Ob portretu Lea Souvana: na desni avtor razstave Matjaž Mastnak ob članih rodbine Souvan / Foto: Igor Kavčič

Matija Jama in družina Souvan

Pred dnevi so v Arboretumu Volčji Potok odprli razstavo del Matije Jame in s tem zaznamovali 150. obletnico rojstva znanega slovenskega impresionista. Gre za povečane reprodukcije slikarjevih del, ki so v večini v lasti rodbine Souvan.

V Arboretum Volčji Potok skrbijo za prostor in za vrtno dediščino, ki sta jo v preteklosti ustvarila Ferdinand in Leo Souvan, v lasti slednjega pa je bila tudi bogata slikarska zbirka, katere del je še vedno v družinski lasti. Med njimi so dela impresionista Matije Jame in nekaj izmed njih v obliki povečanih reprodukcij odslej krasi tudi prijetno senčnico in njeno okolico južno od pristave v Arboretumu.

Po besedah avtorja razstave Matjaža Mastnaka na ta način želijo opozoriti na manj znano dejstvo, da je bilo slikarjevo ustvarjanje močno povezano z družino Souvan. »Leo Souvan je bil Jamov mecen, ki je od slikarja kupil več deset likovnih del, njun odnos pa je sčasoma prerasel v prijateljstvo. Matija Jama je bil v graščini v Volčjem Potoku vedno dobrodošel gost. Tu je imel na voljo sobo, kjer je lahko živel, ko je slikal prizore v okolici, vrata pa so mu bila odprta tudi v Souvanovi palači na Mestnem trgu v Ljubljani, kjer je imel v tretjem nadstropju slikarski atelje,« pojasnjuje Mastnak, sicer velik poznavalec zgodovine arboretuma in zgodovine družine Souvan, in dodaja, da so se dediči z naklonjenostjo odzvali na njihovo povabilo in dovolili posneti in razstaviti reprodukcije del.

Na razstavi so dvanajstim slikam v zasebni lasti dodali še dve deli iz Narodne galerije v Ljubljani, kjer so za razstavo odstopili digitalne posnetke in informacije o slikah. Večina predstavljenih Jamovih del je širši javnosti neznana, kar nedvomno na neki način razkriva tudi manj znan, morda celo nov pogled na ustvarjanje Matije Jame. Reprodukcije so namensko umeščene v zaključni ambient senčnice, ki omogoča tako intimno doživljanje okolice kot razširjanje obzorja o umetnosti Matije Jame.

Lahko si ogledamo znane motive, ki jih je v svojih delih uporabljal Jama, na primer breze in plesalke, tu pa so tudi krajine, kot sta Bled z okolico, motiv s pogledom na Karavanke, pa sliki fantiča in kmetice, zagotovo pa nas presenetijo urbani motivi pred ljubljanskim magistratom, Bežigrada, tudi Benetk.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

11/23

torek

12/25

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Preddvor, 3. junij 2024

Pohod na Sv. Jakoba

IZLETI / Kranj, 4. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 4. junij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

IZLETI / Kranj, 8. junij 2024

Planinarjenje po Nockbergih

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

 

 
 

 

 
 
 

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...

Rešitev je kavcijski sistem / 09:28, 24. maj

Ena večjih bedarij zadnjih desetletij je pitje vode iz plastenk. Povrhu ob držanju flaše plastika poka. Boste rekli koga to moti. Recimo v a...