Obiskovalci so na stojnico Hrana svoje mesto najde prinesli marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in druge vložene dobrote, lahko pa so jih tudi vzeli ali izmenjali. / Foto: Vilma Stanovnik

Hrano so lahko tudi izmenjali

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani so v Škofji Loki zaznamovali z izmenjavo ozimnice, saj so na tržnici postavili stojnico, kamor so obiskovalci lahko prinesli različne vložene dobrote ter jih zamenjali z drugimi.

Škofja Loka – Zanimivo akcijo, ki je letos potekala prvič, so Ekologi brez meja pripravili v sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija. »Mednarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani poteka že tretje leto in Ekologi brez meja, ki se že deset let ukvarjamo s to problematiko, smo se odločili, da na ta dan skušamo narediti nekaj konkretnega. Zavedamo se, da prihaja zima in da so časi, ko je treba poskrbeti, da ne bomo metali hrane proč. Prav tako se zavedamo, da je hrana za marsikoga zelo draga in da si jo nekateri težko privoščijo. Naj omenim še skrb za okolje in tudi skrb za graditev naše skupnosti. Veliko se pogovarjamo, obiskovalci nam razlagajo, kaj vse vlagajo, in mislim, da je to super dogodek, ki nam je dal vedeti, da ga je treba pripraviti še večkrat,« je v imenu Ekologov brez meja povedala Katja Sreš, ki je bila navdušena nad odzivom obiskovalcev, ki so prišli na loško tržnico.

Prireditev je potekala pod sloganom Poglej, povohaj, poskusi, kar še posebno velja pri ozimnici. »Obiskovalci so navdušeni, o priložnosti za izmenjavo so prebrali v časopisih, slišali na radiu in danes so prinesli svojo ozimnico in si jo med seboj tudi izmenjavali. Dejstvo je, da se včasih zgodi, da nam kdo kaj prinese, nam podari, nam pa ni ravno preveč všeč. Nekomu drugemu pa je to všeč, želi si pokusiti kaj novega ali spoznati nov način konzerviranja hrane. Zato sta tako izmenjava kot druženje dobrodošla,« je povedala Katja Sreš in pojasnila, da so še vedno gospodinjstva tista, ki zavržejo največ hrane: »Dejstvo je, da moramo po ciljih trajnostnega razvoja do leta 2030 prepoloviti količino zavržene hrane. Smo pa še daleč od tega. Po današnjih podatkih statističnega urada smo se v primerjavi z lani izboljšali zgolj za 0,2 odstotka.«

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Na prireditvi je bilo veliko zanimanja tudi za novost, ki je v Škofji Loki vse bolj prisotna. To pa je zbiranje odpadnega jedilnega olja. »Uporabnike spodbujamo, da pri nas odprejo elektronske račune, zato pa jim podarimo kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Prav tako jo lahko pridobijo tisti, ki imajo te račune odprte že dlje časa in izjavijo, da bo tako vsaj še dve leti. Delimo tudi abecednike odpadkov, v katerih smo 450 različnih odpadkov obarvali glede na to, v kateri zabojnik sodijo. Tako uporabniki laže ločujejo. Vesli smo, ker mnogi naše novosti pohvalijo in upam, da bo ločevanje še boljše,« je povedala vodja sektorja komunalnih odpadkov iz Komunale Škofja Loka Jerca Prezelj.

Med obiskovalci je bila tudi Marjana Hiršenferder iz Stare Loke. »Hrane nikoli ne mečemo proč, morda kdaj košček plesnivega kruha, ki pa ga pokurimo. Moja izkušnja je, da so vložnine dobre tri leta, v tem času pa jih je že moč porabiti. Mi veliko vlagamo, saj imamo doma vrt. Letos fižola ni bilo veliko, tudi korenje so nam požrle miši. Pa sem ga dobili pri sestri in imamo spet domačega,« je povedala Hiršenfelderjeva in dodala: »Mislim, da so akcije ozaveščanja o manj zavržene hrane zelo pomembne, tudi sama doma vzgajam, da ne mečemo nič proč. Kar ostane opoldne, se prelije v manjšo posodo in poje za malico ali zvečer.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/14

sreda

4/10

četrtek

5/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 27. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Jesenice, 27. marec 2024

Fotografska razstava Guadeloupe

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 28. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??