Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade.

Obnova Pocarjeve domačije

Pocarjevo domačijo, muzejsko hišo v slikoviti Zgornji Radovni, so letos za obiskovalce odprli nekaj kasneje kot običajno, šele sredi julija. Razlog za zakasnitev so bila obnovitvena dela, ki jih lastnik in upravljavec hiše Javni zavod Triglavski narodni park izvaja že od lani.

V poletnih mesecih je Pocarjevo domačijo mogoče obiskati ob koncih tedna in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej.

Radovna – »Letos zaključujemo obnovo, s katero smo bili uspešni na razpisu ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov. Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade. Vsa dela, ki potekajo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, usposobljeni obrtniki opravljajo z uporabo tradicionalnih materialov in tehnik s sodobnimi izboljšavami,« so pojasnili na TNP.

Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku, s svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbo o Pocarjevih obiskovalcu pričara sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes, povedo v TNP in pojasnijo, da naj bi bile v Radovni sprva občasno naseljene le pašne planine gorjanskih kmetov, šele kasneje naj bi se tem naselili tudi za stalno. V Zgornji Radovni je bilo tako v času fevdalizma šest kmetij z domačimi imeni, med njimi pr' Psnak in pr' Pocar.

O starosti Pocarjeve domačije govorijo različne listine, najdene v hiši. Najstarejša nosi letnico 1609, v tisti iz leta 1672 pa je prvič zapisano ime Potzer. Gospodarska moč Pocarjevih se je odražala v velikosti stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja. Bili pa so tudi lastniki mnogih gozdov, pašnikov, rovtov, travnikov in njiv, lahko izvemo.

Zadnji štirje stanovalci Pocarjeve domačije, bratje Janez, Lojz in Franc ter sestra Mina, so se pisali Jeklic. Ker nihče od njih ni imel potomcev, so hišo zapustili sosedu. Leta 1993 je lastnik domačije postal Triglavski narodni park, ki jo je preuredil v muzej. Vse odtlej je v poletnih mesecih Pocarjevo domačijo mogoče obiskati in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej. V hiši je prikazano življenje rodbine Pocar, poslopje pa prikazuje stavbno dediščino preteklih stoletij.

V sklopu domačije delujejo tudi informacijska točka, razstavni in prireditveni prostor.

Pocarjeva domačija je kulturni spomenik državnega pomena, TNP pa je zanjo leta 2006 prejel diplomo Europa Nostra v okviru nagrade Evropske unije za kulturno dediščino. Za obiskovalce je odprta julija in avgusta ob sobotah in nedeljah od 11. do 18. ure.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/13

četrtek

12/18

petek

12/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

PRIREDITVE / Brezje pri Tržiču, 1. oktober 2022

Spominjarije

PRIREDITVE / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mlade

 

 
 

 

 
 
 

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 08:19, 29. september

Preden so sploh kej raziskali so hitro izključili tujo krivdo. Torej, na vrsti je zavarovalnica.
AMEEEN!

Ni še znano, zakaj je zgorel Majdičev mlin / 16:58, 28. september

Tole zažgat je pa kar umetnost.

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 13:58, 28. september

Obema čestitke za uspešno delo in naj bo tako tudi vnaprej.

Na Vitrancu bo nov Mojčin dom / 13:52, 28. september

Me pa prav zanima, kakšen bo ta premični dom. A se ga bo dalo s temelji vred prestavljati po Vitrancu?

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.