Urška Djukić (levo) in Émilie Pigeard z nagrado za najboljši kratki film / Foto: Arhiv Urške Djukić

Evropski filmski oskar Gorenjki

Evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film je prejel film Babičino seksualno življenje, ki ga je režirala Medvoščanka Urška Djukić.

Medvode – Pričevanja žensk iz knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič iz Žirov so bila navdih režiserki Urški Djukić. Režirala je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje. V Reykjaviku na Islandiji, kjer so 10. decembra podelili evropske filmske nagrade, je film prejel največje filmsko priznanje v Evropi, evropsko filmsko nagrado v kategoriji najboljši kratki film. Že prej je bil večkrat nagrajen na različnih festivalih.

Režiserka Urška Djukić je bila na podelitvi ob prejemu nagrade presrečna. »Zelo sem hvaležna, velika hvala vsem. Pomembno je, da si film ogleda čim več ljudi. To je najboljše darilo za nas. Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps, je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas,« je povedala Medvoščanka.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska ko­produkcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Nagrajeni film je sofinanciral Slovenski filmski center, ki je podprl že več kratkih filmov Urške Djukić.

»Imamo evropskega oskarja 2022. Imamo izjemno talentirano režiserko Urško Djukić in imamo kinematografijo, ki sodi v sam vrh evropskega filma. Želim si, da bi v Sloveniji lahko podpirali nadarjene filmske ustvarjalke in ustvarjalce in omogočali boljše pogoje za ustvarjanje filmov v Sloveniji!« so besede Nataše Bučar, direktorice Slovenskega filmskega centra.

Nagrada sledi nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji.

Babičino seksualno življenje bo na spletni platformi Baza slovenskih filmov na ogled med 13. in 15. decembrom, Djukićeva pa trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni igrani film z delovnim naslovom Little Trouble Girls. Posebej je usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/25

sreda

11/27

četrtek

13/26

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 5. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 5. junij 2024

Sporočilo v steklenici

IZLETI / Preddvor, 5. junij 2024

Telovadba, angleška urica, pohod

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, 6. junij 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 6. junij 2024

Dve gostovanji

PRIREDITVE / Jesenice, 6. junij 2024

Brihtin dan

IZLETI / Naklo, 6. junij 2024

S kolesom do Škofje Loke

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...