Peter Miklič / Foto: Tina Dokl

Župani, izvoljeni v prvem krogu

V šestnajstih gorenjskih občinah so v nedeljo že dobili zmagovalce županskih volitev.

Tržič: Peter Miklič

Volilna udeležba v občini Tržič je bila 43,54-odstotna. Že v prvem krogu je bil izvoljen 56-letni Peter Miklič, ki je kandidiral s podporo volivcev in liste Tržič zmore več in je prejel 58,02 odstotka glasov volivcev. Drago Zadnikar (SD) je prejel 24,64 odstotka glasov, Samo Dolhar (nestrankarski kandidat s podporo volivcev) pa 17,35 odstotka. Peter Miklič je po izvolitvi povedal: »Zelo sem vesel in resnično upam, da se občini obetajo spremembe, ki bodo šle v smer pravega razvoja, in da bo Tržič spet nekaj pomenil. Zmaga v prvem krogu pa mi nalaga odgovornost, da se z ekipo takoj posvetimo delu in da tisto, kar smo obljubljali, začnemo uresničevati.«

V 24-članskem občinskem svetu sta po sedem mandatov dobili lista Tržič zmore več in Gibanje Svoboda, SDS štiri, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in SD po dva, po enega pa Ekipa Mladena Novkovića za razvoj Tržiča in lista Sama Dolharja Ko za obljubami stoji ime.

Radovljica: Ciril Globočnik

Dosedanji župan Ciril Globočnik bo Občino Radovljica vodil še četrti mandat. Svoj glas mu je tokrat namenilo 63,41 odstotka volivcev. Najbližja mu je bila po rezultatu drugouvrščena Vojka Jesenko z dobrimi 22 odstotki glasov, preostali trije kandidati so jih skupaj zbrali manj kot 15 odstotkov. Volilna udeležba v Radovljici je bila je bila 44-odstotna.

»V čast si štejem to visoko prednost, sleherni Deželanki in Deželanu se zahvaljujem za izkazano zaupanje,« je povedal Ciril Globočnik.

»Glede na rezultate glasov, ki so jih prejeli kandidati za občinske svetnike, bo delo v naslednjem sklicu terjalo še več potrpežljivosti in dela, a to je vedno dobro,« je še dodal Globočnik.

Njegova Lista Cirila Globočnika bo imela sedem svetnikov, po tri svetnike imajo SDS, Gibanje Svoboda in Lista krajevnih skupnosti, po dva pa Lista za šport in prostovoljstvo, Lista Vojke Jesenko, NSi in Glas mladih Radovljica. Levica in SD imata po enega svetnika.

Bohinj: Jože Sodja

Tudi v Bohinju, kjer je bila s skoraj 61 odstotki volilna udeležba daleč nad državnim povprečjem, bo občino še naprej vodil dosedanji župan. Jože Sodja, ki je tokrat že v prvem krogu dobil svoj drugi mandat. S 54 odstotki glasov je prehitel Bojana Travna, ki so mu volivci namenili 41 odstotkov, in Miroslava Sodjo, ki je zbral dobrih pet odstotkov.

»Na ta svoj drugi mandat sem ponosen še bolj kot na prvega. Po eni strani zato, ker sem, iskreno, pričakoval drugi krog; vendarle smo bili trije kandidati in za oba tekmeca lahko rečem, da sta dobra poznavalca Bohinja in tudi prepoznavna v lokalnem okolju. Ponosen sem tudi zato, ker gre za drugi mandat, kar pomeni, da so občani Bohinja v bistvu ocenjevali moje dosedanje delo,« je še povedal Sodja.

V občinskem svetu bo sedelo pet svetnikov z njegove liste. Prav toliko jih ima lista Moj dom je v Bohinju, dva svetnika pa Gibanje Svoboda. Stranke Levica, Lista Cirila Strgarja, NSi in SDS bodo imele po enega predstavnika.

Železniki: Marko Gasser

V občini Železniki, kjer je bila volilna udeležba 66,43-odstotna in tako precej nad slovenskim povprečjem, so izvolili novega župana. S 60,39 odstotka glasov se je zmage že v prvem krogu veselil Marko Gasser, ki je kandidiral s podpisi volivcev, podporo pa mu je izrazila tudi stranka SDS. Dosedanji župan Anton Luznar (predlagatelj SLS), ki je občino vodil od nadomestnih volitev leta 2012, je prejel 27,39 odstotka glasov, kandidat Levice Rok Bajželj pa 12,22 odstotka. Gasser je po izvolitvi povedal: »Takšnega rezultata nisem pričakoval, izjemno sem hvaležen vsem volivkam in volivcem za izkazano zares visoko podporo. Vesel sem, da so prepoznali naše delo, da so zaupali meni in moji ekipi in nam dali to priložnost. Občanke in občani so jasno pokazali, da si želijo sprememb, svežega vetra skozi dolino.«

V 17-članskem občinskem svetu je šest mandatov dobila Županova lista Marka Gasserja, štiri SLS, tri SDS, dva Levica ter po enega stranki SD in Nova Slovenija – Krščanski demokrati. Gasser ugotavlja, da je s svojo listo morda pričakoval kakšen mandat več, a kljub temu verjame v dobro sodelovanje vseh izvoljenih svetnikov, ne glede na listo.

Medvode: Nejc Smole

V Občini Medvode je bila volilna udeležba 33,57-odstotna. Županski kandidat je bil le eden, aktualni župan Nejc Smole, ki bo občino vodil tretji mandat. S svojimi podporniki se je veselil tudi uspeha na volitvah v občinski svet. Lista Nejca Smoleta je dobila 12 mandatov, kar je večina v 23-članskem občinskem svetu. »Dosegli smo odličen rezultat. Čeprav bo Lista Nejca Smoleta znova imela večino v občinskem svetu, ne vidim razloga, da v lokalni skupnosti ne bi iskali in našli najširšega konsenza pri sprejemanju pomembnih odločitev za Medvode. Tudi naslednja štiri leta želimo biti dober zgled dobrega sodelovanja,« je povedal Nejc Smole. Tri mandate v občinskem svetu sta dobili Nestrankarska lista Sotočje in SDS, dva mandata Nova Slovenija – Krščanski demokrati in Zeleni Slovenije, enega pa SD.

Škofja Loka: Tine Radinja

V občini Škofja Loka je bila volilna udeležba skoraj 50-odstotna. Med štirimi kandidati za župana je z veliko prednostjo, več kot 73 odstotki glasov, slavil sedanji župan Tine Radinja (Miha Ješe in skupina volivcev). Na drugo mesto se je z dobrimi 16 odstotki glasov uvrstil Gašper Hafner (SDS), na tretje z nekaj več kot šestimi odstotki Rolando Krajnik (Komunalno ekološka lista), na četrto pa z dobrimi tremi odstotki Martin Trampuš (Levica).

»Zelo sem vesel, zadovoljen in tudi počaščen zaradi zaupanja občank in občanov. Verjel sem, da se bodo rezultati dela v štirih letih pokazali tudi na volitvah, da bo podpora tako velika, pa ne. Gotovo je to zame dobra popotnica za prihodnja štiri leta – in predvsem da bomo nadaljevali delo, ki je vključevalno in kjer vsak prispeva svoje. Tega se veselim,« je poudaril župan Radinja.

Tine Radinja in prijatelji Loke so dobili tudi kar 13 mandatov v občinskem svetu, šest jih je dobila SDS, tri Gibanje Svoboda, dva SLS, po enega pa Komunalno ekološka lista, Levica, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in SD.

Šenčur: Ciril Kozjek

V prvem krogu je bil za župana Šenčurja znova izvoljen Ciril Kozjek, ki je prejel 58,55 odstotka glasov in bo šenčursko občino vodil še tretji mandat. Za njim je bil s 24,23 odstotka glasov Matej Knific, kandidat Gibanja Svoboda. Volilna udeležba je bila 50,69-odstotna.

»Z izidom sem seveda zadovoljen, saj kaže na to, da so občanke in občani z našim delom zadovoljni,« je dejal Kozjek, ki je bil izvoljen kot kandidat stranke SLS in s podporo SDS. »Kot stranka smo izgubili eno mesto v občinskem svetu, a nič zato, še naprej bomo namreč delali konstruktivno, brez političnih kupčkanj, na prvem mestu bodo naše občanke in občani.«

Koalicije v Šenčurju doslej ni bilo, in kot pravi Kozjek, bo tako tudi v prihodnje. V občinski svet so sicer izvoljeni štirje svetniki stranke SDS, po trije svetniki Gibanja Svoboda, Liste ViD in SLS ter po dva svetnika Mladih za občino Šenčur in NSi.

Gorje: Peter Torkar

Precej tesen izid je bil v občini Gorje, kjer je stari novi župan Peter Torkar protikandidata Janeza Poklukarja premagal za pičlih 22 glasov. Prejel je 50,68 odstotka glasov, s tem pa možnost, da bo gorjansko občino vodil še peti mandat. Volilna udeležba je bila 71,65-odsotna, kar je za dobrih 31 odstotkov več kot pred štirimi leti. Glasovnico za župana pa je oddalo 1645 volivcev, od tega jih je bilo 23 neveljavnih.

»Zahvaljujem se volivkam in volivcem, da podpirajo pozitivno energijo že 16 let in da so se odločili, da bo tako še nadaljnja štiri leta,« je dejal Torkar, ki si je tudi za naslednji mandat zastavil visoke cilje. Uresničeval jih bo z ekipo enajstih občinskih svetnikov, od tega je pet svetnikov njegove liste Stopimo skupaj in šest svetnikov Liste Janeza Poklukarja. »Glede na to, da imamo s protikandidatom Janezom Poklukarjem precej podobne programe, verjamem, da bomo kvalitetna ekipa in da bomo našo občino razvijali v enakem tempu kot doslej.«

Janez Poklukar, ki je prejel 49,32 odstotka glasov, meni, da osemsto Gorjancev in Gorjank, kolikor je dobil glasov, želi spremembe. »To se odraža v naši večini v občinskem svetu, zato volitev ne razumemo kot poraz, temveč kot zmago. Aktualni župan je sicer pred volitvami dejal, da bo odstopil v primeru, da v občinskem svetu ne bo imel večine, in upam, da bo dano besedo izpolnil,« je povedal Poklukar, ob tem pa dodal, da bodo svetniki njegove liste delali v korist vseh občanov in občank.

Žirovnica: Leopold Pogačar

S 84,52 odstotka glasov je v prvem krogu prepričljivo zmagal Leopold Pogačar (predlagatelj Miran Dolar s skupino volivcev Neodvisna lista za Žirovnico), ki bo občino vodil še peti mandat. Njegov edini protikandidat Darko Ćorković, sicer kandidat Socialnih demokratov, je prejel 263 glasov, kar je 15,48 odstotka. Volilna udeležba je bila 47,57-odstotna.

»Z izidom sem izredno zadovoljen, ljudje so mi zaupali še en županski mandat s skoraj 85-odstotnim uspehom, poleg tega pa je Neodvisna lista za Žirovnico dobila osem mandatov, kar je velika čast, obenem pa tudi odgovornost,« je povedal Pogačar, ki pravi, da bo kot župan skupaj s svetniki delal v korist vseh občanov in občank. »Nadejamo se dobrega sodelovanja tudi z drugimi izvoljenimi svetniki.« Pogačar je tokrat dobil še dobrih 17 odstotkov glasov več kot pred štirimi leti. »Menim, da je to posledica dobrega dela in pravih projektov, predvsem pa stika z vsemi volivci in volivkami.«

V 14-članskem občinskem svetu je osem mandatov prejela Neodvisna lista za Žirovnico, po dva mandata Lista za vasi pod Stolom in SDS ter po en mandat NSi in SD.

Preddvor: Rok Roblek

Volilna udeležba v občini Preddvor je bila 42,5-odstotna. Za funkcijo župana se je potegoval le Rok Roblek. Predlagala ga je Eva Grah Roblek, Naš Preddvor. Stari novi župan sedaj vstopa v drugi mandat. Ker je pred volitvami predvideval, da bo manj občanov odšlo na volišče ravno zato, ker nima protikandidata, ga je prijetno presenetil končni odstotek. Veseli se dela z občinskim svetom, v katerem so volivci Našemu Preddvoru namenili osem mandatov, kar pomeni v svetu močno večino, Povezanim lokalnim skupnostim dva in Združenim za Preddvor enega. »Veselim se starih in novih obrazov,« je povedal Roblek in dodal, da se v Preddvoru držijo načela, da vsi delajo za Preddvor.

Jezersko: Andrej Karničar

Na Jezerskem je zmagal Andrej Karničar, ki bo tako nadaljeval vodenje občine. To bo njegov drugi mandat. Volilna udeležba je bila 70,38-odstotna. Karničar je imel enega protikandidata, in sicer Petra Murija. Novemu staremu županu so volivci namenili 66,76 odstotka glasov, Petru Muriju pa 33,24 odstotka. »Nova potrditev dosedanjega dela, kar daje seveda tudi dodatno energijo za nadaljevanje projektov, ki smo jih že prej napovedali, ciljev, ki smo si jih zadali. Lepa spodbuda za naprej,« je povedal Karničar, ki se lahko veseli dvojne zmage, saj je njegova lista Jezersko za vse v občinskem svetu dobila štiri mandate, preostali trije predlagatelji (Aljaž Karničar, gasilci in Jože Smrtnik) z volivci pa po enega.

Cerklje: Franc Čebulj

V občini Cerklje je glasovalo nekaj več kot 57 odstotkov volivcev. Blizu 71 odstotkov jih je podprlo Franca Čebulja, ki je tako dobil osmi mandat. Njegovi listi za razvoj vasi pod Krvavcem se v občinskem svetu obeta šest mandatov, Koaliciji za razvoj Občine Cerklje – SDS + SLS in TOP listi Luke Štumbergerja po trije, dva ohranja Lista za mlade Občine Cerklje, enega NSi, prav tako en mandat pa je dobilo Gibanje Svoboda.

Čebulj je ob zahvali za prejete glasove izrazil zadovoljstvo, »glede na čase, v katerih živimo«, pa ga navdaja tudi skrb. »Ampak upam, da če smo zmogli sedem mandatov, bomo še enega,« je dejal. Podporo za projekte namerava iskati pri vseh svetnikih, pri tem pa se nadeja uspešnega sodelovanja v korist občank in občanov.

Kamnik: Matej Slapar

V Kamniku, kjer so se za mesto župana potegovali trije kandidati, so volivci drugi mandat zaupali dosedanjemu županu Mateju Slaparju, ki je prejel 71,65 odstotka glasov. Sandi Uršič je zbral 21,62 odstotka, Maja Aleksovska Lesjak pa 6,73 odstotka glasov.

Slapar je bil vesel rekordne podpore, ki so jo kamniški volivci kadarkoli namenili županu. »Visoka podpora je potrditev tega, da smo v minulih štirih letih zastavili pravo razvojno pot občine, in je dobra popotnica za naslednji mandat, v katerem nas čaka še ogromno dela,« je dejal.

Vesel je bil tudi prepričljive zmage v občinskem svetu, kjer je njegova Lista Mateja Slaparja osvojila več kot tretjino oziroma deset mest. Sledi NSi s petimi, Gibanje Svoboda in Lista Sandija Uršiča s po štirimi, po dva predstavnika bosta imeli Lista Dušana Papeža in SDS, po enega pa SLS in SD.

Vodice: Aco Franc Šuštar

V Občini Vodice je dosedanji župan Aco Franc Šuštar s 57,42 odstotka glasov premagal edinega izzivalca Tilna Jeraja, ki je zbral 42,58 odstotka glasov.

»Zmago sem pričakoval, dosegel sem podoben rezultat kot na prejšnjih volitvah, tako da sem zadovoljen. Moram pa čestitati nasprotniku za visoko motivacijo v volilni kampanji in veliko število glasov,« je povedal Šuštar in komentiral tudi izid volitev v občinski svet: »Nimamo večine, a je tudi v prejšnjem mandatu nismo imeli.«

Lista neodvisnih krajanov in županova Neodvisna lista Srce občine Vodice sta prejeli po štiri mandate, NSi tri, Lista vodiške lipe dva, Gibanje Svoboda in SDS pa po en mandat.

Gorenja vas: Milan Čadež

Občino Gorenja vas - Poljane bo tudi v prihodnje vodil aktualni župan Milan Čadež, ki je bil edini kandidat za župana. Na voliščih je svoj glas oddalo 36,23 odstotka volilnih upravičencev. Stranka SDS, s podporo katere je znova kandidiral Milan Čadež, bo imela v novem mandatu v občinskem svetu devet mest, dve več kot v prejšnjem mandatu, NSi je pridobila en mandat in jo bodo po novem zastopali trije svetniki, dodaten mandat je pridobila tudi stranka SD, ki ima po novem dva svetnika, SLS je obdržal dve svetniški mesti, DeSUS pa eno. »Glede na to, da sem bil edini kandidat za župana, je bila volilna udeležba pričakovano še nižja kot na prejšnjih volitvah, sem pa zato toliko bolj vesel še izdatnejša podpore naši svetniški skupini,« je dejal Čadež. Zadovoljen je, da se je občinski svet »pomladil«. »Prihaja mlada energija, tako da odgovornost prelagamo na mlajše, kar je tudi prav.«

Naklo: Ivan Meglič

Občino Naklo bo že svoj drugi mandat vodil Ivan Meglič (SLS), ki je bil tudi edini županski kandidat. Volilna udeležba je bila 47,84-odstotna, v 15-članskem občinskem svetu je pet mandatov dobila SLS, po tri mandate Gibanje Svoboda in lista Za moj kraj, dva mandata Nova Slovenija – Krščanski demokrati, po enega pa lista Draga Goričana za razvoj občine Naklo in SDS. »Vesel bi bil večje udeležbe na volitvah,« je pojasnil Meglič, ki vzrok za nižjo udeležbo vidi v tem, da letos ni bilo kakšne resne tekme za župana. Zadovoljen je, da je svetniška skupina SLS prejela več kot 31 odstotkov glasov. »Preostali glasovi so bili malo bolj razpršeni, nekaj bo novih občinskih svetnikov, v glavnem pa so 'stari znanci'. Upam, da bomo tako uspešno in enotno delovali tudi v prihajajočem mandatu.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/23

petek

9/25

sobota

12/25

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

PRIREDITVE / Kokrica, 14. junij 2024

Iščem tipa za svojo ženo

RAZSTAVE / Šenčur, 14. junij 2024

Izgubljena in najdena dediščina

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?