Med seboj povezani hiši na Nomenju, ki ju je malo pred božičem zajel požar/ Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Bohinjska Bistrica

Zaradi požara pred prazniki ostali brez doma

Tik pred božičem je požar v vasi Nomenj v Bohinju popolnoma uničil ostrešji dveh stanovanjskih hiš. Dve družini, tudi družina župana Jožeta Sodje, sta praznike preživeli v začasnih namestitvah.

»Župan Sodja je, kot vemo, zelo skromen človek in je najprej vztrajal, da bo sredstva za obnovo po požaru zagotovil sam.«

Bohinjska Bistrica – V petek, 23. decembra 2022, zvečer je – po prvih ugotovitvah zaradi napake v električni napeljavi – zagorelo v eni od stanovanjskih hiš v vasi Nomenj v Bohinju. Ogenj se je hitro širil, tudi na ostrešje sosednje hiše, ki se drži objekta, kjer se je požar začel. Ranjenih k sreči ni bilo, je pa nastala velika materialna škoda. Stanovalci obeh hiš – v prvi je živela družina z dvema šoloobveznima otrokoma, v drugi pa župan Bohinja Jože Sodja s soprogo – so praznike preživeli v začasnih namestitvah v vasi.

Kot je tik pred novoletnimi prazniki povedal direktor občinske uprave Občine Bohinj Simon Velički, sta uničeni obe ostrešji s strešniki, v eni od stavb kar celotni dve nadstropji. Veliko škode je povzročila tudi voda, s katero so gasili požar. Vsekakor, pravi Velički, v hiši mlade družine še dolgo ne bo mogoče živeti.

»Odziv domačih in okoliških gasilcev je bil izjemen, prav tako tudi odziv sosedov in drugih, ki so prihiteli na pomoč. Obema družinama so takoj našli prostore za bivanje v vasi; gre za stanovanja, sicer namenjena turističnim namestitvam. Takoj ko je bilo mogoče, so se tudi že začela obnovitvena dela, pomoč k sreči prihaja z mnogih koncev,« je pojasnil in povedal, da bo po možnostih svoj del pomoči prispevala tudi občina. Škoda je namreč zares zelo velika.

»Župan Sodja je, kot vemo, zelo skromen človek in je najprej vztrajal, da bo sredstva za obnovo po požaru zagotovil sam. A saj je tudi on občan Bohinja, zakaj bi bilo zanj zato, ker je župan, drugače kot za druge, ki se znajdejo v takšnih izjemnih okoliščinah,« se sprašuje direktor Velički.

In medtem ko mojstri, veseli, da je vsaj vremenska situacija za zdaj ugodna, hitijo z delom, je radovljiško območno združenje Rdečega križa Slovenije že odprlo poseben račun, na katerem zbirajo sredstva za pomoč prizadetim v požaru na Nomenju. Številka računa: SI56 0700 0000 0487 321, referenca prejemnika/sklic pa: 00 29028.

»Skupaj s Civilno zaščito smo v stavbi takoj namestili štiri sušilnike in dva grelnika, takoj po praznikih pa bomo, tako kot je v takšnih primerih običajno, imenovali posebno komisijo, ki bo spremljala donatorsko akcijo,« je povedala predsednica Območnega združenja RK Radovljica Janja Sinkovič.

Kot pravi, družini za zdaj materialne pomoči ne potrebujeta. »V vasi so se zelo dobro organizirali in poskrbeli za vse potrebno, vključno s pranjem in sušenjem premočenih in zadimljenih oblačil, ki so bila rešena iz gorečih objektov,« je povedala.

Zadovoljna je, ker se vse od požara naprej na račun organizacije stekajo sredstva, namenjena pomoči družinama. Obnova v požaru poškodovanih objektov bo namreč tudi finančno zelo zahtevna.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

1/6

sreda

3/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Preddvor, 28. februar 2023

Tombola

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 28. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Tržič, 28. februar 2023

Izdelovanje voščilnic in knjižnih kazal

OBVESTILA / Vodice, 28. februar 2023

Temeljni postopki prve pomoči

RAZSTAVE / Radovljica, 1. marec 2023

Slike Vlaste Srebotnjak

IZLETI / Kranj, 1. marec 2023

V Portorož in Marezige

OBVESTILA / Preddvor, 1. marec 2023

Telovadba za najlepša leta

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...

 

 

Spletna trgovina Rezervniavtodeli24.si