V soboto so na Mežakli svečano odprli kopo in embalirali oglje. / Foto: Tina Dokl

Po mnogih letih kuhali kopo

Na Mežakli, v osrčju Triglavskega narodnega parka, so po več kot sto letih ponovno kuhali kopo, a tokrat prvič iz leskovega lesa, ki daje bolj kalorično oglje kot bukov les, ki so ga uporabljali nekoč.

Mežakla – Pred nekaj stoletji so v Julijskih Alpah še prevladovali bukovi gozdovi, ki pa so bili zaradi oglarjenja močno spremenjeni. Fužinske peči in talilnice, koksarne in kovačije so namreč za svoje delo potrebovale veliko energije. Fužinarstvo je vrhunec doseglo v 19. stoletju, v zlati dobi je bilo na tem območju več kot 1500 kopišč. V okoliških gozdovih so kuhali oglje vse do petdesetih let dvajsetega stoletja.

Lani so tradicijo kuhanja kope na Mežakli ponovno obudili. Skuhali so dve, prvo že lani jeseni, drugo so zakurili letos spomladi in jo v soboto odprli. Za obe sta skrbela lastnik območja, kjer sta bili kopi, Andrej Lipovec, po domače Pavovčev Andrej, in Rafko Kadunc z Bleda. "V kopi, ki smo jo kuhali 14 dni, hladili pa kar pet tednov, je 11 prostorninskim metrov leskovega lesa, ki daje mnogo bolj kalorično in kvalitetno oglje kot bukov les. Poleg tega oglje leskovega lesa gori še enkrat dlje in doseže tudi do devetsto stopinj Celzija, zato je bilo zelo zaželeno tudi pri kovanju najkvalitetnejšega jekla," je pojasnil Kadunc. Iz prve kope so pridobili približno 250 kilogramov oglja, druga ga je dala okrog petsto kilogramov. "Dobro kuhano oglje ne sme biti počeno, na prelomni površini mora biti svetleče črne barve z ostrimi robovi in dobro vidno strukturo lesa, kjer lahko prešteješ letnice rasti," je še pojasnil Kadunc.

Tit Potočnik, direktor Triglavskega narodnega parka, je ob tem poudaril, da obujanje tradicije kuhanja kope pomeni tudi ohranjanje nesnovne kulturne dediščine. "Območje je Unesco leta 2003 priznal kot območje, kjer obstaja ravnovesje med človekom in naravo, tudi tovrstni običaji so del tega sožitja. Vesel sem, da so obudili tradicijo kuhanja oglja, saj je bistvo nesnovne kulturne dediščine ravno v tem, da živi in se ohranja med ljudmi," je pojasnil.

Po tradiciji morata kopo zakuriti njena botra in boter. Ta čast je doletela domačinko Majdo Tišler in gorjanskega župana Petra Torkarja. "Počaščen sem, da sem bil imenovan za botra, čigar naloga je, da žerjavico poda botri, ona pa z njo kopo zažge skozi stržen," je dejal župan. Kopo je ob prižigu blagoslovil župnik Matija Selan iz Župnije Zasip. Oglje so shranili v posebne vreče, ki so jih opremili z nalepko, kjer sta pojasnjena tradicija oglarjenja in kuhanje oglja na območju Julijskih Alp.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

7/22

petek

6/22

sobota

11/18

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLASBA / Kamnik, Radovljica, 7. oktober 2022

Zimzelena jesen

PREDAVANJA / Žiri, 7. oktober 2022

Salomonovi otoki

OBVESTILA / Žiri, 7. oktober 2022

Energijske vaje

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Nasveti pred kurilno sezono / 07:30, 6. oktober

Glede na analize, ki jih dela ARSO so glavni vir PM10 delcev v zraku domača kurišča 60%, promet 31%, ostalo industrija. In tile, ki najbolj onesnažujejo so proti sežigalnicam. Hinavščina.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.