Obiskovalci so na stojnico Hrana svoje mesto najde prinesli marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in druge vložene dobrote, lahko pa so jih tudi vzeli ali izmenjali. / Foto: Vilma Stanovnik

Hrano so lahko tudi izmenjali

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani so v Škofji Loki zaznamovali z izmenjavo ozimnice, saj so na tržnici postavili stojnico, kamor so obiskovalci lahko prinesli različne vložene dobrote ter jih zamenjali z drugimi.

Škofja Loka – Zanimivo akcijo, ki je letos potekala prvič, so Ekologi brez meja pripravili v sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija. »Mednarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani poteka že tretje leto in Ekologi brez meja, ki se že deset let ukvarjamo s to problematiko, smo se odločili, da na ta dan skušamo narediti nekaj konkretnega. Zavedamo se, da prihaja zima in da so časi, ko je treba poskrbeti, da ne bomo metali hrane proč. Prav tako se zavedamo, da je hrana za marsikoga zelo draga in da si jo nekateri težko privoščijo. Naj omenim še skrb za okolje in tudi skrb za graditev naše skupnosti. Veliko se pogovarjamo, obiskovalci nam razlagajo, kaj vse vlagajo, in mislim, da je to super dogodek, ki nam je dal vedeti, da ga je treba pripraviti še večkrat,« je v imenu Ekologov brez meja povedala Katja Sreš, ki je bila navdušena nad odzivom obiskovalcev, ki so prišli na loško tržnico.

Prireditev je potekala pod sloganom Poglej, povohaj, poskusi, kar še posebno velja pri ozimnici. »Obiskovalci so navdušeni, o priložnosti za izmenjavo so prebrali v časopisih, slišali na radiu in danes so prinesli svojo ozimnico in si jo med seboj tudi izmenjavali. Dejstvo je, da se včasih zgodi, da nam kdo kaj prinese, nam podari, nam pa ni ravno preveč všeč. Nekomu drugemu pa je to všeč, želi si pokusiti kaj novega ali spoznati nov način konzerviranja hrane. Zato sta tako izmenjava kot druženje dobrodošla,« je povedala Katja Sreš in pojasnila, da so še vedno gospodinjstva tista, ki zavržejo največ hrane: »Dejstvo je, da moramo po ciljih trajnostnega razvoja do leta 2030 prepoloviti količino zavržene hrane. Smo pa še daleč od tega. Po današnjih podatkih statističnega urada smo se v primerjavi z lani izboljšali zgolj za 0,2 odstotka.«

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Na prireditvi je bilo veliko zanimanja tudi za novost, ki je v Škofji Loki vse bolj prisotna. To pa je zbiranje odpadnega jedilnega olja. »Uporabnike spodbujamo, da pri nas odprejo elektronske račune, zato pa jim podarimo kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Prav tako jo lahko pridobijo tisti, ki imajo te račune odprte že dlje časa in izjavijo, da bo tako vsaj še dve leti. Delimo tudi abecednike odpadkov, v katerih smo 450 različnih odpadkov obarvali glede na to, v kateri zabojnik sodijo. Tako uporabniki laže ločujejo. Vesli smo, ker mnogi naše novosti pohvalijo in upam, da bo ločevanje še boljše,« je povedala vodja sektorja komunalnih odpadkov iz Komunale Škofja Loka Jerca Prezelj.

Med obiskovalci je bila tudi Marjana Hiršenferder iz Stare Loke. »Hrane nikoli ne mečemo proč, morda kdaj košček plesnivega kruha, ki pa ga pokurimo. Moja izkušnja je, da so vložnine dobre tri leta, v tem času pa jih je že moč porabiti. Mi veliko vlagamo, saj imamo doma vrt. Letos fižola ni bilo veliko, tudi korenje so nam požrle miši. Pa sem ga dobili pri sestri in imamo spet domačega,« je povedala Hiršenfelderjeva in dodala: »Mislim, da so akcije ozaveščanja o manj zavržene hrane zelo pomembne, tudi sama doma vzgajam, da ne mečemo nič proč. Kar ostane opoldne, se prelije v manjšo posodo in poje za malico ali zvečer.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

5/7

sobota

2/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.