Paragvajska raziskovalka dr. Gloria Scappini Meza si je v središču Medvod ogledala tudi hišo (v sredini), v kateri je živela Branislava Sušnik. / Foto: Maja Bertoncelj

Gostijo raziskovalko iz Paragvaja

V Medvodah je v preteklih dneh potekalo več dogodkov, na katerih so udeleženci imeli priložnost spoznati dr. Glorio Scappini Meza iz Paragvaja in njeno delo. Je prva raziskovalka, ki je vključena v humanistični rezidenčni program Branislava Sušnik.

Prvi humanistični rezidenčni program Branislava Sušnik se je začel 22. januarja in bo trajal dva tedna. Organizira ga Založba Malinc ob podpori Občine Medvode.

Rezidenca del velikega projekta

Obisk dr. Glorie Scappini Meza v Medvodah je osredotočen prav na slovensko antropologinjo Branislavo Sušnik, ki je bila leta 1920 rojena v Medvodah, umrla pa leta 1996 v Asunciónu v Paragvaju. Tam je vodila etnografski muzej Andrésa Barbera. Življenje je posvetila jezikom indijanskih plemen, njihovim navadam in se zavzemala za njihove pravice. »Rezidenca je del velikega projekta, ki se je začel pred tremi leti in je vezan na Branislavo Sušnik. Decembra 2021 smo objavili mednarodni razpis za raziskovalke, ki imajo španščino kot prvi jezik. Prejeli smo dvajset prijav in Gloria je bila prva izbira. Sedaj je tukaj,« je pojasnil Francisco Tomsich, Urugvajec s slovenskimi koreninami, ki živi v Sloveniji in je ves čas tesno povezan s projektom o Branislavi Sušnik. Barbara Pregelj iz Založbe Malinc je dodala, da je imela komisija pri izbiri težko delo, da pa je prevladalo, da Gloria prihaja prav iz Paragvaja in se je že doslej veliko ukvarjala z Branislavo Sušnik. »V metaforičnem smislu je njena dedinja. Projekt smo zasnovali tako, da bi vrnili to pot, ki jo je opravila Branislava Sušnik. Gloria je prava, da to udejanji. Vsak tak obisk prispeva k boljšemu poznavanju Branislave Sušnik. Ona nam prinaša ogledalo,« je pojasnila.

Gloria Scappini Meza je diplomirana etnologinja, specializirana za zgodovino. Iz socialne antropologije in primerjalne sociologije je magistrirala na pariški univerzi Paris Nanterre in se specializirala za amerikanistično etnologijo južnoameriškega nižavja. Terensko delo je začela leta 1998 z ljudstvom Aché, po letu 2003 pa je proučevala ljudstvo Mbya Guaraní in raziskovanje obogatila s študijem razmerja med paragvajskim narodom in državo ter etničnimi manjšinami, ki ga kombinira s popisovanjem in vrednotenjem gvaranske kulture. Režirala je etnografski dokumentarni film Besede-duše, katerega protagonisti so Mbya Guaraní in je bil leta 2013 kot najboljši etnografski film nagrajen na Festivalu etnografskega filma v Recifeju v Braziliji. Prav tako raziskuje različna področja paragvajske in feministične antropologije. Je svetovalka za človekove pravice, staroselska ljudstva, medkulturnost in njihov razvoj ter ohranitev jezika; univerzitetna učiteljica, koordinatorka za izobraževanje in razširjanje antropološke misli in avtorica različnih publikacij s področja svojih raziskav ter predavateljica na domačih in mednarodnih kongresih.

Opravlja antropološko raziskavo

V Medvodah opravlja antropološko raziskavo, v okviru katere raziskuje ranljive skupine. Prav tako kot Branislava Sušnik, ki se je podala v tujino, je prišla v prostor, ki ji je tuj – v Medvode. Te so bile zanjo nepopisan list, ki je iz dneva v dan bolj poln. Raziskuje jih skozi oči antropologinje in je za to priložnost zelo hvaležna. »Zanimajo me različni vidiki: kultura, kako zveni slovenščina, kakšna je tukaj hrana, pokrajina ..., skratka kakšen je bil tukaj svet Branislave Sušnik. Moj pogled bo celota vseh izkušenj, ki jih bom pridobila. Sem kot goba, ki vpija vse, kar sliši, vidi, vonja ...« je dejala Gloria Scappini Meza in pogled usmerila še na Branislavo Sušnik: »Zame je kot velika 'intelektualna mama'. V Paragvaju nimamo možnosti študija antropologije, zato sem morala v tujino. Njeno delo je zelo pomembno tudi za nas.«

Predviden način restitucije je esej s fotografijami in vizualnim gradivom iz etnografske zbirke (sheme, terenski zapiski, opombe). Projekt s tem ne bo zaključen. Humanistični rezidenčni program se bo nadaljeval z novimi raziskovalci, ki bodo prihajali v Medvode.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

megla
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/22

petek

10/24

sobota

12/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?