Varno otroško kolo po meri otroka

Otroško kolo je odličen način, kako otroku omogočiti gibanje na svežem zraku in spodbuditi telesno aktivnost. Spomladanski čas je tisti, ko se lahko otroci zopet začnejo voziti s kolesom, zato je pomembno, da njihovo kolo pripravite za novo sezono, preden znova sedejo nanj.

Priprava otroškega kolesa na novo sezono

Preverite stanje kolesa. Preden otrok v novi sezoni začne uporabljati otroško kolo, preverite, ali so vsi deli kolesa v dobrem stanju in ali so vsi deli ustrezno pritrjeni. Preverite pnevmatike, zavore, verigo, pedale in krmilo. Po potrebi napnite verigo ter jo naoljite z mazivom, ki ga dobite v bolje založeni lokalni trgovini s tehničnim blagom.

Pred prvo uporabo tudi obvezno nastavite novo višino sedeža, saj otroci neprestano rastejo in višina sedeža iz lanske sezone ne bo več ustrezna. Idealna višina je takšna, da ima otrok s stopali stik s tlemi, ko sedi na sedežu, otrokova kolena pa so rahlo pokrčena, ko sedi in ima noge na pedalih v najnižjem položaju.

Če niste prepričani, ali je otroško kolo še primerno in varno za vašega otroka, kolo odpeljite na servisiranje k lokalnemu serviserju, ki bo opravil strokoven pregled.

Nakup novega otroškega kolesa

Če pa vaš otrok še nima otroškega kolesa ali potrebuje novega, pri izbiri upoštevajte spodnja priporočila.

Izberite pravo velikost otroškega kolesa. Pri otroških kolesih je velikost odvisna od višine otroka. Najboljši način, da izberete pravo velikost kolesa, je, da otroka posedete na kolo in preverite, ali mu ustreza. Ker pa je vse več ponudbe otroških koles možno dobiti le v dobro založenih spletnih trgovinah, kot je Bimbo.si, proizvajalci že pri zasnovi otroškega kolesa tega prilagodijo višini otroka.

Otroška kolesa velikosti 12–16 col

12-colsko otroško kolo je namenjeno popolnim začetnikom. Primerno je za otroke, ki v višino merijo 87–110 cm. Opremljeni so z nizko višino sedeža, kar omogoča lažji dostop do tal in lažje začetek kolesarjenja za vašega otroka. Ker so namenjeni mlajšim otrokom, imajo otroška kolesa z 12-colskimi kolesi omejene funkcije, kot je omejeno število zavor. To ni naključje, temveč posledica tega, da se otrok šele uči koordinacije in bi mu prezahtevno kolo povzročalo preveč težav.

14-colsko otroško kolo je najbolj uporabljano. Primerno je za otroke, ki v višino merijo 95–115 cm, in se mnogokrat uporabi tudi za učenje vožnje, zato so tudi ta kolesa večinoma še zelo osnovna in so namenjena krepitvi otrokovih motoričnih sposobnosti. Otroci pa tu že obvladajo npr. dvojno zavoro.

16-colsko otroško kolo je primerno za otroke, ki v višino merijo 107–125 cm, in je običajno zadnje kolo na poti k uporabi bistveno bolj izpopolnjenih in dovršenih koles. Na 16-colskem otroškem kolesu otrok izpopolni svoje motorične sposobnosti in lahko potem že obvlada menjalnik ter druge dodatke na kolesu.

Vsa kolesa v tej skupini imajo pomožna kolesca, ki otroku na začetku ponujajo varnost, a ko otrok pri vožnji sčasoma začne pridobivati hitrost, mu ta kolesca odstranite in ga naučite voziti kolo brez njih. Ob prehitri vožnji v ovinek lahko namreč ta kolesca povzročijo padec.


Otroška kolesa velikosti 20 col in več

Otroško kolo velikosti 20 col je primerno za otroke, ki v višino merijo 120–145 cm. Lahko so na voljo v različnih vrstah, vključno z gorskim kolesom, mestnim kolesom, treking kolesom, BMX kolesom in cestnim kolesom. Odvisno od otrokovega zanimanja in uporabe kolesa lahko izberete primerno vrsto kolesa.

Večinoma so opremljeni z menjalniki s 7–21 prestavami, dvojnimi zavorami, lahko tudi disk zavorami. S temi kolesi se tudi že lahko skupaj odpravite na malce daljše potepanje s kolesom, a upoštevajte, da se otrok hitreje utrudi in ne more daljše obdobje držati višjega tempa. Prav tako se zavedajte, da je manjše otroško kolo težje pognati do višje hitrosti, zato vam otrok ne bo mogel slediti, če boste vi narekovali tempo. Hitrost in razdaljo prilagodite otroku – in ne obratno.

Ne pozabite varnostne opreme

Pri uporabi otroškega kolesa je obvezna uporaba zaščitne opreme, še posebno varnostne čelade. Kolo naj bo opremljeno tudi z zvončkom, odsevniki, in če se otrok vozi v mraku, naj ima kolo tudi sprednjo in zadnjo luč. Prav tako je pomembno, da imajo primerno obutev in obleko, ki ne ovira gibanja, a se ne more zatakniti kamorkoli na kolo.

Učite otroke prometnih pravil. Spomladi se poveča število kolesarjev na cesti, zato je pomembno, da otroke naučite prometnih pravil in jih opozorite na nevarnosti, ki jih lahko srečajo med vožnjo. Otroci naj za vožnjo uporabljajo kolesarske steze oz. naj se, ko kolesarska steza ni na voljo, med vožnjo vedno držijo desnega roba ceste, uporabljajo roke za signaliziranje smeri in se vedno ustavijo pri prehodu za pešce.

Za kolesarske navdušence

Za tiste, ki želijo tudi z manjšimi otroki na daljše potepanje s kolesom in je njihov otrok premajhen za kolo ali ne zmore daljših tur, pa je na voljo otroški sedež za kolo s katerim bo otrok potnik na vašem kolesu, ali pa prikolica za kolo, v kateri bo otrok varno potoval za vami.

S temi preprostimi smernicami bo otrokovo kolo varno in pripravljeno za uporabo, spomladi pa boste skupaj z otroki lahko spet uživali v kolesarjenju na svežem zraku.


Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 41 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

13/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.