V Kranju in Škofji Loki bo jutri mogoče predčasno glasovati za svetnike enajstih krajevnih skupnosti. Slika je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Volitev še kar ni konec

V več krajevnih skupnostih v Kranju in Škofji Loki bodo v nedeljo potekale naknadne volitve v svete krajevnih skupnosti, saj na novembrskih volitvah ni bilo zadosti kandidatov. Jutri predčasno glasovanje.

Kranj, Škofja Loka, Medvode, Radovljica – Kdor je bil prepričan, da bo po lanskem supervolilnem letu, ko so v Sloveniji potekale državnozborske, predsedniške in lokalne volitve ter referendumski trojček, letos nastopilo volilno zatišje, je v zmoti. Na jesenskih lokalnih volitvah namreč v nekaterih krajevnih skupnostih (KS) zaradi pomanjkanja kandidatov niso izvolili zadostnega števila članov svetov KS, zato morajo tam izvesti še naknadne volitve. Na Gorenjskem jih bodo izvedli v Kranju, Škofji Loki, Medvodah in Radovljici. Najprej – v nedeljo, 22. januarja – jih bodo izvedli v Kranju in Škofji Loki, tako da bo že jutri med 7. in 19. uro v avli Mestne občine Kranj oziroma v Sokolskem domu v Škofji Loki mogoče tudi predčasno glasovati.

V Mestni občini Kranj (MOK) bodo naknadne volitve potekale v osmih KS. V Hrastjah in Tenetišah bodo volivci izvolili vseh sedem krajevnih svetnikov, saj na rednih lokalnih volitvah 20. novembra lani niso imeli nobenega kandidata. Tokrat te bojazni ni, saj so v Tenetišah naknadno poiskali natančno sedem kandidatov, v Hrastjah pa se jih bo za sedem mest v svetu KS pomerilo kar šestnajst. Tudi v preostalih KS, kjer bodo potekale naknadne volitve, je kandidatov zadosti za popolnitev njihovih svetov KS. Na Golniku bodo sicer izvolili še pet članov, na Trsteniku in v Žabnici po štiri člane, v svetih KS Bratov Smuk in Kokrica po dva manjkajoča člana ter v svetu KS Vodovodni stolp enega člana.

Ker na novembrskih lokalnih volitvah ni bilo zadosti kandidatov v treh krajevnih skupnostih, bodo tudi v škofjeloški občini to nedeljo naknadne volitve. Potekale bodo za članice in člane svetov krajevnih skupnosti Trata v 10. volilni enoti, Škofja Loka – Mesto v 4. volilni enoti in Stara Loka – Podlubnik v 3., 5. in 7. volilni enoti. Kot je povedala predsednica volilne komisije Mihaela Novak Kolenko, kandidata še vedno ni v KS Stara Loka – Podlubnik, v 5. volilni enoti, v kateri se voli enega člana.

Glasovanje izven kraja stalnega bivališča na lokalnih volitvah ni mogoče, lahko pa volivci, ki se zaradi bolezni ali izolacije ne morejo osebno zglasiti na volišču, glasujejo na domu, vendar morajo takšen zahtevek občinski volilni komisiji MOK in Škofja Loka posredovati do jutri, 18. januarja, do 24. ure. Zahtevku morajo priložiti ustrezno zdravniško potrdilo oziroma dokazilo.

Tudi občinska volilna komisija Občine Medvode je že razpisala naknadne volitve v svet KS Seničica - Golo Brdo. Krajani naselij Seničica in Golo Brdo lahko kandidature vložijo do 23. februarja. Voli se pet članov sveta, volitve pa bodo 26. marca. Kljub podaljšanemu roku za oddajo kandidatur za lanske lokalne volitve za svet Krajevne skupnosti Seničica - Golo Brdo namreč ni bila oddana nobena kandidatura, zato te 22. novembra niso bile izvedene.

Brez vodstva sta tudi dve krajevni skupnosti v občini Radovljica: Srednja Dobrava in Kamna Gorica; v prvi je bil na jesenskih volitvah evidentiran le en kandidat, v drugi ni bilo nobenega. Radovljiški župan Ciril Globočnik naknadnih volitev še ni razpisal, prav tako zadeve še ni obravnavala občinska volilna komisija. Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Alenka Langus, je vse do formiranja svetov krajevnih skupnosti za vse zadeve, za katere so sicer ti pristojni, odgovoren župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 86 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

8/22

petek

9/23

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 23. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

IZLETI / Naklo, 23. maj 2024

S kolesom do Dovžanove soteske

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!