Domelove inovatorske ekipe so prejele eno zlato in srebrno ter skupaj s Cultom in Comtronom še nagrado za izziv Z inovacijami premikamo meje ter srebrno nagrado. / Foto: Gorazd Kavčič

Z inovacijami do uspeha

Na Gorenjskem so nagradili petnajst inovacijskih projektov, najboljši štirje pa se bodo septembra potegovali za naziv najboljše inovacije tudi na nacionalni ravni.

Kranj – V četrtek je v konferenčni dvorani Zavarovalnice Triglav v Kranju potekala podelitev nagrad najboljšim inovatorjem gorenjske regije, ki jih podeljuje Regionalna zbornica Gorenjske pri Gospodarski zbornici Slovenije v partnerstvu z gospodarskim ministrstvom in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Najboljši štirje na nacionalno raven

Na razpis za podelitev priznanj se je odzvalo 14 podjetij skupaj s 15 inovacijskimi projekti. Komisija je najboljše nagradila s šestimi zlatimi, osmimi srebrnimi in enim bronastim priznanjem. Najboljše štiri inovacije z zlatim priznanji se bodo septembra potegovale tudi za naziv naj inovacije na ravni države. To bo ekipa družbe SIJ Acroni z inovacijo SIDUR 400, s katero so dosegli boljšo varivost in preoblikovalnost jekla, Domelova ekipa, ki je sodelovala pri inoviranju EC mokro suhe sesalne enote, ekipa Iskraemeca, ki je razvila Zelenega pingvina, s pomočjo katerega učenci sodelujejo v zmanjševanju ogljičnega odtisa s pomočjo zmanjšane porabe virov, ter Primož Pori, s. p., kjer so razvili pripomoček za vadbo Infinity Movement.

Poleg najboljših štirih, sta šli zlati priznanji v roke tudi družbama Knauf Insulation in ADC team. Srebrna priznanja so prejele inovatorske ekipe v podjetjih Polycom, Domel, Iskratel, SRC Infonet, SIJ Acroni, Lotrič meroslovje, TAB Systems ter ekipa podjetij Domel, Cult in Comtron. Bronasto priznanje pa so prejeli v podjetju M Sora.

Dvema inovacijama so podelili tudi nagradi za letošnji izziv Z invoacijami presegamo meje, s katerim spodbujajo inovacije, ki imajo širši družbeni ali ekološki učinek. Prejeli so ju v družbah Iskraemeco za razvoj Zelenega pingvina in ekipa Domela, Culta in Comtrona za razvoj električnega kolesa. Obe inovaciji se bosta za nagrado potegovali tudi na nacionalni ravni.

Uspeh spremlja inovativnost

»Zavedamo se, da dolgoročen uspeh podjetja spremlja visoka dodana vrednost na zaposlenega, to pa dviguje prav inovativnost,« je povedala predsednica upravnega odbora regionalne zbornice Janka Planinc in dodala, da prav inovacije pomagajo podjetjem k večji prepoznavnosti in tržnemu deležu. »Na Gorenjskem je veliko uspešnih podjetij in danes ste tu predstavniki, ki ne pripomorete le k razvoju podjetja, temveč tudi k razvoju regionalnega gospodarstva ter slovenskega gospodarstva nasploh,« je še dodala.

Tudi generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je poudaril, da je prav inovativnost tista dejavnost, ki poganja gospodarstvo in z njim celotno družbo naprej. »Danes še toliko bolj velja, da ne bodo napredovale največje družbe, temveč tiste, ki imajo največ znanja in sposobnosti ter tudi priložnosti, da ga udejanjijo v praksi,« je povedal.

Nazaj med močne inovatorje

Po besedah Roka Benigerja iz Spirita Slovenija se je po podatkih evropskega inovacijskega indeksa inovacijska uspešnost pri nas v zadnjem času sicer zmanjšala. Slovenija je namreč padla iz območja močnih v območje zmernih inovatorjev. Cilj države je, da se v desetih letih uvrsti nazaj med močne inovatorje, za to pa bo treba povečati delež inovacijskih podjetij v industriji in izbranih storitvenih dejavnostih, predvsem pa okrepiti inovacijske dejavnosti v malih in srednje velikih podjetij. Kot kažejo podatki, je namreč v Sloveniji inovacijsko dejavnih slabi štirideset odstotkov vseh podjetij.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

6/23

petek

6/25

sobota

6/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

IZLETI / Kokrica, 12. april 2024

Pohod na Križno goro

RAZSTAVE / Koroška Bela, 12. april 2024

Likovna dela sekcije Kreativnost

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 12. april 2024

Vzorčni valjček

PREDAVANJA / Žiri, 12. april 2024

O potovanju po Afriki

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

GLEDALIŠČE / Visoko, 13. april 2024

Na Visokem Emigranta

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...