O poletni sezoni v Kranjski Gori so spregovorili: idejni vodja teka Julian Alps Trail Run Luka Hren, Dino Katalenić, ki je predstavil butični hotel Milka, direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber ter v. d. direktorja Gornjesavskega muzeja Aljaž Pogačnik in Marko Maučec iz podjetja Escapebox, ki sta predstavila Escape muzej v Kajžnkovi hiši. / Foto: Primož Pičulin

Kranjska Gora polna turistov

V Kranjski Gori so predstavili novosti letošnje poletne turistične sezone. Destinacija je do sredine septembra polno zasedena. Zaznavajo tudi porast dnevnih gostov, zato veliko pozornosti posvečajo trajnostni mobilnosti.

Kranjska Gora – »Število turistov se v naši destinaciji iz leta v leto povečuje,« pravi direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber in dodaja, da se trend iz predkoronskih časov nadaljuje, saj so z nočitvami iz prvih štirih mesecev letošnjega leta že presegli številke iz leta 2019.

Poletna sezona, v katero so vstopili s številnimi novostmi, je že v polnem zagonu, destinacija pa je po besedah Vebra do sredine septembra kar polno zasedena.

Največ tujih gostov je še vedno iz Avstrije, Italije in Nemčije. Pri gostih iz Velike Britanije, Španije in Francije so zaznali manjši upad, na drugi strani pa povečanje števila turistov iz Češke, Poljske in Madžarske. Izredno veseli so, da je čez celo leto, ne samo pozimi, tudi več gostov iz bivše Jugoslavije, predvsem Hrvatov in Srbov, kar opažajo zadnji dve leti.

Kot je pojasnil Veber, si s številom nočitev nikakor »ne želijo iti v nebo«, pač pa si želijo zgolj konstanten obisk čez celo leto. Največji izziv je zagotavljanje obiska aprila, maja, oktobra in novembra.

Zadnja tri leta so zaznavali tudi izredno velik porast števila dnevnih obiskovalcev z vozili, česar Kranjska Gora ni več prenesla, je opozoril Veber. V začetku letošnjega leta so tako pri­stopili k vzpostavitvi trajnostne mobilnosti, začenši s plačljivim parkirnim režimom, s katerim so želeli razbremeniti vaške centre in obiskovalce preusmeriti na obrobje.

Poleg tega so se lotili ureditve dodatnih parkirišč. Letos so zagotovili več kot 350 dodatnih parkirnih mest. Nedavno so odprli novo parkirišče nasproti Best Western hotela v Kranjski Gori za razbremenitev območja jezera Jasna, dodatna parkirna mesta so zagotovili tudi v Gozdu - Martuljku, prihodnji mesec pa nameravajo začeti izgradnjo dodatnega P+R (parkiraj in se odpelji) parkirišča v Mojstrani.

Vozijo turistični avtobusi

Posebno pozornost so posvetili tudi javnemu potniškemu prometu. Na destinaciji krožno vozi turistični avtobus med Ratečami, Planico in Mojstrano, ki se ustavlja na najatraktivnejših turističnih točkah, letos pa je Občina Kranjska Gora v okviru spodbujanja razvoja trajnostne mobilnosti na območju Triglavskega narodnega parka vzpostavila tudi brezplačno povezavo med Mojstrano in dolino Vrata. Veber je kot veliko pridobitev omenil tudi asfaltirano cesto v dolino Vrata, ob tem pa je opozoril, da država ni poskrbela za ureditev prometnega režima z omejitvijo prometa, saj se je ta z ureditvijo ceste še povečal. »Če se s strani pristojnih institucij ta problematika ne bo uredila do 15. julija, bo Občina Kranjska Gora na žalost primorana razmisliti o ukinitvi brezplačnih avtobusnih prevozov v dolino Vrata, saj zaradi preobremenjenosti prihaja do težav v pretočnosti prometa in zamud turističnega avtobusa,« je opozoril.

Postajališče za avtodome

V okviru trajnostne mobilnosti bodo nadaljevali tudi razvoj kolesarskih in sprehajalnih poti. Uredili so novo povezovalno sprehajalno pot med Mojstrano in Hrušico, ki omogoča lažji dostop tudi do ferate Dobršnik. V tem mesecu bodo odprli tudi težko pričakovano postajališče za avtodome na lokaciji ob igralnici Korona vzdolž reke Pišnice v Kranjski Gori. Veber je zadovoljen, da jim je skupaj z občino uspelo odkupiti zem­ljišče in umestiti v prostor počivališče, kjer bo 19 nadstandardnih mest za avtodome.

Prenovljen kolesarski park

Podjetje SKI Kranjska Gora je zaradi večjih vzdrževalnih del in zamud pri dostavi rezervnih delov za potrebe gradnje nove štirisedežnice na Vitranc poletno obratovanje začelo sredi tega tedna, kar je nekoliko kasneje kot običajno. Odprli so prenovljen kolesarski park, na voljo so panoramski prevozi s sedežnico, poletno sankališče ...

Tudi letos poteka tradicionalni festival Poletne noči, doslej bolj poznan pod imenom Poletje pod Vitrancem. Poletne večere, ki so jih v preteklosti prirejali v vasi Kranjska Gora, so namreč razširili še na lokacijo v Mojstrani. V Kajžnkovi hiši v Ratečah je zaživel Escape muzej, ki predstavlja edinstveno ponudbo tudi v evropskem merilu. Pomembna pridobitev je tudi prenovljen butični hotel Milka v Jasni, ki ga je predstavil Dino Katalenić. Poletno sezono bo kot običajno zaokrožil tek Julian Alps Trail Run, ki ga načrtujejo sredi septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...