Direktorica podjetja Voje Damjana Habjan, podžupan Občine Tržič Nejc Perko in direktorica podjetja BPT Sabina Gros / Foto: Primož Pičulin

Predejo niti prihodnosti

S slavnostnim dogodkom, ki so ga poimenovali Predemo niti prihodnosti, so v soboto odprli prireditveni prostor v kompleksu nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice v Tržiču, ki so jo domačini po starem ledinskem imenu območja poimenovali Voje.

Tržič – Bombažna predilnica in tkalnica je bila vse od leta 1885 do začetka 21. stoletja vtkana v življenja domačinov Tržiča. Kompleks je bil kasneje prepoznan kot industrijska kulturna dediščina. Načel ga je zob časa, a so kljub temu v njem prepoznali novo priložnost. Na podlagi smernic za obnovo spomeniško zaščitenega območja, ki jih je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so oblikovali idejni načrt oživitve. "Pred dvema desetletjema je takratni direktor Stojan Žibert odločil, da se območje ne razproda po delih, temveč se njegova revitalizacija obravnava celostno in se območje oživi z vsebinami današnjega časa," je pojasnila Damjana Habjan, direktorica podjetja Voje, hčerinskega podjetja BPT, ki je danes večinski lastnik nepremičnin na območju in koordinira prenovo kompleksa.

Danes je kompleks v večjem delu že zapolnjen z različnimi vsebinami, od poslovnih do muzejskih in športnih aktivnosti. V njem se nahaja 38 najemnikov in šest manjših solastnikov s svojimi poslovnimi dejavnostmi. Od leta 2016 pri obnovi sodeluje tudi Občina Tržič, ki je odkupila in uredila za nekaj več kot 12 tisoč kvadratnih metrov nepremičnin. "Z obnovo parkirišča in glavnega mostu za dostop v območje, z izgradnjo mestnega parka z otroškim kolesarskim poligonom in obnovo dela ceste skozi kompleks je prispevala pomemben delež k razvoju območja," je poudarila Habjanova.

Podžupan Občine Tržič Nejc Perko je ob tem spomnil na pestro zgodovino območja, ki je imelo velik vpliv na razvoj Tržiča. "Prihod Edmunda Glanzmanna in kasneje Andreja Gassnerja, dveh ustanoviteljev BPT v Tržič, je bil eden, upam si trditi, najpomembnejših dogodkov v zgodovini našega mesta," je povedal Perko.

Prireditveni prostor je namenu predala Sabina Gros, direktorica podjetja BPT, ki je naslednica Bombažne predilnice in tkalnice Tržič. "Uspešno smo krmarili med različnimi preprekami in obnovo pripeljali do konca. Verjamem, da bomo skupaj z Občino Tržič in drugimi deležniki dvorišče in kompleks BPT razvili v moderen poslovno-industrijski center, ki ne bo prepoznan le na Gorenjskem, temveč tudi čez mejo," je dejala Grosova.

Odprtje so pospremili s kulturnim programom in razstavo likovnih del otrok osnovnih šol Tržič, Bistrica in Križe. Na stojnicah so se predstavili nekateri najemniki prostorov v kompleksu BPT, dan pa so sklenili z večernim koncertom v prireditvenem prostoru.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

10/18

ponedeljek

11/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 11:18, 25. september

Če bo šlo tako naprej kot do sedaj, nam je res usojeno izginotje skozi asimilacijo priseljencev. Na vseh tabelah nas ni več na prvi strani. ...

Evropski teden mobilnosti / 09:59, 25. september

care4climat :

STRAH + OBČUTEK KRIVDE = do denarja brez "motike".

PS: kakšno vprašanje?

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.