Projekt sta predlagala in v veliki meri izvedla Lucija Fabjančič in Matej Ulčar. / Foto: Maja Bertoncelj

Grad približali obiskovalcem

Na Starem gradu Smlednik so postavili tri informativne table, ki obiskovalcu na poljuden in razumljiv način približajo njegovo zgodovino. Na ogled je tudi video animacija, v poslušanje pa zvočna zgodba o življenju na gradu konec 13. stoletja.

»Mislim, da imamo domačini Stari grad Smlednik za svojega, ga imamo radi, ne pojmujemo pa ga zadosti kot srednjeveški grad, kot sedež za slovensko zgodovino kar zanimivega gospostva Smlednik. Grad je bil pomemben.«

Smlednik – Postavitev informativnih tabel, izdelava tridimenzionalne vizualizacije razvoja gradu in zvočna zgodba o dnevu na gradu konec 13. stoletja so rezultati projekta, ki je bil realiziran v sklopu participativnega proračuna Občine Medvode za leti 2021 in 2022. Uraden zaključek je bil sredi decembra.

Razvoj gradu tudi v video animaciji

Lucija Fabjančič je na razvalinah Starega gradu predstavila vsebino tabel in grad Smlednik skozi zgodovino. Sledil je ogled filma – video animacije rekonstrukcije gradu in razvoja od 12. do 17. stoletja, ki je nastal s strani skupine arheologov iz podjetja PJP team, poleg tega smo prisluhnili zvočni zgodbi, ki nas popelje v tipičen dan na gradu Smlednik konec 13. stoletja. Projekt sta predlagala Lucija Fabjančič in Matej Ulčar. »Vsaka tabla se osredotoči na eno temo. Na prvi sva želela prostorsko in splošno zgodovinsko orisati, kaj ta prostor v zgodovini pomeni, zakaj grad tukaj stoji, njegove prve omembe. Na drugi tabli je predstavljen razvoj gradu v smislu stavbne zgodovine. Predstavili smo tri faze: grad iz 12. in 13. stoletja, ko je stal samo stolp, iz 14. in 15. stoletja, ko sta dodana palacij in notranje obzidje, in zadnjo fazo iz 16. in 17. stoletja še z zunanjim obzidjem. Dodana je QR koda za dostop do kratkega filma, ki prikazuje, kako se je grd razvijal od 12. do 17. stoletja. Na tretji tabli je predstavljenih nekaj zgodbic iz življenja na gradu in predmeti, ki so jih tukaj našli. Predstavljena je tudi zgodbica o dnevu iz življenja na gradu konec 13. stoletja, ki jo je mogoče lahko tudi poslušati. V ta namen je na tabli dodana QR koda. Tako vizualizacija kot zvočni posnetek sta na ogled tudi na spletni strani www.smlednik.si,« je povedala Lucija Fabjančič.

Grad je bil pomemben, danes razvaline

K projektu sta pristopila, ker sta želela grad približati obiskovalcem. »Mislim, da imamo domačini Stari grad Smlednik za svojega, ga imamo radi, ne pojmujemo pa ga zadosti kot srednjeveški grad, kot sedež za slovensko zgodovino kar zanimivega gospostva Smlednik. Grad je bil pomemben. Propadel je v 17. stoletju in že dolgo je v ruševinah, kakor ga primarno dojemamo. Zato sva želela, da vsi nanj gledamo kot na grad. Stari grad Smlednik je vse bolj obiskan in škoda bi bila, da obiskovalci o njem ne bi imeli možnosti izvedeti kaj več. Z informativnimi tablami je sedaj to mogoče,« je še dejala Lucija Fabjančič, Matej Ulčar pa je dodal: »O samem gradu je bilo izdanih več publikacij, tudi zelo dobra monografija, obiskovalcu gradu pa informacije niso bile na razpolago. S postavitvijo informativnih tabel je bil namen zgraditi tudi zavedanje, da ta grad ni bil le kup ruševin in kamenja, kakršen je danes, temveč da je bilo tukaj mogočno poslopje, ki je v širši regiji daljše obdobje imelo zelo velik pomen.« Vrednost projekta je bila pet tisoč evrov. Veliko sta naredila predlagatelja sama, table pa so bile donacija podjetja Mali elektronika tim.

V sklopu projekta je bila postavljena tudi informativna tabla nižje pod gradom pri Kalvariji Smlednik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/23

petek

9/25

sobota

12/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?