Skupinska fotografija prejemnikov občinskih priznanj v Preddvoru / Foto: Primož Pičulin

Slavnostni uvod v občinski praznik

Občina Preddvor 1. junija praznuje občinski praznik. Prazničen bo tako rekoč ves junij, slavnostno akademijo pa je gostil preddvorski kulturni dom. Pospremil jo je glasbeno-kulturni program, župan Rok Roblek pa je zaslužnim občanom predal priznanja za njihov prispevek k občini.

Letos je župan Rok Roblek na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Preddvoru podelil pet občinskih grbov, dve posebni pohvali, dve plaketi Josipine Turnograjske, tri priznanja ter po dve mali in veliki plaketi Občine Preddvor.

Preddvor – Za program na letošnji slavnostni akademiji sta poskrbela KUD in OŠ Matije Valjavca Preddvor pod taktirko vsestranske Petre Lombar Premru, tudi predsednice omenjenega kulturno-umetniškega društva. Dogodek sta povezovala devetošolca Neja Čater in Jernej Volčjak, nastopili pa so tudi učenci glasbenih šol Piano Forte in Kranj. Za koordinacijo pri pripravi glasbenega programa je poskrbel Franci Sekne.

Zagotovo sta izjemen vtis na občinstvo pustila klavirska vložka nadarjene Eve Chemodanove, ki jo je iz rodne Ukrajine pregnala vojna in je našla zatočišče v Šenčurju. Pred kratkim je uspešno opravila sprejemne izpite na oddelku za klavir Akademije za glasbo v Ljubljani. Z igranim prizorom Pod Gvavsko pečjo članov KUD Matije Valjavca Preddvor pa se je občinstvo na slavnostni akademiji »povzpelo« na pobočje Zaplate. Prizor je delček letošnjega društvenega projekta ohranjanja ledinskih imen ob planinski poti, smo izvedeli.

Za uvodni govor v slavnostno akademijo ob občinskem prazniku, ki ga v Preddvoru posvečajo spominu na rojakinjo, prvo slovensko pesnico, pripovednico, pravljičarko in skladateljico Josipino Urbančič - Turnograjsko (umrla je 1. junija 1854, stara 21 let), je poskrbel domači župan Rok Roblek. Sledila je podelitev petih občinskih grbov, dveh posebnih pohval, dveh plaket Josipine Turnograjske, treh priznanj, dveh malih in dveh velikih plaket Občine Preddvor.

Grb Občine Preddvor je priznanje, ki ga kot častni znak podeljuje župan za izjemne zasluge, dosežke in dejanja, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju, ugledu in uveljavitvi občine v širšem prostoru. Tokrat so ga prejeli Prostovoljno gasilsko društvo Preddvor za požrtvovalnost pri gašenju požara na Potoški gori; Maja Povšnar za naslov svetovne prvakinje in druge športne uspehe v ju-jitsuju; vsestranska Petra Lesjak, pomočnica ravnatelja Osnovne šole Matije Valjavca, ki uspešno premaguje zahtevne in odgovorne izzive, korektno in konstruktivno plete vezi med krajem, šolo in občino; Slavko Prezelj za izjemen doprinos k ohranjanju preddvorske kulturne dediščine; kot znak pozornosti in zahvale za aktivnosti in osebno udejstvovanje pri obnovi gradu Dvor pa še Zavod Grof in Grofica oziroma Tanja Šubelj in Florijan Sušnik, nova upravljavca preddvorskega gradu Dvor.

Županovi posebni pohvali sta šli v roke Žana Kerna in Janeza Zibelnika, ki sta z zmago na kuharskem šovu Mali šef v letu 2021 prispevala k izjemni promociji šole in občine Preddvor.

Za celovečerni film Ovčarstvo v preddvorskih gorah je KUD Matije Valjavca Preddvor prejel plaketo Josipine Turnograjske, ki jo je z rok župana in ob čestitkah dobila tudi Mimi Roblek za dolgoletno glasbeno udejstvovanje v ŽPZ Josipine Turnograjske in pri drugih zborih.

Špela Šavs je za izjemni športni podvig – dobrodelni tek okoli Slovenije – prejela priznanje Občine Preddvor. Podelili so ga tudi Marceli Kos za izjemno vključevanje v družbeno življenje v domačem okolju ter za naziv diamantne maturantke – letos Kosova sicer že uspešno nadaljuje študij v prvem letniku Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Meta Roblek pa je učenk osmega razreda OŠ Matije Valjavca Preddvor. Priznanje Občine Preddvor pa je prejela za številne uspehe in vsestransko angažiranost.

Mali plaketi Občine Preddvor sta prejela Ciril Koder za več kot dvajsetletno aktivno delovanje v občinski organizaciji borcev za vrednote NOB Preddvor ter Franc Guček - Guči za dolgoletno samostojno in društveno likovno delovanje. Marku Bohincu (za več kot 50-letno aktivno delovanje v PGD Preddvor) ter FD Preddvor (za 70 let organizirane folklorne dejavnosti) pa je župan predal veliko plaketo Občine Preddvor.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 80 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/19

torek

6/25

sreda

7/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 07:15, 4. oktober

Gorenjci niso za ekipne športe. Le zakaj?

Je tudi na Gorenjskem ogrožena preskrba z zdravili / 07:14, 4. oktober

Ne se hecat. Za nekatere je obisk lekarne št.1 v tednu.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 01:54, 4. oktober

Wojc - mal pejt po svetu, vsaj do LJ - da nauš tok zaplankan.

Žan Košir kmalu na sneg / 01:39, 4. oktober

Ful športnik, tak osamelec - ni v neki ekipi . Pa še fuuuuuul luuuuuštkan.

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3