Prvo spremljanje cen osnovnih živil bo izvedeno v sredini septembra. / Foto: Tina Dokl

Od septembra dalje spremljanje cen živil

Septembra bo zaživela spletna stran, na kateri bo mogoče spremljati cene osnovnih živil pri največjih trgovcih. Gre za enega od ukrepov, s katerimi se želi vlada spoprijeti s prehransko draginjo.

Vlada želi potrošnikom ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih proizvodov pri posameznih trgovcih.

Ljubljana – Na javno naročilo ministrstva za kmetijstvo za izbiro izvajalca spremljanja in primerjave maloprodajnih cen košarice 15 osnovnih živilskih skupin pri trgovcih so prispele tri ponudbe, pred dnevi pa je bila izbrana ponudba družbe April 8, ki bo posel opravila za dobrih 47 tisoč evrov.

Z ukrepom želi vlada potrošnikom ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih proizvodov med posameznimi trgovci in tudi informacijo o poreklu in kakovosti posameznega proizvoda ter s tem zagotoviti transparentno primerjavo med izbranimi živilskimi proizvodi ter olajšati izbiro v času draginje.

Izbrani izvajalec bo vzpostavil spletno stran, na kateri bo vsakih 14 dni objavljal aktualne cene izbranih živil, ki jih bo spremljal pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Javno naročilo predvideva tudi, da bo trikrat v času spremljanja potrošniku na voljo tudi primerjava cen na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji. V košarico bodo uvrščeni izdelki iz 15 osnovnih živilskih skupin, in sicer pšenična bela moka, beli kruh in testenine, goveji in svinjski zrezki ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor.

Prvo spremljanje cen, ki bo potekalo do konca marca prihodnjega leta, mora biti izvedeno najkasneje 12. septembra, rok za vzpostavitev spletne strani, na kateri bodo potrošniki lahko preverjali cene, pa je 15. september.

Spremljanje cen je eden od vladnih ukrepov, s katerimi se želi spoprijeti s prehransko draginjo. Po zadnjih podatkih Statističnega urada je letna inflacija prejšnji mesec znašala že 11 odstotkov. Največ je k njej prispevala podražitev naftnih derivatov in hrane. Slednja se je po podatkih Statističnega urada podražila za 13,5 odstotka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/22

ponedeljek

3/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...