Cimetove rolice z drožmi Špele Pibernik in Klemena Habata z enostavnim prelivom iz kremnega sira, sladkorja v prahu in limone / Foto: Alenka Brun

Mehke, puhaste in aromatične

Špela Pibernik prihaja iz Šmarce, njen življenjski sopotnik Klemen Habat pa je Mengšan. Starša štirih nadobudnih deklic, starih od enega do pet let, sta se letos s svojimi zamrznjenimi cimetovimi rolicami z drožmi prijavila v projekt Štartaj Slovenija.

Hit produkt sedme sezone oddaje Štartaj Slovenija so razglasili ravno minulo nedeljo. Najbolj je prepričala pica z drožmi Dana Strajnarja. Mi pa smo se oglasili v Mengšu, kjer živi družina, v kateri velikokrat pečejo jogurtovo pecivo, radi imajo jabolčno pito in »brownije«. »Take z drožmi,« pravi Pibernikova. Tudi krofe z drožmi Špela Pibernik in Klemen Habat rada pripravljata, sploh vidita izziv v kakšnem posebnem nadevu. Potice se pa res še ni lotila, je med pogovorom ugotovila Pibernikova. »Zato, ker babice vedno poskrbijo zanjo,« je dodala. Tudi rojstnodnevne torte nastajajo v njihovi kuhinji, a ker se po stanovanju trenutno razlega precej otroškega smeha, bodo zahtevnejše počakale. Tako je največkrat »na sporedu« torta Pavlova. Sem in tja v kuhinji diši po piškotih, tokrat pa je prostor dišal po cimetu. Pravzaprav lahko rečemo, da gre za glavno začimbo njunih cimetovih rolic Love2Bake, ki smo jih pobliže lahko spoznali skozi oddajo Štartaj Slovenija. Špela Pibernik in Klemen Habat sta se namreč v oddajo prijavila s hitro zamrznjenimi cimetovimi rolicami z drožmi. Začutila sta, da gre za produkt, za katerega bi morali izvedeti tudi drugi.

Zanimala nas je njuna zgodba, od kod ljubezen do peke in kako je bila videti pot od ideje do končnega izdelka; in seveda kakšen je okus njunih cimetovih rolic. Te so namreč v Sloveniji že nekaj časa zelo priljubljene. Zanje najdemo na spletu številne recepte, opisi pa se povsod začnejo na podoben način: da so božanske, čudovite, mehke, puhaste … in da morajo biti maslene, aromatične.

Pibernikova razloži, da je proces, ki ju je pripeljal do sedanjega okusa, trajal kar nekaj časa, zahteval je poskus za poskusom, dokler nista bila zadovoljna. Za nadev uporabljata pravi rjavi trsni sladkor in cejlonski cimet.

Zakaj zamrznjene, nas je zanimalo; in zakaj sploh rolice, je bilo naše naslednje vprašanje. »Oba izjemno rada kuhava, eksperimentirava v kuhinji, predvsem pa so nama všeč bogati okusi,« pripoveduje Pibernikova. Ko sta odkrila droži, so te hitro dobile glavno mesto v njuni kuhinji in čisto iz lastnih potreb sta iznašla način, kako si ta zapleteni postopek olajšati. Zamrzovalnik je postal njun najboljši prijatelj, saj nočeta zgubljati dragocenega časa za kuho, kar jima omogoča hitro pripravljen obrok ter več časa za aktivno preživljanje časa z družinico. »Družina je vedno na prvem mestu in od skupnega kvalitetnega časa ne odstopamo, zato se proizvodnja večkrat konča šele proti jutru.« Velikokrat ljudi tudi zanima, kako vse to zmoreta ob štirih majhnih deklicah. »Najin odgovor je: pa saj ne. Imava jasno začrtane prioritete in tako se prebijemo skozi goro obveznosti,« pojasni Pibernikova.

Za ime svojega podjetja sta se odločala kar nekaj časa, potem sta združila v njem ljubezen do peke in nastalo je ime Love2bake. Začelo pa se je pravzaprav najprej s testom za pico z drožmi, Špela pa je med nosečnostjo nadvse hrepenela po cimetovih rolicah. »Izjemno mi je dišal cimet.« Pa sta se sama lotila njihove priprave. Točno sta vedela, kaj želita. Toliko časa sta poskušala, da sta bila z njimi zadovoljna. Tudi rolice sta zamrznila, da jih ni bilo treba pripravljati vsakič znova.

Kako naprej? Pibernikova pove, da načrti za prihodnost so. Razmišljata še o drugih okusih rolic. Sadnih morda, privlačne se jima zdijo tudi slane. Začutili pa smo, da stremita k temu, da bi svojo ljubezen do droži razvila do te mere, da bi nekoč v prihodnosti od tega lahko živela vsa družina.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

15/22

torek

12/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Dvorje, 5. junij 2023

Literarni večer Občutki

IZLETI / Cerklje, 6. junij 2023

Pohod DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 6. junij 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 6. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

DELAVNICE / Naklo, Šenčur, Preddvor, 7. junij 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

OBVESTILA / Primskovo, 7. junij 2023

Predstavitev negovalne kozmetike

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Drulovka, 7. junij 2023

Mertive krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Škofja Loka, 7. junij 2023

Letovanje na Korčuli

 

 
 

 

 
 
 

Rok mimo, objekt še stoji / 15:20, 5. junij

Konkreten primer, da smo še vedno Balkan.

Strokovnjaki za drugi tir železnice izbrali traso skozi Labore, ne skozi Orehek / 19:35, 4. junij

Dolga je še pot do gradbenega dovoljenja za 2. tir LJ- KR. Se vsaj pogovarjajo o tem projektu, če drugega ne.

Strokovnjaki za drugi tir železnice izbrali traso skozi Labore, ne skozi Orehek / 14:47, 4. junij

Ta varianta je tako draga, da bo verjetno vse ostalo pri željah.

V spomin: Tomaž Kržišnik (1943–2023) / 21:52, 2. junij

Tomaž je bil velik umetnik vidnega, velik in iskren prijatelj, velik človek srca.

Čeprav si rečem,
da je bilo vse zaman
- o, to življenje!

RIP!

Vladimir Gajšek

V spomin: Tomaž Kržišnik (1943–2023) / 21:50, 2. junij

Tomaž - veliki umetnik likovnih izrazov v umetnostnih strokah, velik in oisten prijatelj, odličen človek.RIP! Čeprav si rečem, da je bilo vs...

Kopališče tik pred odprtjem / 18:54, 1. junij

Ali je predvideno javno zaklonišče pod Oblo? Namreč v Gradnikovi ga ni več, porušeno 2 leti nazaj, tam so nobel stanovanja.... krožišče pred...

V Šenčurju zavrnili povišanje cen zbiranja odpadkov / 10:55, 1. junij

300€/t plačujejo komunalna podjetja za odvoz predelanih odpadkov v sežigalnice v tujino (RDF gorivo). Kurilna vrednost 1kg RDF goriva je ena...