Odvzeta psica je v Zavetišču Horjul skotila kar enajst mladičev. / Foto: arhiv Zavetišča Horjul

Za boljšo prihodnost živali

Tudi v Sloveniji smo priča zgodbam in fotografijam zanemarjanja živali. Ena zadnjih takšnih je iz medvoške občine in je v prazničnem času odmevala v širši javnosti.

»Težko je sprejeti, da so živali trpele v naši skupnosti in ni nihče povedal. Groza me je, kakšne pogoje privoščijo ljudje nemočnim živalim, ki pripete z močnimi verigami in zaprte v umazanih boksih ne morejo pobegniti. Tudi to je pretresljivo in sramotno ogledalo naše družbe.«

Medvode – V državnem zboru je bil včeraj posvet z naslovom Za boljšo prihodnost živali. Potekal je na pobudo predsednice državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič z namenom predstavitve aktualne problematike, obenem pa tudi z željo za oblikovanje predlogov rešitev izboljšanja področja varstva in zaščite živali. Vabljeni so bili predstavniki nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tem področjem, in najvišji predstavniki državnih organov, združenj občin v Sloveniji in drugih organov ter izobraževalnih institucij.

Odvzeti so bili štirje psi

Tudi v Sloveniji smo priča zgodbam in fotografijam zanemarjanja živali. Ena zadnjih takšnih je iz medvoške občine. Odvzeti so bili štirje psi, ki so jih odpeljali v Zavetišče za zapuščene živali Horjul, kjer je psica skotila kar enajst mladičev. »Vse skupaj se je vleklo mnogo predolgo. Do 19. decembra za te pse nismo vedeli, so se nam pa javili ljudje, ki so v preteklosti – tudi pred skoraj dvajsetimi leti – pri tem lastniku že kupovali mladiče raznoraznih pasem. Da je z odločbo prišlo do odvzema teh štirih psov in posledično pri nas skotenih mladičev ter do trajne prepovedi reje na tem naslovu, je minilo čisto preveč let in izdanih je bilo čisto preveč očitno neučinkovitih kazni in prepovedi,« je pojasnila Polona Samec iz Zavetišča za zapuščene živali Horjul. Zgodilo se je v občini, v kateri je zelo aktivno Društvo za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski Reks in Mila. Slednje je svoje delovanje in predloge rešitev predstavilo tudi na včerajšnjem posvetu. Razočarani so bili, ko so izvedeli za primer iz njihovega okolja. Že več let pomagajo živalim, še posebno brezdomnim mačkam in tudi psom. V skrbi za živali so na terenu vsak dan po več ur, a za ta primer niso vedeli. »Za nami je osem intenzivnih let ozaveščanja ljudi v naši občini, ki ga opravljajmo v našem društvu in seveda tudi širše druga društva, posamezniki ... Težko je sprejeti, da so živali trpele v naši skupnosti in ni nihče povedal. Groza me je, kakšne pogoje privoščijo ljudje nemočnim živalim, ki pripete z močnimi verigami in zaprte v umazanih boksih ne morejo pobegniti. Tudi to je pretresljivo in sramotno ogledalo naše družbe. Vsi se moramo potruditi, da opazimo zanemarjanja in zlorabe živali in ob tem takoj ukrepamo,« je povedala Mojca Furlan iz društva Reks in Mila. Z zavetiščem Horjul vsa leta odlično sodelujejo, prav tako z Občino Medvode.

Prostorska stiska v zavetišču

A tudi v Zavetišču Horjul se srečujejo s hudo prostorsko stisko. Zavetišče je polno, zato so morali občinam začeli odpovedovati pogodbe. Tudi z Gorenjskega jih imajo kar nekaj. Za živali nujno potrebujejo primerne posvojitelje, in to takoj. »Ne moremo podpisati pogodbenih obveznosti, ki jih ne bi bili sposobni izvajati. Vemo, da nismo edino zavetišče v Sloveniji v takšni stiski, in menimo, da bomo zelo kmalu vsi na istem. Problem imamo vsi mi. Dobro bi bilo, če bi se v kratkem odprlo še kakšno zavetišče za potrebe gorenjske regije,« je poudarila Polona Samec.

V nevladnih organizacijah menijo, da je izzive treba začeti reševati na državni ravni, zato so bili veseli včerajšnjega posveta v državnem zboru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/27

sobota

15/28

nedelja

14/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

PRIREDITVE / Radovljica, 8. junij 2024

Greš z nami zvezde štet

OBVESTILA / Kranj, 8. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod DU Kokrica

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 8. junij 2024

Predstava na prostem

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 8. junij 2024

Dve gostovanji

PRIREDITVE / Kokrica, 8. junij 2024

Pohod po mamutovi deželi

PRIREDITVE / Besnica, 8. junij 2024

Zabava za super junake

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...