Večji del široke ustvarjalne ekipe iz »Gurlitscha« / Foto: arhiv Prešernovega gledališča

Najprej Deževen dan v Gurlitschu

V ponedeljek, 27. marca, na svetovni dan gledališča, se bo s krstno uprizoritvijo drame Milana Ramšaka Markovića Deževen dan v Gurlitschu v režiji Sebastijana Horvata začel 53. Teden slovenske drame. Polovica predstav festivala, ki bo trajal do 7. aprila, že razprodana.

»Nastaja, upam si trditi, presežno odrsko delo na podlagi odlične, sodobne dramske podlage. Igralci Prešernovega gledališča ter tandem Horvat in Marković so v vrhunski formi!« je pred novo premiero povedal direktor Prešernovega gledališča Jure Novak. Dolgoletna tradicija je namreč, da domače gledališče ob odprtju aktualnega Tedna slovenske drame premierno uprizori novo predstavo. Tokrat je to krstna uprizoritev dramskega besedila Deževen dan v Gurlitschu, ki ga je po naročilu za kranjsko gledališče napisal Milan Ramšak Marković, režiral pa Sebastijan Horvat.

Uprizoritev govori o poročenem paru srednjih let, ki živi udobno meščansko življenje v predmestju Celovca. Poleg tega, da zakonca skrbijo krize, kot so nova vojna v Evropi, večanje družbene neenakosti in grožnja podnebnih sprememb, so njuna edina resna težava in življenjski izziv doslej neuspešni poskusi, da bi dobila otroka. »Nikoli nisem bil v Celovcu, o njem ne vem nič, vse, kar sem napisal o teh ljudeh, je neke vrste proces v obratni smeri. Lahko bi mu rekel orientalizacija Avstrije – in v tem sem zelo užival,« je dejal Marković, navdušen nad ekipo kranjskega gledališča. »V iskanju novega gledališkega jezika se je razvilo izjemno raziskovalno vzdušje.« V formalnem smislu je drama neke vrste gledališko potovanje.

»Imela sva nekaj skupnih idej in Milan jih je zapisal v klasično dramo, ki pa se morda poigrava z obliko, bližjo televiziji in filmu kot gledališču,« je povedal Horvat. »Zanima naju drugačen tip uprizarjanja, ki sobiva z drugimi umetnostmi, predvsem filmom, montažo, kar je zelo intrigantno in vznemirljivo za gledališče.« Kot je še dejal, na sosednjo državo ne gledajo skozi optiko obljubljene dežele, ampak tudi družbenih razredov meščanstva na eni in delavstva na drugi strani, ki sta v enakih vlogah kot pri nas.

V predstavi igra skoraj celoten gledališki ansambel z gostom Miho Nemcem. Glavno vlogo Petra bo uprizoril Aljoša Ternovšek, ki pravi: »Glavnega junaka občutim kot simbol sveta, v katerem danes živimo. Peter je zelo zmeden, kot je zmedena današnja družba. To zmedo moramo resetirati in se v času in prostoru na novo orientirati.«

Bogat festivalski teden

Pred premiero bodo Teden slovenske drame začeli s slovesno podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). »Letos nam je uspelo prav vse predstave festivala umestiti na kranjske lokacije. Kranj in Gorenjska sta festivalski program tudi letos odlično sprejela in kar nekaj predstav je že razprodanih. Program je izjemno bogat, letos pa se še posebej ponašamo z odzivom gostov iz tujine: kar 25 gledaliških strokovnjakov iz evropskih držav bo letos obiskalo Teden slovenske drame, si ogledalo predstave in se udeležilo strokovnega programa,« je povedal Jure Novak, direktor in umetniški vodja Prešernovega gledališča, ki skupaj s pomočnikom Rokom Bozovičarjem napoveduje še bogat dodatni program, namenjen tako gledališki stroki, ustvarjalcem v mednarodnem prostoru kot širšemu občinstvu.

Ena pomembnih novosti letošnjega festivala je na primer srečanje za razvoj projekta Dramatike malih evropskih jezikov. Pri projektu bodo s ključnimi sorodnimi deležniki z manjših jezikovnih območij na podlagi skupnih izzivov oblikovali strategije za promocijo, izmenjave, podporo in razvoj lokalnih dramatik. Razširjeni program festivala je dostopen na spletu, Teden slovenske drame pa se bo tradicionalno zaključil s podelitvijo festivalskih nagrad 7. aprila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

10/15

četrtek

6/23

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?