SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'August' to data type int.

Menedžerji ukradli Planici dušo

Več kot trideset let sem bil zdravnik slovenskih nordijskih smučarjev. Spremljal sem jih na svetovnih prvenstvih in dveh zimskih olimpijadah, zato sem bil vesel vabila Smučarske zveze za ogled tekmovanj. Z ženo sva obiskala Planico dvakrat. Bila sta čudovita dneva, organizacija vrhunska, tekaške proge, skakalnice odlično pripravljene, redarji prijazni; vse me je spominjalo na norveški Lillehammer, ki je imel do sedaj najbolje organizirano in najlepšo olimpijado. Žal pa so menedžerji, zbrani v Organizacijskem komiteju, v hlastanju za dobičkom pozabili na resnične prijatelje športa in Planice, zato so bile tribune več ali manj prazne. V hlastanju za dobičkom so ponižali domačine in vse, ki so se več let trudili, da bi to prvenstvo uspelo. Ker pa je svetovno prvenstvo namenjeno tudi srečanju športnikov, je tudi to odpadlo. Športniki, udeleženci prvenstva in njihovi trenerji so stanovali v Italiji in Avstriji, kajti prenočišča v Kranjski Gori so menedžerji rezervirali za tiste z debelimi denarnicami, ki pa jih ni bilo. Namesto da bi se športniki v Kranjski Gori srečavali, sklepali nova prijateljstva in izmenjavali izkušnje, je bila Kranjska Gora brez njih.

Žal pa tudi mediji, niti tiskani niti radio niti televizija, niso opravili svoje naloge. Že tedne pred prvenstvom bi morali poročati o nekdanjih naših nordijskih smučarjih, od bloškega smučarja, v zgodovini prvega srednjeevropskega smučarja, pa do tistih, ki so pred desetletji ponesli slavo naše domovine v svet. Spomnimo se samo Franceta Smoleja, bratov Janša, Milene Kordež, Rudija Finžgarja, Janeza Polde in številnih drugih. Predstaviti bi morali zimske športe, morda promovirati smučarski tek kot najbolj zdrav, najbolj ekološki, najcenejši zimski šport, primeren za vse starosti.

Svetovno prvenstvo je za nami, Planica bo še vedno naš ponos, Kranjska Gora pa lepa alpska vas, center našega smučanja. Morda bodo pa tudi menedžerji počasi spoznali, da dobiček ni vse in da je za resničen uspeh potrebno še kaj več kot denar.

Avgust Mencinger
Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...