Rise, naseljene v Slovenijo, spremljajo s pomočjo ovratnic in avtomatskih kamer. / Foto: Miha Krofl

Rise spremljajo kamere

Strokovnjaki skupine, ki se v okviru projekta Life Lynx zadnjih nekaj let ukvarja s ponovno naselitvijo risa v Sloveniji, so to poletje na območju Jelovice in Pokljuke skupaj z lokalnimi lovci postavili osemnajst avtomatskih kamer, ki jim bodo pomagale ugotoviti, kaj se dogaja z risi Trisom, Lenko in Zoisom.

Aprila lani so na Gorenjsko pripeljali pet risov. Tris, Julija in Lenka so bili izpuščeni na Pokljuki, Zois in Aida pa na Jelovici. Vsi so ostali na območjih, kjer so bili izpuščeni; risinja Aida je imela že lani tri mladiče, letos pa prav tako.

Pokljuka, Jelovica – Tem trem risom, ki so jih na Gorenjsko naselili lansko pomlad, so namreč v preteklih mesecih prenehale delovati telemetrične ovratnice, zato ne vedo več, kje točno se zadržujejo. Na avtomatske kamere so jih posneli v sklopu zadnje sezone monitoringa, od takrat dalje pa njihov status ostaja neznan, je povedal Rok Černe, koordinator projekta.

Kot je pojasnil, bodo iz posnetkov avtomatskih kamer lahko razbrali, kateri ris še ostaja na svojem teritoriju, hkrati pa bodo s pomočjo posnetkov lahko tudi izbrali primerno lokacijo za ponovni odlov. Vsem trem risom namreč želijo nedelujoče ovratnice zamenjati z delujočimi, kar bo omogočilo, da jih natančno spremljajo tudi tudi v prihodnje. »To nam bo omogočilo boljše razumevanje vzpostavljanja povezovalne populacije v slovenskih Alpah, s pomočjo podatkov pa bomo lahko spremljali tudi reprodukcijo, plenjenje in paritveno vedenje risov na območju Alp,« je pojasnil Černe.

Drugi sklop kamer, ki bo namenjen sistematičnemu monitoringu risov, bodo na Pokljuki in Jelovici postavili konec meseca in tako začeli novo, peto sezono opazovanja gibanja risov.

»V Sloveniji smo letos zaključili četrto sezono sistematičnega zbiranja podatkov o risji populaciji s pomočjo foto pasti. V sezoni monitoringa 2021/2022 je z nami sodelovalo petdeset lovskih družin in pet lovišč s posebnim namenom, od tega pet lovskih družin z območja Gorenjske in Triglavski narodni park, kjer smo monitoring izvajali prvič. Skupaj z lokalnimi lovci smo v Sloveniji kamere postavili na več kot 150 lokacijah,« je pojasnil Černe.

Konec aprila 2021 so na Gorenjsko pripeljali pet risov. Tris, Julija in Lenka so bili izpuščeni na Pokljuki, Zois in Aida pa na Jelovici. Vsi risi so ostali na območjih, kjer so bili izpuščeni, na Jelovici so že v prvem letu potrdili tudi reprodukcijo: risinja Aida je imela lani in ima tudi letos tri mladiče. Iz lanskoletnega legla so enega mladiča posneli tudi z avtomatsko kamero in tako potrdili, da je vsaj en mladič preživel do obdobja osamosvajanja. V naravi običajno vsi mladiči ne preživijo do odrasle dobe. V prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50-odstotna, je še pojasnil Rok Černe, koordinator projekta Life Lynx, z Zavoda za gozdove Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 64 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3