Urška Djukić (levo) in Émilie Pigeard z nagrado za najboljši kratki film / Foto: Arhiv Urške Djukić

Evropski filmski oskar Gorenjki

Evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film je prejel film Babičino seksualno življenje, ki ga je režirala Medvoščanka Urška Djukić.

Medvode – Pričevanja žensk iz knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič iz Žirov so bila navdih režiserki Urški Djukić. Režirala je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje. V Reykjaviku na Islandiji, kjer so 10. decembra podelili evropske filmske nagrade, je film prejel največje filmsko priznanje v Evropi, evropsko filmsko nagrado v kategoriji najboljši kratki film. Že prej je bil večkrat nagrajen na različnih festivalih.

Režiserka Urška Djukić je bila na podelitvi ob prejemu nagrade presrečna. »Zelo sem hvaležna, velika hvala vsem. Pomembno je, da si film ogleda čim več ljudi. To je najboljše darilo za nas. Ta nagrada je darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen. Če povzamem besede igralke Vicky Krieps, je sedaj čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi. Le tako bomo lahko skupaj z moškimi gradile boljšo prihodnost za vse nas,« je povedala Medvoščanka.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Korežiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska ko­produkcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Nagrajeni film je sofinanciral Slovenski filmski center, ki je podprl že več kratkih filmov Urške Djukić.

»Imamo evropskega oskarja 2022. Imamo izjemno talentirano režiserko Urško Djukić in imamo kinematografijo, ki sodi v sam vrh evropskega filma. Želim si, da bi v Sloveniji lahko podpirali nadarjene filmske ustvarjalke in ustvarjalce in omogočali boljše pogoje za ustvarjanje filmov v Sloveniji!« so besede Nataše Bučar, direktorice Slovenskega filmskega centra.

Nagrada sledi nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji.

Babičino seksualno življenje bo na spletni platformi Baza slovenskih filmov na ogled med 13. in 15. decembrom, Djukićeva pa trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni igrani film z delovnim naslovom Little Trouble Girls. Posebej je usmerjena v raziskovanje sodobne ženskosti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

3/18

petek

8/15

sobota

1/17

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 24. marec 2023

V spomin narodnemu heroju Stanetu Žagarju

GLEDALIŠČE / Podnart, 24. marec 2023

Partnerski odnosi

IZLETI / Kranj, 25. marec 2023

Velike Lašče–Kamni vrh–Grmada

PRIREDITVE / Planica nad Crngrobom, 25. marec 2023

Spominska slovesnost na Planici

PRIREDITVE / Škofja Loka, 25. marec 2023

Ženska in moški na polno

GLASBA / Radovljica, 25. marec 2023

Klemen Torkar in Banda citrarska

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

DELAVNICE / Vodice, 27. marec 2023

Stenski makrame

 

 
 

 

 
 
 

Šola bo eden največjih projektov / 07:53, 23. marec

Žalostno je, da najlepša vas v Sloveniji, ki jo na leto obišče 2 milijona ljudi, ne premore sodobne javne infastrukture. Bogati vaščani revna vas.

Menedžerji ukradli Planici dušo / 09:43, 21. marec

Cene in predvideno število obiskovalcev so znanstveno določili strokovnjaki na Ekonomski fakulteti. Vodstvo Smučarske zveze je samo sledilo ...

Menedžerji ukradli Planici dušo / 08:20, 21. marec

Objektivne pripombe. Podpišem

Gradnja kolesarske povezave za zdaj po načrtih / 08:04, 21. marec

Bohinjci bi lahko zgradili brv čez Savo in povezali novo kolesarko z obstoječo kolesarsko povezavo na začetku Bohinjske Bistrice. Sedaj bodo...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 07:59, 21. marec

Res je, Zala, nismo vsi podkupljivi. In ja, se mi sanja, kako je, ko si po krivem obtožen. Pa vendar je korupcija v zdravstvu prej pravilo, ...

»Oprostilka« za nekdanje vodstvo bolnišnice / 15:00, 15. marec

Če niste bili v njihovi koži ne morete soditi. Ali se vam sanja, kako je biti po krivem obsojen, ko si vse življenje delal pošteno in predan...

Zdaj pravnomočno: Klopčič je nedolžen / 17:11, 11. marec

Groza. Obsodba "dokaži da nisi kriv" še kar velja v miniJugoslaviji.