Milena z možem Marjanom / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Vi samo pišite

V naslovu zapisane besede so bile ena od pomembnejših spodbud na poti, ki je pripeljala do knjige Sledovi vrtnic.

»V življenju si nikoli nisem predstavljala, da bom kdaj pisala,« pravi Milena Stare iz Dragočajne. »Splet okoliščin in doživetij me je pripeljal na to misel.« In pisanje dnevnika. »Spoznavati sem začela, kako uživam ob pisanju o dogodkih in razlagi doživetih trenutkov. Zato me je začel mož spodbujati, naj napišem kakšno zgodbo. Sprva sem se upirala tej misli, ker sem začutila nekakšen strah, češ ali mi bo uspelo.«

Z zgodbo o iskanju očeta, ki ga je prvič in zadnjič srečala pri 21 letih na Dunaju, kjer je živel s svojo družino, se je strah razblinil. »Tako lahko sem pisala, kot da bi že vsa leta čakala samo na to, da si olajšam dušo, da izlijem vsa čustva in občutja na papir.« Pokazala jo je prijateljici, ta pa glavni urednici Gorenjskega glasa Mariji Volčjak, se spominja Milena. In sledila je objava, pospremljena s spodbudno popotnico urednice: »Vi samo pišite!« Z bralci časopisa je delila še nekaj doživetij in občutkov, ena od njenih pripovedi pa je dobila mesto v zborniku seniorjev z naslovom V zavetju besede.

Sledi vrtnic

»Ker me spremljajo vse življenje ... Ker je življenje lahko lepo, tako kot so lepe vrtnice,« nam je Milena pojasnila naslov knjige, v kateri je odstrla drobce iz svojega življenja – iz otroštva in mladosti, doživetja, ki so jih prinesla zrela leta, pa tudi preizkušnje prijateljev. Marjeta Žebovec, ki je avtorico spodbudila k izdaji knjige in uredila vsebino, pravi, da Milenine vrtnice cvetijo, dišijo in bodejo. »Piše tako o dogodkih, ki v njej ohranjajo luč, kot o tistih, ki so jo prizadeli in je potrebovala dolgo časa, da jih je prebolela in jih bila sposobna izraziti z vsem čutenjem.«

Kot aktivna krajanka, med drugim vpeta v delovanje župnijske Karitas in kulturno življenje, je napisala tudi nekaj enodejank (skečev), v katerih je na večinoma humoren način izrazila dogajanje v zakonu, družini ali širši družbi. Poleg teh je v Sledovih vrtnic nekaj pesmi, ki jih je prav tako navdihnilo življenje.

Zbrane na predstavitvi knjige v polni dvorani Kulturnega doma v Smledniku je pozdravila prav z verzi, v nadaljevanju večera pa so bile v ospredju pripovedi – izbrane odlomke, ki jih je doživeto prebirala dolgoletna prijateljica Maja Gradišar, je dopolnil Mešani pevski zbor Smleški žarek. V prihodnjem tednu, 15. marca, ob 19.30 bo predstavitev knjige v Knjižnici Medvode.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/16

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...