Potrošniki in njihove pravice

Novi zakon o varstvu potrošnikov je prinesel kar nekaj sprememb in novosti – tako za potrošnike pri uveljavljanju njihovih pravic kot tudi za ponudnike blaga in storitev, ki morajo v določenih segmentih prilagoditi poslovanje, če želijo zadostiti novim pravilom in se izogniti zagroženim globam. Na Zvezi potrošnikov Slovenije ugotavljajo, da zakon v določenih pogledih pravice potrošnikov zmanjšuje, po drugi strani pa se širi na nova področja in za razliko od prej denimo ureja tudi področje digitalnih vsebin in digitalnih storitev.

Pri uveljavljanju stvarne napake oz. po novem neskladnosti blaga smo sedaj bolj omejeni kot nekoč, je pa zagotovo pozitivna prepoved t. i. dvojne kakovosti blaga. Gre za trženje izdelka v eni državi članici EU kot enakega izdelku v drugih državah članicah, pri čemer ima bistveno različno sestavo ali značilnosti. Ko torej na slovenskih policah pristanejo produkti velikih korporacij – od prehrambnih izdelkov do pralnih praškov in plenic, ki se razlikujejo od npr. tistih na zahodnem trgu. Na zvezi potrošnikov so kot primer navedli proizvajalca čokoladnega namaza priznane blagovne znamke, ki ima sedaj dve možnosti: na slovenske police postaviti izdelke, ki so po sestavi in okusu enaki tistim v denimo Italiji ali Avstriji, ali pa nadaljevati prodajo dvojne kakovosti svojih izdelkov, a v (dovolj) drugačni preobleki.

Pozitivne so tudi določbe glede ponujanja popustov, saj morajo sedaj podjetja označiti tako prejšnjo kot znižano ceno, pri čemer se za prejšnjo šteje najnižja cena v zadnjih 30 dneh pred znižanjem. Prav pri razprodajah se »opeče« marsikateri kupec. Dogaja se namreč, da tik pred znižanjem cena izdelka poskoči, da je odstotek popusta nato čim večji in s tem tudi toliko bolj vabljiv. Tako so »neverjetni« popusti, ki jih obljubljajo trgovci, zaradi napihnjenih prejšnjih cen zavajajoči, prihranki pa daleč od ogromnih. Splošno priporočilo, da se potrošniki ne smemo brezglavo zapoditi v nakupe in naj kupimo tisto, kar dejansko potrebujemo, in ne zaradi »popustov«, je stalno aktualno. Ob dejstvu, da se že nekaj časa draži praktično vse, je ta razmislek še bolj na mestu.

Slovenci še vedno zelo radi kupujemo tudi na spletu – tam je lani nakupovalo več kot tri četrtine državljanov! Tudi pri spletnih nakupih imajo potrošniki svoje pravice, ob tem pa velja opozoriti še na previdnost pred prevarami, ki jih ni malo: od lažnih spletnih strani do kraje podatkov o kreditni kartici.

Na splošno se potrošniki še vedno premalo zavedamo svojih pravic. Če jih slabo poznamo, jih je tudi težko uveljavljati, zato v tem primeru poiščimo strokovno pomoč.

Oddaj svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/11

torek

-3/15

sreda

0/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Ljubno, 28. marec 2023

O Sandru Botticelliju

ŠPORT / Šenčur, 28. marec 2023

Za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Šenčur, 28. marec 2023

Muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 30. marec 2023

Na Sv. Mohor

OBVESTILA / Kranj, 31. marec 2023

Zbor članov DU Kranj

IZLETI / Kranj, 7. april 2023

Elafitski otoki in Dubrovnik

IZLETI / Šenčur, 10. april 2023

Gasparijeva dežela

IZLETI / Šenčur, 13. april 2023

Po lepih Malkovških goricah

 

 
 

 

 
 
 

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 11:03, 27. marec

Kmetijska problematika: Ker se strinjam, delim naprej.Alenka Hiti Propad kmetijstva v EvropiV medijih pišejo o omejitvah pri...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 20:46, 26. marec

Ja, ampak preveč samskih punc in fantov. Najti morate čas za prihajajoče veselice. Ampak kaj, ko je od 18ih naprej ples v hlevu, čez dan pa ...

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 18:09, 25. marec

S traktorji ne boste nič dosegli. Samo kolesarji lahko delajo revolucijo v Sloveniji.

V Kranju na protestu sto kmetov s traktorji / 17:45, 25. marec

sami fest desci

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem