Delavnica joge za otroke po Kačalinkini zgodbi / Foto: arhiv Anje Kralj Okorn

Kačalinki se dogaja

Glavna junakinja jogijske pravljice Kačalinka Čalapinka je v dobrem letu, kar je pravljica izšla, spodbudila delavnice joge, ki se jih je prijelo ime kačalinkanje, ter navdihnila unikatni leseni nakit in kvačkane izdelke, dobila je celo svojo pesem.

Jogijska pravljica Anje Kralj Okorn Kačalinka Čalapinka govori o sladkosnedi kači, ki išče prijatelja, prek tega pa otrokom poskuša predstaviti pomen sprejemanja sebe oziroma drugačnosti v družbi. Obenem pa otroke na inovativen način – prek otroških jogijskih položajev – spodbuja h gibanju. To je navdihnilo različne delavnice joge za otroke, ki jo izvajajo po Kačalinkini zgodbi in se jih je prijelo ime kačalinkanje. Anjo Kralj Okorn veseli, da so s tem prodrli tudi v številne slovenske šole in vrtce. Danes je po vsej Sloveniji več kot 1200 kačalinkarjev, je zadovoljna Anja Kralj Okorn.

»«Očitno je gibalna pravljica najmlajše dosegla prav v trenutku, ko so jo najbolj potrebovali. Nedvomno potrebni ukrepi vlade, povezani s pandemijo covida-19, so žal terjali svoje stranske učinke, te pa so zelo močno občutili prav otroci,« poudarja Anja Kralj Okorn in dodaja, da otroci ob izvajanju pravljične joge s starši ali skrbniki navezujejo močan stik, se skupaj razgibajo in nasmejijo. »Pravljična joga spodbuja otroško domišljijo, krepi njihovo ustvarjalnost, pa tudi zavedanje svojega telesa. Pripomore h grajenju pozitivne samopodobe in zdravega, ljubečega odnosa do sebe in sveta.« Pravljica pa je navdušila tudi nekatere lokalne rokodelce. Meta Nelc, ki pod imenom Zverhookice kvačka prikupne živali, je po njeni podobi izdelala kvačkano Kačalinko skupaj z ostalimi prijatelji iz njene pravljice. »Tako je nastala Kvačkolinka.« Škofjeloška umetnica Ana Bučar, ki ustvarja unikatni nakit iz lesa, pa je za najmlajše ustvarila otroške zapestnice z motivom Kačalinke – kačalinkopestnice.

Ljubka Kačalinka pa je dobila celo svojo pesem, ki je nastala v sodelovanju s pevko Sašo Vipotnik. Kačalinkino pesem so po besedah Anje Kralj Okorn poslušalci zelo lepo sprejeli. Pesem je avtorica pravljice pospremila z jogijsko koreografijo, ki sta se je domislili s petletno hčerko Vito. Video je lahko v pomoč staršem in skrbnikom, ki bi želeli izvajati jogo za otroke in z veseljem sprejmejo roko, ki jih popelje v to zabavno aktivnost s številnimi pozitivnimi učinki.

Pravljica je prevedena tudi v angleščino, avtorica pa je ob igri z lastnimi otroki že dobila navdih tudi za knjižno nadaljevanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/8

ponedeljek

5/7

torek

-0/6

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 5. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2022

Miklavževanje na Mestnem trgu

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 8. december 2022

Pohod ob Kamniški Bistrici

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

IZLETI / Šenčur, 10. december 2022

Parenzana Vižinada–Poreč

 

 
 

 

 
 
 

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!

Rodila se je Tadejčica / 18:20, 1. december

Pa kje Miklavčičeva pobira te zgodbe,,,, ženska je rodila leta 1980. Kaj ni hodila OŠ, a niso imeli biologije....Kje bogu za hrbtom so pa to...

Vlada za prostorsko načrtovanje priključka / 11:31, 1. december

A to je tisti avtocestni priključek, proti kateremu je bila Lenči osebno proti?

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 07:40, 1. december

V Kranju skoraj ne slišiš več govort po slovensk.
Preberte kaj je eden s telefonom (sem slučajno hodil za njim) reku:
" Izgleda da su antibiotici prijeli."

Ne le trije referendumi / 07:14, 1. december

Kar se mene tiče, so bile vlade JJ najboljše za Slovenijo. V njegovem zadnjem, kratkem mandatu, pa se je začela graditi še cesta od Hotemaž...