Hiše so velike okrog sedemdeset kvadratnih metrov, zasnovalo jih je slovensko podjetje Artlinia, proizvajali jih bodo v tujini, zunanjost pa bodo prilagodili tudi tipu pokrajine, kjer bodo stale. / Foto: arhiv instituta Back To The Village

Hiše za petdeset tisoč evrov

V dveh slovenskih občinah, Ajdovščini in Lendavi, bodo v kratkem začeli graditi naselje nizkocenovnih hiš za mlade in mlade družine. Kakšno pa je zanimanje med gorenjskimi občinami?

Po besedah Ernesta Škrjanca bodo projekt najprej izpeljali v občinah, kjer imajo že pripravljena zemljišča za gradnjo.

Kranj – Hiša za mlade družine se imenuje projekt inštituta Back To The Village, v sklopu katerega bi mladi in mlade družine lahko prišli do hiše za petdeset tisoč evrov. Prvi naselji s skupaj petnajstimi montažnimi hišami v velikosti od 70 do 75 kvadratnih metrov bosta zrasli v Ajdovščini in Lendavi, kjer so skupaj z občinama že zaprosili za gradbeno dovoljenje. Po besedah direktorja inštituta Ernesta Škrjanca bi v Ajdovščini, kjer so naleteli na izjemno sodelovanje občine in župana, prve hiše lahko začeli postavljati že v dveh mesecih.

Po njegovih besedah je stanovanje eden od osnovnih pogojev, da mlad par ustvari družino. »Mladi se spopadajo z visokimi cenami stanovanj in najemnin, lastniki stanovanj jim postavljajo vse ostrejše pogoje za najem, banke pa jim zelo težko dodelijo kredite za nakup nepremičnine. Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje 10 tisoč stanovanjskih enot, ta primanjkljaj pa se z leti zgolj povečuje. Novogradnje, ki se pojavljajo na trgu, so za iskalce stanovanj predrage in po funkcionalnosti ne odgovarjajo njihovim potrebam. Predvsem mladi si težko zagotovijo lastno stanovanje, saj nimajo dostopa do posojil in so zato obsojeni na drag najem ali bivanje pri starših,« je navedel.

Cene stanovanj v zadnjih letih rastejo v nebo, obenem v Sloveniji gradijo premalo stanovanj, da bi lahko zadostili potrebam in tako znižali tudi njihovo ceno.

»Naš projekt vsebuje inovativen, neprofitni način pridobitve domovanja za mlade ljudi. Občina uredi ustrezno zemljišče, ki se odstopi za namen reševanja stanovanjske problematike. Z evropskimi sredstvi, donacijami, državnimi razpisi in dobrodelnimi prireditvami plačamo komunalno infrastrukturo,« je pojasnil.

Pogovori potekajo tudi z drugimi občinami, zanimanje za projekt so izrazili tudi na Jesenicah, kjer so ob nedavnem sprejemanju občinskega stanovanjskega programa na občinskem svetu nekateri občinski svetniki dali pobudo občini, naj poišče zemljišče – omenjala se je Hrušica – za gradnjo nizkocenovnih hiš in s tem omogoči mladim domačinom, da rešijo svoj stanovanjski problem in na ta način ostanejo v domači občini.

A župan Blaž Račič je opozoril na nekatere nedorečenosti, predvsem na dejstvo, da komunalno urejenih zemljišč – četudi bi jih Občina Jesenice imela v lasti – na inštitut oziroma kogarkoli drugega ne bi mogli prenesti brezplačno.

Račič je tudi poudaril, da o projektu Hiša za mlade nimajo dovolj podrobnih informacij, da bi lahko ocenili, na kakšen način bo projekt izpeljan, po informacijah, predstavljenih v medijih, pa zadeva ni tako enostavno izvedljiva.

Tudi v inštitutu poudarjajo, da bodo projekt najprej izpeljali v občinah, kjer imajo že pripravljena zemljišča za gradnjo. Vsekakor pa si želijo, da bi v projekt pritegnili čim več slovenskih občin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...