Učenci so na kuharski delavnici stare jeseniške jedi spremenili v ulično hrano. / Foto: Ambrož Černe

Jeseniške jedi kot ulična hrana

Projekt KUHAM DOMAče bo v jeseniški občini letos dobil čisto posebno nadgradnjo, saj bodo v sodelovanju z Jerico Klinar šest izbranih menijev Delavske malce spremenili v ulično hrano.

Pečene jabke, filane z orehi (za 15 oseb): 15 srednje velikih jabolk, 36 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov, 12 žlic medu, 12 žlic na lističe narezanih mandljev, 6 žlic suhih brusnic ali rozin, 4 žličke mletega cimeta. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in rozine. Dodamo mandlje in še enkrat rahlo premešamo. Jabolkom odrežemo »pokrov« in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne gremo pregloboko, stena jabolka naj bo debela vsaj en centimeter. Napolnimo jih z nadevom, pokrijemo z odrezanim »pokrovom« in zavijemo v aluminijasto folijo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Serviranje: Postrežemo v ladjici in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju, ter na vrh dodamo žlico stepene smetane, prelijemo z malo medu in potrosimo z orehi.

V jeseniški občini je lani zaživel projekt Delavska malca, pod okriljem katerega je nastal meni značilnih jeseniških jedi. Gre za jedi, kakršne so kuhali v »fabrških« kantinah ali pa so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Meni danes ponuja šest jeseniških gostiln: Restavracija Kazina, Gostilnica in pizzerija Chilli, Gostilna in pizzerija Turist, Bistro Oaza, Penzion Pr' Betel in Dom Pristava.

Jedi so predstavljene tudi v posebni knjižici, ki opisuje tudi prehransko dediščino delavskega razreda na Jesenicah.

Kot je povedal Ambrož Černe z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, so se povezali tudi s turističnimi krožki v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava in jeseniški osnovnošolci so v obliki šestih kratkih promocijskih filmčkov Delavsko malco predstavili javnosti.

Letos se projekt nadaljuje, dobil pa bo čisto posebno nadgradnjo. Delavsko malco bodo namreč nadgradili s tako imenovano street food obliko oziroma jo bodo ponudili v obliki ulične hrane. Povezali so se z jeseniško ljubiteljico kulinarike Jerico Klinar, ki je zaposlena v kuhinji blejskega hotela Triglav. Iz obstoječih menijev Delavska malca je izbranih šest menijev rekonstruirala v ulično hrano, povezali pa so se s tremi jeseniškimi gostinci: Restavracijo Kazina, Penzionom Pr' Betel in Gostilno in pizzerijo Turist ter turističnimi krožki.

Tako so pred dnevi na dveh jeseniških osnovnih šolah že izvedli kuharske delavnice.

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja sta delavnico vodili Jerica Klinar in Vera Grgurič iz Penziona Pr' Betel, pripravljali pa so ričoto (ješprenj) s kranjsko klobaso in šmorn s čežano, rozinami in marmelado.

Na Osnovni šoli Koroška Bela pa je ob Jerici Klinar delavnico vodil Alojz Janc iz Restavracije Kazina, učenci pa so pripravljali gratiniran makaronflajš in pečene jabke, filane z orehi.

Po prvomajskih praznikih sledi še kuharska delavnica na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Ob koncu šolskega leta bodo sodelujoči učenci svojim sošolcem in učiteljem predstavili svoje jedi z zaključnim dogodkom pred šolo, za vse druge pa bodo predstavitev in degustacijo jedi pripravili 25. maja na dogodku Parada učenja ob tednu vseživljenjskega učenja na Stari Savi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 44 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/23

petek

6/25

sobota

6/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

IZLETI / Kokrica, 12. april 2024

Pohod na Križno goro

RAZSTAVE / Koroška Bela, 12. april 2024

Likovna dela sekcije Kreativnost

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 12. april 2024

Vzorčni valjček

PREDAVANJA / Žiri, 12. april 2024

O potovanju po Afriki

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

GLEDALIŠČE / Visoko, 13. april 2024

Na Visokem Emigranta

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...