Hruščanski karneval je bil letos v znamenju cirkusa: družinskega, političnega, belega, pravega ... / Foto: Nik Bertoncelj

Pustni karnevali

Pretekli konec tedna so v več gorenjskih krajih pripravili pustne zabave in karnevale, ki so privabili več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč. Sloves največje pustne povorke so ohranili šenčurski Godlarji, a tudi Hrušičani so poskrbeli za nepozabno pustno dogajanje s Hruščanskim karnevalom.

Šenčur, Hrušica, Kranj, Škofja Loka, Bled, Radovljica – Šenčurski Godlarji, ki že 33 let pripravljajo eno največjih pustnih povork na Gorenjskem, so znova upravičili svoj sloves. Pretekli konec tedna so pustnih norčij željne obiskovalce od blizu in daleč navdušili s povorko 25 vozov in 350 sodelujočimi pustnimi maskami. V soboto so obiskali Kranj in Cerklje, vrhunec dogajanja je bil na pustno nedeljo, ko so se predstavili v domači občini. Povorka je krenila iz Srednje vasi in se vila vse do središča Šenčurja.Kot je pojasnil predsednik Društva Godlarji Robert Vehovec, vselej dodajo nekatere nove teme, se obregnejo ob aktualne in pereče družbene tematike, posebno pozornost namenijo najmlajšim s temami iz risanega in pravljičnega sveta. Tako smo letos lahko denimo občudovali voz Harryja Potterja in Muco Copatarico, pa klovne in beneške maske ter maskoto povorke – gusarsko ladjo. V svet Alice v čudežni deželi so nas popeljale kotalkarice Kotalkarskega kluba Triglav Kranj, pridružili so se jim godbeniki Pihalnega orkestra Občine Šenčur in harmonikarji harmonikarskega orkestra Bučar. V goste pa tudi tokrat niso pozabili povabiti znanih političnih obrazov. Privoščili so si šale na račun aktualne predsednice in nekdanjega predsednika države, predsednika vlade in predsednice državnega zbora ter nekdanjega gospodarskega ministra. Več kot tisočglavo množico sta pozdravila tudi princ Uroš in princesa Melita Sitar, prvi v povorki je bil tradicionalno praporščak Lojze Zrim, takoj za njim pa maskota Društva Godlarji.

Godlarji bodo na čelu šenčurske občine vse do danes, ko se bo odvilo sklepno dejanje – pokop pusta ob 18. uri pred prostori njihovega društva za šenčursko osnovno šolo.

Hruščanski potujoči cirkus

Hrušičani so ponovno poskrbeli za nepozabno pustno dogajanje s Hruščanskim karnevalom. V povorki, ki se je vila od Hrušice do Čufarjevega trga in nazaj, je sodelovalo 23 vozov z različnimi vsebinskimi točkami in stotine maškar. Letošnja osrednja tematika je bil cirkus: pravi, otroški, politični, beli, družinski ... Čufarjev trg so napolnile maškare, obiskovalci so bili navdušeni nad dogajanjem, prireditve pa se je udeležil tudi jeseniški župan Peter Bohinec, ki je ključ mesta in s tem oblast do pustnega torka predal pustnemu županu. Kot je dejal, mu je s tem predal tudi številne probleme v upanju, da bo rešil vsaj kakšnega.

Kot je v imenu organizatorjev Kulturnega športnega društva Hrušica povedala Elizabeta Kejžar, pustno povorko organizirajo kot nadaljevanje več desetletij dolge tradicije, ki se je do leta 1990 odvijala kot povorka od Hrušice do jeseniške železniške postaje. Zatem je za tri desetletja tradicija zamrla, leta 2020 pa je na pobudo domačina Robija Črtaliča ponovno zaživela v vsej svoji veličini.

Krančkov karneval

Tudi kranjske ulice in trgi so bili v soboto polni velikih in malih maškar. Krančkov karneval je spremljala pustna diskoteka, poskrbljeno je bilo za animacijo, pa tudi za tiste, ki se doma niso našemili, poslikavo na obrazu so jim lahko naredili v mestu. Najbolj glasni so bili tisti, ki tradicionalno odganjajo zimo in kličejo pomlad – okrog sto kurentov se je sprehodilo skozi staro mestno jedro, družbo so jim delali mali kavboji, gusarji, pande, mucke, miške, čebelice ... Veliko obiskovalcev, otrok in njihovih staršev, pa se je sprehodilo do gradu Khislstein, kjer je piko na i kranjskemu pustnemu rajanju dodala Romana Krajnčan. Krančkov karneval je uvrščen med člane Evropskega združenja karnevalskih mest.

Pust u Lok

Množico oboževalcev v Škofji Loki je v prireditvenem šotoru ob stari vojašnici v soboto dopoldne razvnel Challe Salle, pred in po njegovem nastopu pa so maškare zabavali animatorji. Če so dopoldne šotor večinoma zavzeli najmlajši, pa so se na dveh večernih koncertih pustno zabavali tudi malce starejši, nekateri z maskami, nekateri brez. Glavne zvezde sobotnega večera so bili Kingstoni, nedeljskega pa MI2. Veliko je bilo skupinskih maškar: od vojakov do klovnov in pingvinov, nekateri so navdih za masko dobili iz pravljic, nekateri v aktualnih časih, nekateri pa so preprosto oblekli kostume, ki jih imajo doma že dlje časa. Da bo tudi v Škofjo Loko kmalu prišla pomlad, so prav tako kot marsikje na Gorenjskem poskrbeli kurenti.

Karneval v znamenju Arnolda Riklija

Na pustno nedeljo je na Bledu znova zaživel pustni karneval, ki ga je organiziral Javni zavod (JZ) Turizem Bled. Letos Bled praznuje dvestoto obletnico rojstva zdravilca in začetnika organiziranega turizma na Bledu, Švicarja Arnolda Riklija, zato je povorka potekala v njegovem stilu in pod njegovim imenom. Predstavilo se je kar 23 pustnih skupin, od tega dve skupini gostujočih kurentov. Pustno povorko sta napovedala gospod in gospa na hoduljah iz društva Kreativ, na čelu je bil sam blejski Švajcer, kot so Rikliju pravili Blejci, ob njem se je sprehodil blejski župan Anton Mežan. V goste sta prišli Godba Gorje in skupina mažoretk. Zanimivo masko pa so si omislili tudi zaposleni na JZ Turizem Bled, oblekli so se namreč v aplikacijo ARikli, ki je del projekta digitalizirane Riklijeve dediščine na Bledu.

Pustna povorka v Radovljici

Tradicionalno pustno povorko z rajanjem v starem mestnem jedru so v soboto pripravili tudi v Radovljici; domače turistično društvo jo je organiziralo že petindvajsetič zapored. Tudi tokrat je sprevod vodil pustni župan, za njim je v maskah kart korakal Pihalni orkester Lesce, nato pa pisane maškare in letos v posebej velikem številu tudi kurenti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

petek

10/23

sobota

7/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 26. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

RAZSTAVE / Kranj, 26. maj 2023

Razstava ročnih del

PRIREDITVE / Crngrob, 26. maj 2023

Pesniški recital Pasijonke

IZLETI / Brezje, 27. maj 2023

Romanje po Rožnovenski poti

GLASBA / Naklo, 27. maj 2023

Koncert zbora Dupljanke

PREDAVANJA / Kranj, 27. maj 2023

Predavanje teologa Zorana Marcikića

IZLETI / Kranj, 27. maj 2023

Planinsko-botanični izlet

RAZSTAVE / Kamna Gorica, 28. maj 2023

Slikarska razstava

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje z medvedom / 18:05, 25. maj

Slovenija se je odločila za pot v smeri velikih nacionalnih parkov po zgledu ZDA in Kanade, kjer ljudje živijo v sožitju z divjimi živalmi. ...

Gorenjska bolnišnica / 18:00, 25. maj

Gorenjska bolnišnica bo ostala na papirju dokler na oblast spet ne pride politika, ki vidi razvoj države v betonu, tirih, asfaltu, jeklenih ...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 21:31, 22. maj

Zakaj pa ne Jesenice. Grem stavt, da imajo le te dovolj bohatih z denarjem. Dočim u Radolco/Lesce pa sili folk od drugod. Ko bo to prodano, bo pa investitor v plusu, a ne.

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 07:56, 21. maj

Po bizi.si, je lastnik Baranje Dejan Bubanja. Na strani stop.neplačniki, svetujejo previdnost. Druga generacija.

Slovenci – takšni in precej drugačni / 07:49, 21. maj

... v šolah kraljujejo tisti, zaradi katerih so službe dobili prevajalci jezika, ki ga ne razumejo niti dosedaj prevladujoči nasilniki, na u...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:36, 20. maj

Ja, znano je, da pri na se vse cene ponavadi skrijejo, tako da se potem dva do tri krat povečajo. In seveda folk pele, celo pohvale dobijo t...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:34, 20. maj

Samo primer, tole sem danes našel:Take je bilo objavljeno na Portugalskem: Each Canadair costs €30 million, a source for the Air Force ha...