prešernovega gledališča Kranj Jureta Novaka, podžupana Mestne občine Kranj Janeza Černeta ter ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, nato je sledila podelitev nagrad. Prireditev, ki sta jo povezovala Tina Resman in Blaž Setnikar, je obogatila prav posebna glasbena zasedba Gugutke.

Osrednji del večera so bile seveda podelitve nagrad. V konkurenci sedmih predstav tekmovalnega programa je po izboru občinstva s povprečno oceno 4,930 (nagrado podeljujeta Mestna občina Kranj in Gorenjski glas) nagrado prejela predstava Usedline avtorice Katarine Morano v režiji Žige Divjaka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Predstava je prejela tudi posebno nagrado TSD po presoji žirije za učinkovit uprizoritveni postopek. »Nagrada je lepa potrditev za nas ustvarjalce, da je predstava – čeprav je dokaj dolga in je zelo zasnovana na besedilu – dovolj komunikativna in odpira prava vprašanja, da so jo gledalci vzeli za svojo,« je povedal Žiga Divjak.

Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa je strokovna žirija v sestavi Tery Žeželj (predsedujoča), Diana Koloini in Anđelka Nikolić soglasno dodelila predstavi Žene v testu (avtorski projekt po motivih slovenskih ljudskih pesmi) v režiji Žive Bizovičar, ki je nastala v produkciji SNG Drama Ljubljana. Živa Bizovičar je ob tem povedala: »Obeh nagrad, tudi Zvezdane Mlakar za najboljšo igralko, sem zelo vesela. Še posebno zato, ker je predstava igralsko zelo zahtevna in temelji na skupinskem delu štirih igralk ter preostale avtorske ekipe. Veseli me tudi, da je bila prepoznana predstava, ki je nastala v sklopu platforme Čakajoč Supermana, ki je v SNG Drama namenjena mladim režiserjem na začetku njihove poti.«

Nagrade dramaturginji in dramatičarkam

Stoječi aplavz je požela Mojca Kreft, ki je prejela Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. »Mojca Kreft je dramaturginja v pravem in najširšem pomenu te besede. Svojo ustvarjalnost in posebno energijo je v svoji dolgoletni in bogati karieri posvečala široki paleti gledališč, na začetku svoje poklicne poti tudi enemu najbolj pronicljivih eksperimentalnih gledališč sedemdesetih let 20. stoletja, gledališču Pekarna,« je med drugim zapisala strokovna žirija v sestavi Vesna Jevnikar (predsedujoča), Jakob Ribič in Tomaž Toporišič, ki je v nadaljevanju podelila tudi nagrado za mladega dramatika in Grumovo nagrado.

Nagrado za mlado dramatičarko je za besedilo Zamrzovanje, Reinterpretacija pravljice Deklica z vžigalicami prejela Manca Lipoglavšek, ki je za Gorenjski glas med drugim povedala: »Ko sem izvedela za nagrado, se mi je sprva zdelo, da je to neverjetno, sčasoma pa sta do mene prišla tudi zelo globok ponos in sreča. Pravljica Deklica z vžigalicami mi je bila predpisana in sem nekako morala delati z njo, kar mi je na začetku predstavljalo oviro, kasneje pa sem jo vključila v celoto besedila in iz nje izpeljala vse teme, ki jih obravnavam v besedilu.«

Grumovo nagrado za besedilo Tekst telesa je v imenu Anje Novak - Anjute, ki je v petek zvečer igrala v predstavi Ljubimki (SMG), prevzela igralska kolegica Draga Potočnjak, pravi performans ob nagradi pa je posebej za to priložnost na besedilo nagrajenke uprizoril igralec Blaž Šef in za svoj nastop požel navdušenje občinstva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

jasno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/26

ponedeljek

8/27

torek

12/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Jesenice, 2. oktober 2023

Dejavnosti za mladino

OBVESTILA / Cerklje, 2. oktober 2023

Namizni tenis in telovadba

PREDAVANJA / Jezersko, 2. oktober 2023

Spletno predavanje in ogled ekološke kmetije

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Cerklje, 3. oktober 2023

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Kolesarjenje DU Kranj

OBVESTILA / Jesenice, 3. oktober 2023

Vpis v dejavnosti za mlade

PRIREDITVE / Jesenice, 3. oktober 2023

Spoznavanje čebelarstva

 

 
 

 

 
 
 

Odgovor / 10:31, 1. oktober

Za nekatere narode demokracija ni najboljša izbira. To so recimo Rusi, Srbi, Belorusi... To so narodi, ki rabijo vodjo krdela da lahko tulij...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...