V soboto so na Mežakli svečano odprli kopo in embalirali oglje. / Foto: Tina Dokl

Po mnogih letih kuhali kopo

Na Mežakli, v osrčju Triglavskega narodnega parka, so po več kot sto letih ponovno kuhali kopo, a tokrat prvič iz leskovega lesa, ki daje bolj kalorično oglje kot bukov les, ki so ga uporabljali nekoč.

Mežakla – Pred nekaj stoletji so v Julijskih Alpah še prevladovali bukovi gozdovi, ki pa so bili zaradi oglarjenja močno spremenjeni. Fužinske peči in talilnice, koksarne in kovačije so namreč za svoje delo potrebovale veliko energije. Fužinarstvo je vrhunec doseglo v 19. stoletju, v zlati dobi je bilo na tem območju več kot 1500 kopišč. V okoliških gozdovih so kuhali oglje vse do petdesetih let dvajsetega stoletja.

Lani so tradicijo kuhanja kope na Mežakli ponovno obudili. Skuhali so dve, prvo že lani jeseni, drugo so zakurili letos spomladi in jo v soboto odprli. Za obe sta skrbela lastnik območja, kjer sta bili kopi, Andrej Lipovec, po domače Pavovčev Andrej, in Rafko Kadunc z Bleda. "V kopi, ki smo jo kuhali 14 dni, hladili pa kar pet tednov, je 11 prostorninskim metrov leskovega lesa, ki daje mnogo bolj kalorično in kvalitetno oglje kot bukov les. Poleg tega oglje leskovega lesa gori še enkrat dlje in doseže tudi do devetsto stopinj Celzija, zato je bilo zelo zaželeno tudi pri kovanju najkvalitetnejšega jekla," je pojasnil Kadunc. Iz prve kope so pridobili približno 250 kilogramov oglja, druga ga je dala okrog petsto kilogramov. "Dobro kuhano oglje ne sme biti počeno, na prelomni površini mora biti svetleče črne barve z ostrimi robovi in dobro vidno strukturo lesa, kjer lahko prešteješ letnice rasti," je še pojasnil Kadunc.

Tit Potočnik, direktor Triglavskega narodnega parka, je ob tem poudaril, da obujanje tradicije kuhanja kope pomeni tudi ohranjanje nesnovne kulturne dediščine. "Območje je Unesco leta 2003 priznal kot območje, kjer obstaja ravnovesje med človekom in naravo, tudi tovrstni običaji so del tega sožitja. Vesel sem, da so obudili tradicijo kuhanja oglja, saj je bistvo nesnovne kulturne dediščine ravno v tem, da živi in se ohranja med ljudmi," je pojasnil.

Po tradiciji morata kopo zakuriti njena botra in boter. Ta čast je doletela domačinko Majdo Tišler in gorjanskega župana Petra Torkarja. "Počaščen sem, da sem bil imenovan za botra, čigar naloga je, da žerjavico poda botri, ona pa z njo kopo zažge skozi stržen," je dejal župan. Kopo je ob prižigu blagoslovil župnik Matija Selan iz Župnije Zasip. Oglje so shranili v posebne vreče, ki so jih opremili z nalepko, kjer sta pojasnjena tradicija oglarjenja in kuhanje oglja na območju Julijskih Alp.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

6/8

sobota

2/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kokrica, 9. december 2022

Pohod po Kokrici

PRIREDITVE / Šenčur, 9. december 2022

Pomoč pri uporabi računalnika in telefona

IZLETI / Kranj, 9. december 2022

Tradicionalni zimski pohod na Vršič

PREDAVANJA / Žiri, 9. december 2022

Grenlandija

RAZSTAVE / Radovljica, 9. december 2022

Pregledna društvena razstava 2022

PRIREDITVE / Preddvor, 9. december 2022

Pero Lovšin – akustični koncert

IZLETI / Kranj, 10. december 2022

V neznano

PRIREDITVE / Selca, 10. december 2022

15. Krekov večer

 

 
 

 

 
 
 

Odprli demenci prijazno točko / 16:26, 8. december

.
Sumim, da so glavni vzrok demence narkoze in protibolečinska sredstva. Mogoče tudi pretres možganov.

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

V finalu pokala AVK Triglav in Ljubljana Slovan / 12:47, 8. december

, ki je tudi na povratni tekmi v gosteh premagal ekipo Grafist Koper (9 : 6). Kranjčani so v Koper prišli s prednostjo šestih golov (17 : 11...

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.