Delavnica joge za otroke po Kačalinkini zgodbi / Foto: arhiv Anje Kralj Okorn

Kačalinki se dogaja

Glavna junakinja jogijske pravljice Kačalinka Čalapinka je v dobrem letu, kar je pravljica izšla, spodbudila delavnice joge, ki se jih je prijelo ime kačalinkanje, ter navdihnila unikatni leseni nakit in kvačkane izdelke, dobila je celo svojo pesem.

Jogijska pravljica Anje Kralj Okorn Kačalinka Čalapinka govori o sladkosnedi kači, ki išče prijatelja, prek tega pa otrokom poskuša predstaviti pomen sprejemanja sebe oziroma drugačnosti v družbi. Obenem pa otroke na inovativen način – prek otroških jogijskih položajev – spodbuja h gibanju. To je navdihnilo različne delavnice joge za otroke, ki jo izvajajo po Kačalinkini zgodbi in se jih je prijelo ime kačalinkanje. Anjo Kralj Okorn veseli, da so s tem prodrli tudi v številne slovenske šole in vrtce. Danes je po vsej Sloveniji več kot 1200 kačalinkarjev, je zadovoljna Anja Kralj Okorn.

»«Očitno je gibalna pravljica najmlajše dosegla prav v trenutku, ko so jo najbolj potrebovali. Nedvomno potrebni ukrepi vlade, povezani s pandemijo covida-19, so žal terjali svoje stranske učinke, te pa so zelo močno občutili prav otroci,« poudarja Anja Kralj Okorn in dodaja, da otroci ob izvajanju pravljične joge s starši ali skrbniki navezujejo močan stik, se skupaj razgibajo in nasmejijo. »Pravljična joga spodbuja otroško domišljijo, krepi njihovo ustvarjalnost, pa tudi zavedanje svojega telesa. Pripomore h grajenju pozitivne samopodobe in zdravega, ljubečega odnosa do sebe in sveta.« Pravljica pa je navdušila tudi nekatere lokalne rokodelce. Meta Nelc, ki pod imenom Zverhookice kvačka prikupne živali, je po njeni podobi izdelala kvačkano Kačalinko skupaj z ostalimi prijatelji iz njene pravljice. »Tako je nastala Kvačkolinka.« Škofjeloška umetnica Ana Bučar, ki ustvarja unikatni nakit iz lesa, pa je za najmlajše ustvarila otroške zapestnice z motivom Kačalinke – kačalinkopestnice.

Ljubka Kačalinka pa je dobila celo svojo pesem, ki je nastala v sodelovanju s pevko Sašo Vipotnik. Kačalinkino pesem so po besedah Anje Kralj Okorn poslušalci zelo lepo sprejeli. Pesem je avtorica pravljice pospremila z jogijsko koreografijo, ki sta se je domislili s petletno hčerko Vito. Video je lahko v pomoč staršem in skrbnikom, ki bi želeli izvajati jogo za otroke in z veseljem sprejmejo roko, ki jih popelje v to zabavno aktivnost s številnimi pozitivnimi učinki.

Pravljica je prevedena tudi v angleščino, avtorica pa je ob igri z lastnimi otroki že dobila navdih tudi za knjižno nadaljevanje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 61 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

7/14

četrtek

4/17

petek

4/13

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 9. marec 2023

Portorož–Sečoveljske soline

OBVESTILA / Gorenjska, 9. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Šenčur, 9. marec 2023

Brlog in Kotel

RAZSTAVE / Kranj, 9. marec 2023

Taras Ševčenko in njegova Ukrajina

OBVESTILA / Preddvor, 9. marec 2023

Zbor članov in 70-letnica društva

RAZSTAVE / Jesenice, 9. marec 2023

Fotografinje FD Jesenice

OBVESTILA / Gorenjska, 10. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Tržič, 10. marec 2023

Polka je ukazana

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo za naslednje desetletje? / 18:34, 8. marec

(...)Skrbi nas, da se v dozdajšnjih razpravah o spremembah vzgojno-izobraževalnega sistema zanemarja socialno-emocionalni vidik v vseh njego...

Investicije v državne ceste in železnice / 08:06, 7. marec

Počasi, prepočasi obnavljamo in širimo infrastrukturo. Gledam na spletu projekte na območjih bivše Juge. Še Balkan nas prehiteva.

Partizanski dnevnik / 04:47, 6. marec

Kocbek je tipičen predstavnik Slovenske inteligence. Inteligence hlapcev.

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...