Okrepčevalnica pod Starim gradom je zasijala v novi podobi. / Foto: Peter Košenina

Stari grad vse bolj živi

Stari grad nad Smlednikom je priljubljena izletniška točka. V soboto je tam potekala tradicionalna prireditev, tekmovanje v kuhanju grajskega lonca, ki ji je sledilo še slovesno odprtje Okrepčevalnice.

Smlednik – Grajske lonce so začeli kuhati že v dopoldanskih urah. Tekmovalo je šest ekip iz turističnih društev Smlednik, Hraše, Dragočajna - Moše, Pirniče in Žlebe - Marjeta. Sestavine, od mesa do zelenjave, so bile enake za vse. Po nekaj urah sta se začela pokušina in ocenjevanje.

Zmaga v Hraše

Zmagovalca so tokrat določili le glasovi obiskovalcev. Ti so ocenili, da je najboljši grajski lonec skuhala ekipa Turističnega društva Hraše. Za en sam glas so bili boljši od Turističnega društva Smlednik. Tretji so bili Pirničani. »Grajski lonec se kuha vsaj štiri ure. Postregli smo okrog petdeset porcij. Veseli smo, da je obiskovalce najbolj prepričal prav naš. Hraše so najmanjša vas v naši krajevni skupnosti Smlednik, očitno pa skuhamo najboljši grajski lonec,« je povedal Aleš Verlič. Poleg njega so bili v zmagovalni ekipi še Marko Burja, Tanja Burja, Tina Šter in Danuta Vidmar.

Okrepčevalnica odprta

Po razglasitvi se je dogajanje ob zvokih Godbe Medvode preselilo k Okrepčevalnici. Deseti september bo zabeležen kot datum njenega odprtja. »Trak«, šlo je za ledeno skulpturo, ki jo je izdelal domači umetnik Miro Rismondo, je v družbi župana Medvod Nejca Smoleta presekal Marjan Mali, predsednik Turističnega društva Smlednik. »Težko smo čakali ta dan. Gradnja okrepčevalnice, nadstreška in sanitarij za invalide je potekala štiri leta. Ni šlo vse po načrtih, nazadnje smo čakali še na uporabno dovoljenje, ki smo ga sedaj dobili. Lepo se zahvaljujem vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da smo prišli do cilja,« je povedal Marjan Mali, tudi gonilna sila projekta, ki je bil za društvo velik finančni zalogaj, ob začetku ocenjen na dvesto tisoč evrov. Zneska, kot pravi Mali, niso presegli. Objekt je blagoslovil domači župnik David Jensterle.

Vse se vrti okrog razvalin

Turistično društvo Smlednik ima več kot šestdesetletno zgodovino delovanja. Od samega začetka se vrti okrog razvalin Starega gradu in z njimi povezanih dejavnosti. Že od ustanovitve so imeli jasno zastavljeno vizijo razvoja turizma v svojem okolju in med prioritetami je bila ureditev vozne poti iz Smlednika do starega gradu, ki naj bi omogočila dostop na grad tudi z osebnimi avtomobili in pod razvalinami gradnjo turistično-gostinskega objekta. Prvi avtomobil je na vrh pripeljal 1. maja 1961. Istega leta so uredili še okrepčevalnico in sanitarije, na gradu pa so se začela tudi arheološka izkopavanja. Dve leti kasneje so potegnili elektriko, gostišče pa je doživljalo dozidave, prezidave, začasne rešitve so postajale stalne. Leta 2018 je padla odločitev, da je treba okrepčevalnico prenoviti, da bo lahko še naprej služila svojemu namenu in nudila boljše pogoje za uspešno izvajanje gostinske dejavnosti.

Ena investicija na Starem gradu je zaključena, načrtov pa je še veliko. Največja in finančno tudi najtežja želja je obnova osrednjega stolpa, ki je bil po nekaterih projekcijah visok blizu trideset metrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 43 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

13/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.