Priznanje je iz rok Aleša Cantaruttija prevzel direktor škofjeloškega šolskega centra Martin Pivk. / Foto: Aleš Senožetnik

Učinkovit sistem, a je premalo zanimanja

Vajeniški sistem izobraževanja je učinkovit in kvaliteten, a se ga še vedno držijo nekateri stereotipi, je bilo slišati na nedavnem Festivalu vajeništva. Z dobrim delom jih razbijajo tudi na Gorenjskem.

Ljubljana – Festival vajeništva, ki so ga je pred nedavnim pripravili na Gospodarski zbornici Slovenije, je ponovno združil vajence in predstavnike šol ter podjetij. V zadnjem šolskem letu so se lahko vajenci izobraževali v 14 poklicih, ki so zelo iskani in pomembni za gospodarstvo. A kot smo slišali, je vajencev kljub vsemu premalo. "Manj kot en odstotek generacije je vključen v proces vajeništva," je povedal direktor Centra za poklicno izobraževanje Janez Damjan in poskušal odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj se ta sistem izobraževanja ne vključuje več dijakov. "Odgovorov je veliko, eden od razlogov pa je tudi ta, da v širši javnosti do vajeništva vlada podcenjevalen odnos, kar moramo preseči. Mnogi največji mojstri so začeli kot vajenci."

Letošnjo tretjo generacijo vajencev, ki se je udeležila festivala, je nagovoril tudi generalni direktor GZS Aleš Cantarutti, ki je poudaril predvsem velik pomen odnosa med šolstvom in gospodarstvom in dodal, da se bodo na zbornici tudi v prihodnje zavzemali, da bodo povezave med obema sistemoma čim trdnejše.

Na dogodku so podelili priznanja podjetjem in šolam, ki podpirajo vajeniško obliko izobraževanja. Posebno priznanje za izjemne dosežke na področju povezovanja šolstva in gospodarstva pa je prejel Šolski center Škofja Loka, kjer v vajeniški sistem vsako leto privabljajo precejšnje število dijakov. V tem šolskem letu jih je bilo vključenih nekaj manj kot dvesto, kar predstavlja skoraj četrtino vseh, ki se v Sloveniji izobražujejo po vajeniški obliki. "Ves čas se trudimo za povezovanje šolstva in gospodarstva, vajeništvo pa je le eden od načinov nadgradnje. Veseli smo, da nas gospodarstvo in obrt podpirata in nam zaupata, kar se odraža tudi pri številu vajencev v našem šolskem centru," nam je povedal direktor Martin Pivk, ki prav v povezovanju vidi razlog, da je škofjeloški šolski center tako uspešen pri privabljanju dijakov v vajeniški sistem. "Vsako leto spomladi pripravimo sejem, na katerem se predstavijo podjetja, kar se je izkazalo za dobro potezo. Letos jih je bilo kar petdeset. Vsi bodoči dijaki lahko tako že pred začetkom šolanja navežejo stik s predstavniki podjetij in imajo tako že pred 1. septembrom izbranega delodajalca," je povedal Pivk.

Zahvale oz. priznanja so prejela tudi podjetja, ki se vključujejo v vajeniški sistem. Med njimi je tudi škofjeloški LTH Castings, kjer so bili med prvimi, ki so se vključili v program. Za prihodnje šolsko leto imajo razpisanih deset vajeniških mest za poklica oblikovalec kovin-orodjar, nekaj jih je še prostih. Za dijake oblikovalce kovin-orodjarje so pred leti zgradili tudi sodoben učni center.

Vajeniški sistem pozdravljajo tudi v jeseniškem podjetju SIJ Acroni. "Letos smo imeli v vajeniški program vključene tri dijake iz programa elektrikar, zelo pa bi bili veseli, če bi jih lahko vključili še več in bi tudi preostale šole pokazale interes za takšen način izobraževanja. Imamo namreč več kot sto mentorjev s pedagoško-andragoškim usposabljanjem, tako da bi lahko omogočili več vajeniških mest," je dejala Ana Pavlovski iz kadrovske službe podjetja SIJ Acroni.

V sistem je bilo letos vključenih več kot dvesto podjetij, je povedal Cantarutti in se jim tudi zahvalil za sodelovanje. "Premalo se zavedamo, kako pomembno je, da znanje prehaja z generacije na generacijo," je dejal ob tem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/14

sreda

11/14

četrtek

12/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 28. september 2022

Razstavi Tomislava Brajnovića

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Naklo, 29. september 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 29. september 2022

Krvodajalska akcija

IZLETI / Kranj, 29. september 2022

Izlet na Kavčič in Lipnik

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 30. september 2022

Živopis – narodne noše v delih Mihe Maleša

OBVESTILA / Jesenice, 1. oktober 2022

Dejavnosti za mladino v knjižnici

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 1. oktober 2022

Gutenberški dan

 

 
 

 

 
 
 

Trmasto vztrajava pri planinski hrani / 00:57, 28. september

Vse čestitke <3

V ponedeljek potrdili 3878 okužb z novim koronavirusom / 23:26, 27. september

TI Majstri, ki vse to beležijo.......................... bodo kmalu ugotovili, da nas je v Sloveniji 20 milijonov.
VSE plača DELAVEC.
T

Obnova spomenika v Dolenji vasi / 15:04, 27. september

OBUP. kakšna štala. Za ta denar bi lahko pomagali živečim. Samo ne - je treba žagat stoletne breze, polagat ploščice..... zasajat nova drevesa...... samo da se troši.

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 10:23, 27. september

Čas je za novega župana.

Gradnja šole se je ustavila / 08:49, 27. september

Če kdo te bo nategnil Slovenc. Tole je lahko na koncu katastrofa.

Janez Hrovat ne bo več kandidiral za župana / 07:31, 27. september

Pameten. Kaj se boš ukvarjal z neumnim narodom. Ni vredno živcev.

Ljubezen do rož odtehta vso skrb / 15:28, 26. september

VAUUU, to je pa res čudovito. Najlepša hiša kar sem jih kdaj videla.... No tudi nasproti nageljni - to mora dišat.