Domelove inovatorske ekipe so prejele eno zlato in srebrno ter skupaj s Cultom in Comtronom še nagrado za izziv Z inovacijami premikamo meje ter srebrno nagrado. / Foto: Gorazd Kavčič

Z inovacijami do uspeha

Na Gorenjskem so nagradili petnajst inovacijskih projektov, najboljši štirje pa se bodo septembra potegovali za naziv najboljše inovacije tudi na nacionalni ravni.

Kranj – V četrtek je v konferenčni dvorani Zavarovalnice Triglav v Kranju potekala podelitev nagrad najboljšim inovatorjem gorenjske regije, ki jih podeljuje Regionalna zbornica Gorenjske pri Gospodarski zbornici Slovenije v partnerstvu z gospodarskim ministrstvom in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Najboljši štirje na nacionalno raven

Na razpis za podelitev priznanj se je odzvalo 14 podjetij skupaj s 15 inovacijskimi projekti. Komisija je najboljše nagradila s šestimi zlatimi, osmimi srebrnimi in enim bronastim priznanjem. Najboljše štiri inovacije z zlatim priznanji se bodo septembra potegovale tudi za naziv naj inovacije na ravni države. To bo ekipa družbe SIJ Acroni z inovacijo SIDUR 400, s katero so dosegli boljšo varivost in preoblikovalnost jekla, Domelova ekipa, ki je sodelovala pri inoviranju EC mokro suhe sesalne enote, ekipa Iskraemeca, ki je razvila Zelenega pingvina, s pomočjo katerega učenci sodelujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa s pomočjo zmanjšane porabe virov, ter Primož Pori, s. p., kjer so razvili pripomoček za vadbo Infinity Movement.

Poleg najboljših štirih, sta šli zlati priznanji v roke tudi družbama Knauf Insulation in ADC team. Srebrna priznanja so prejele inovatorske ekipe v podjetjih Polycom, Domel, Iskratel, SRC Infonet, SIJ Acroni, Lotrič meroslovje, TAB Systems ter ekipa podjetij Domel, Cult in Comtron. Bronasto priznanje pa so prejeli v podjetju M Sora.

Dvema inovacijama so podelili tudi nagradi za letošnji izziv Z invoacijami presegamo meje, s katerim spodbujajo inovacije, ki imajo širši družbeni ali ekološki učinek. Prejeli so ju v družbah Iskraemeco za razvoj Zelenega pingvina in ekipa Domela, Culta in Comtrona za razvoj električnega kolesa. Obe inovaciji se bosta za nagrado potegovali tudi na nacionalni ravni.

Uspeh spremlja inovativnost

»Zavedamo se, da dolgoročen uspeh podjetja spremlja visoka dodana vrednost na zaposlenega, to pa dviguje prav inovativnost,« je povedala predsednica upravnega odbora regionalne zbornice Janka Planinc in dodala, da prav inovacije pomagajo podjetjem k večji prepoznavnosti in tržnemu deležu. »Na Gorenjskem je veliko uspešnih podjetij in danes ste tu predstavniki, ki ne pripomorete le k razvoju podjetja, temveč tudi k razvoju regionalnega gospodarstva ter slovenskega gospodarstva nasploh,« je še dodala.

Tudi generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je poudaril, da je prav inovativnost tista dejavnost, ki poganja gospodarstvo in z njim celotno družbo naprej. »Danes še toliko bolj velja, da ne bodo napredovale največje družbe, temveč tiste, ki imajo največ znanja in sposobnosti ter tudi priložnosti, da ga udejanjijo v praksi,« je povedal.

Nazaj med močne inovatorje

Po besedah Roka Benigerja iz Spirita Slovenija se je po podatkih evropskega inovacijskega indeksa inovacijska uspešnost pri nas v zadnjem času sicer zmanjšala. Slovenija je namreč padla iz območja močnih v območje zmernih inovatorjev. Cilj države je, da se v desetih letih uvrsti nazaj med močne inovatorje, za to pa bo treba povečati delež inovacijskih podjetij v industriji in izbranih storitvenih dejavnostih, predvsem pa okrepiti inovacijske dejavnosti v malih in srednje velikih podjetij. Kot kažejo podatki, je namreč v Sloveniji inovacijsko dejavnih slabi štirideset odstotkov vseh podjetij.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/8

ponedeljek

4/12

torek

3/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

PREDAVANJA / Žirovnica, 6. marec 2023

Predavanje o kompostiranju

OBVESTILA / Gorenjska, 6. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

DELAVNICE / Preddvor, 7. marec 2023

Kulinarična delavnica

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 7. marec 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

OBVESTILA / Gorenjska, 7. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Gorenjska, 8. marec 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

IZLETI / Kranj, 9. marec 2023

Portorož–Sečoveljske soline

 

 
 

 

 
 
 

Prizidek že gradijo / 09:51, 26. februar

Osnovna šola Antona Janša je takšna kot je bila zgrajena. Že nekaj let premajhna zato imajo dislocirano enoto v stari knjižnici. Kdaj bo prišla na vrsto za obnovo in širitev?

Priložnost za petzvezdična doživetja / 13:48, 25. februar

Katera po vrsta je že ta? Tudi ta ne bo dolgo na direktorski funkciji!

Živahno na priljubljenem smučišču / 08:23, 20. februar

Bohinjci nočejo masovnega turizma. Projekt 2864 je utopija kar so občani že večkrat povedali. Bohinjci si želijo butični turizem z bogatimi gosti.

Tiskani mediji in UI / 15:57, 19. februar

Res je, da glavno vlogo obveščanja prevzema internet. Tiskani mediji pa niso več priljubljeni, že zato ne ker so postali preveč pristranski ...

Zasuta usta in Jazon na (ne)Prešern(i) dan / 09:08, 19. februar

Rdeča zvezda je simbol svobode lahko samo pri Slovencih. Kot dokazano narod z nižjim IQ-jem od zahodnih narodov, ne razumemo, da drugačno mn...

Pustne povorke in rajanja na Gorenjskem / 00:27, 18. februar

Na Bledu je pustna povorka v nedeljo 19.2 in ne v soboto. Maske bodo 0d 15 ure dalje na spodnji ploščadi TC Bled (v Gadafi centru), nastop...

Odprto pismo v podporo avtonomiji muzejev / 08:05, 8. februar

Vlada sledi ljudstvu, ki si želi novo miniJugoslavijo. Lojze je leta 91 mislil, da si Slovenci želijo drugo Švico, v bistvu so si želeli nek...