Gorazd Potočnik, priljubljen vrhunski slaščičarski mojster, s svojo prvo knjigo Čokolada, v kateri na 208 straneh predstavlja odlične čokoladne recepte / Foto: Maja Bertoncelj

Že od nekdaj je čokoholik

Gorazd Potočnik se s slaščičarstvom profesionalno ukvarja od leta 2001. Njegova strast je čokolada in tak naslov nosi tudi njegova knjiga. V njej so predstavljene čokoladne mojstrovine in nasveti, kako jih poustvariti doma.

V knjigi Čokolada je štirideset receptov za čokoladne slaščice iz vseh vrst čokolade in za vse okuse ter veščine – od otročje lahkih sladkosti do mojstrovin, ki so izziv za domače slaščičarske mojstre. »Čokolada: to je res nekaj noro dobrega!« pravi avtor Gorazd Potočnik, ki smo ga lahko v preteklosti spoznali tudi na televiziji. Imel je nekaj svojih oddaj. Z družino živi v Dragočajni in pred kratkim je svojo prvo knjigo prvič predstavil v domači, medvoški občini.

Pri založbi Dober tek je izšla leta 2020. »Nanjo sem zelo ponosen. To je knjiga, ki jo vzameš v roke in recepti delujejo. V njej so vse zakonitosti čokolade. Dotaknil sem se različnih vidikov. Knjiga zaradi covida-19 sicer ni požela tistega pravega uspeha, saj nisem mogel imeti večjih predstavitev. Še vedno je zelo aktualna, sveža. Ni modni hit, je večna,« je povedal nekaj besed o knjigi. Pojasnil je, zakaj se je posvetil prav slaščicam in predvsem čokoladi. »Kot kuhar sem delal v kar nekaj restavracijah v Sloveniji in me je jezilo, ker je bila ponudba sladic tako suhoparna. Sadna kupa, panakota, skutina strjenka, zavitek, palačinke in to je bilo to. Zelo sem si želel spoznati svet sladic. Je zelo zanimiv in širok. Zelo hitro sem se spoznal s čokolado. Zasvojila me je, ker je delo z njo skrivnostno. Vedno znova me preseneti in navduši. Ima svoje parametre, zakonitosti, ki jih moraš upoštevati. Do nje čutim strast in spoštovanje. Njeno odkrivanje se nikoli ne konča. Zanimiva je, zahtevna in posebna, ena izmed težjih sestavin v kulinariki. Ima milijon različic in ponuja neskončno možnosti. Raziskoval sem jo in nekako mi je uspelo.« Potočnikovo glavno vodilo je, da si pri ustvarjanju sladic svoboden v mislih, besedah in dejanjih. »Le tako bodo sladice zrcalo tvojih misli in te misli se bodo skozi roke projektirale na desertni krožnik. Kajti osrečiti nekoga s sladico je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Zato osrečujem in poučujem tudi druge, da osrečijo svoje goste z zadnjo jedjo na meniju: naj bo ta najboljša!« dodaja.

Z leti je postal pravi slaščičarski mojster. Učiti se je začel v tujini. »S slaščičarstvom sem se začel profesionalno ukvarjati leta 2001, ko na našem trgu še ni bilo nobene posebne slaščičarske ponudbe. V prvi 'sladki' službi sem se imel možnost učiti od najboljših mentorjev in s tem sem širil svoje znanje na področju slaščičarstva, pekarstva, izdelave sladoleda, torej vsega tega, česar kot kuhar v profesionalnih kuhinjah po Sloveniji nisem imel možnost ne videti, kje šele se naučiti. Svoje znanje sem potem skozi izdelke v slaščičarni Rustika, kjer sem delal, prinesel v Slovenijo. Naredili smo pravi preboj v ponudbi izdelkov iz kakovostne čokolade. Orali smo ledino. Svet smo prinesli v slovensko slaščičarno. Ljudje so mi zaupali. Svoje znanje sem predal v okrog osemdeset slaščičarn v Sloveniji – ne samo slaščičarjem, tudi kuharjem, pripravljal sem dogodke s priznanimi mojstri. Danes se aktivno ukvarjam s svetovanjem o izdelovanju slaščic in slaščičarstvom. Zadnja leta sem tudi pedagog na Biotehničnem centru v Ljubljani. Ostajam pa tudi samostojen in samosvoj slaščičarski šef. V Dragočajni imam podjetje Sladkozvočje,« strne svojo pot. V tem poslu je tudi njegova žena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/20

petek

9/22

sobota

9/24

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 31. maj 2024

FotoLoško odkriva lepote Škofjeloškega

PRIREDITVE / Škofja Loka, 31. maj 2024

Recital poezije Lada Piščanca

PRIREDITVE / Tržič, 31. maj 2024

Vijolične vijuge

GLASBA / Kovor, 31. maj 2024

Koncert vokalne skupine Kresnice

DELAVNICE / Naklo, Šenčur, 31. maj 2024

Kulinarična delavnica, pohod, krvni sladkor

PRIREDITVE / Kranj, 1. junij 2024

Družabno srečanje slepih in slabovidnih

GLASBA / Kranj, 1. junij 2024

Pomladni koncert

IZLETI / Kranj, 1. junij 2024

Na Grmado in Stene sv. Ane

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...

Rešitev je kavcijski sistem / 09:28, 24. maj

Ena večjih bedarij zadnjih desetletij je pitje vode iz plastenk. Povrhu ob držanju flaše plastika poka. Boste rekli koga to moti. Recimo v a...

Policisti preverjali, kako vzorni so vozniki e-skirojev / 16:00, 23. maj

No ja, ko vidiš kako kršijo prometne predpise starejši, potem že veš kako vzgajajo otroke. Zato ni čudno, da se otroci obnašajo kot se v krš...

Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE / 15:40, 23. maj

Upam, da to berejo tudi uslužbenci Telekoma in nam v Kranju omogočijo optično povezavo v internet, ne pa da še dandanes uporabniki visimo na...

Helikoptersko reševanje / 15:38, 23. maj

Zadeva se vleče že od leta 1979 dalje. Takrat in nekaj kasneje bi lahko dobili polno opremljen helikopter zastonj in bi lahko le nadgrajeval...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...