Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade.

Obnova Pocarjeve domačije

Pocarjevo domačijo, muzejsko hišo v slikoviti Zgornji Radovni, so letos za obiskovalce odprli nekaj kasneje kot običajno, šele sredi julija. Razlog za zakasnitev so bila obnovitvena dela, ki jih lastnik in upravljavec hiše Javni zavod Triglavski narodni park izvaja že od lani.

V poletnih mesecih je Pocarjevo domačijo mogoče obiskati ob koncih tedna in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej.

Radovna – »Letos zaključujemo obnovo, s katero smo bili uspešni na razpisu ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnove kulturnih spomenikov. Lani so bili na hiši sanirani zidani deli objekta, letos je bila zamenjana lesena strešna kritina, sledi pa še obnova fasade. Vsa dela, ki potekajo pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, usposobljeni obrtniki opravljajo z uporabo tradicionalnih materialov in tehnik s sodobnimi izboljšavami,« so pojasnili na TNP.

Muzejsko urejena hiša, ki velja za eno najstarejših domačij v Triglavskem narodnem parku, s svojim videzom, bogato zbirko razstavljenih predmetov in zgodbo o Pocarjevih obiskovalcu pričara sliko življenja v krajih pod Triglavom od daljnih stoletij do danes, povedo v TNP in pojasnijo, da naj bi bile v Radovni sprva občasno naseljene le pašne planine gorjanskih kmetov, šele kasneje naj bi se tem naselili tudi za stalno. V Zgornji Radovni je bilo tako v času fevdalizma šest kmetij z domačimi imeni, med njimi pr' Psnak in pr' Pocar.

O starosti Pocarjeve domačije govorijo različne listine, najdene v hiši. Najstarejša nosi letnico 1609, v tisti iz leta 1672 pa je prvič zapisano ime Potzer. Gospodarska moč Pocarjevih se je odražala v velikosti stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja. Bili pa so tudi lastniki mnogih gozdov, pašnikov, rovtov, travnikov in njiv, lahko izvemo.

Zadnji štirje stanovalci Pocarjeve domačije, bratje Janez, Lojz in Franc ter sestra Mina, so se pisali Jeklic. Ker nihče od njih ni imel potomcev, so hišo zapustili sosedu. Leta 1993 je lastnik domačije postal Triglavski narodni park, ki jo je preuredil v muzej. Vse odtlej je v poletnih mesecih Pocarjevo domačijo mogoče obiskati in si ogledati stanovanjsko hišo in gospodarsko poslopje, ki sta opremljena kot muzej. V hiši je prikazano življenje rodbine Pocar, poslopje pa prikazuje stavbno dediščino preteklih stoletij.

V sklopu domačije delujejo tudi informacijska točka, razstavni in prireditveni prostor.

Pocarjeva domačija je kulturni spomenik državnega pomena, TNP pa je zanjo leta 2006 prejel diplomo Europa Nostra v okviru nagrade Evropske unije za kulturno dediščino. Za obiskovalce je odprta julija in avgusta ob sobotah in nedeljah od 11. do 18. ure.