V Železnikih nova razvojna strategija

Strategija razvoja Občine Železniki do leta 2028 v okviru treh strateških ciljev predvideva kar 115 različnih projektov in aktivnosti v vrednosti 75 milijonov evrov.

Predvideli so tri strateške cilje: dostopna in ohranjena Selška dolina, dejavna in organizirana skupnost ter podjetna in prodorna občina.

Železniki – Občina Železniki kot jedro Selške doline je prodorno okolje, ki omogoča zdravo bivanje, modro gospodarjenje in pristno doživljanje podeželja na pragu Alp, je ključno sporočilo vizije razvoja Občine Železniki za obdobje 2022–2028. Krovni razvojni dokument občine za naslednjih sedem let so minuli četrtek na zadnji seji potrdili občinski svetniki, v njem pa je zajetih kar 115 različnih projektov in aktivnosti v skupni vrednosti 75,5 milijona evrov, od tega naj bi bilo dobrih 19 milijonov evrov občinskega denarja, preostalo pa bi pridobili iz državnih in evropskih virov.

Župan Anton Luznar je spomnil, da se je pretekla strategija iztekla konec leta 2015, k pripravi nove pa so pristopili leta 2019. Ustanovili so projektno skupino, ki je naprej opravila analizo in anketo med občani ter nato konec lanskega leta predstavila osnutek strategije, ki so jo v minulih mesecih nadgradili s pomočjo strokovnjakov iz podjetja K&Z. Strategija po besedah Slavke Zupan iz omenjenega podjetja naslavlja vsa področja, za katere je pristojna občina, vključno s ključnimi temami, ki so jih občani navedli v anketi: poplavna varnost, kolesarske poti, problematika drog, obvoznica, dom starejših …

Občina Železniki se s koeficientom razvitosti 1,18 uvršča na 18. mesto med 212 občinami. Cilj je zadržati ali še izboljšati to pozicijo, je dejala Zupanova. Pa tudi, da je občina demografsko v zelo dobri kondiciji, a se prebivalstvo zelo hitro stara, da dve tretjini občanov živi na podeželju, da je turizem perspektivna panoga … Z analizo so izluščili 12 ključnih izzivov, na podlagi katerih so postavili strateške cilje za uresničevanje vizije, ki jo opredeljuje več gradnikov. To so enakomeren razvoj celotne občine, kakovostno in organizirano lokalno okolje, trajnostno ravnovesje med razvojem gospodarstva, kakovostnim bivanjem in varovanjem narave, utrjevanje identitete prednikov in uravnotežen proračun, ki zadovoljuje potrebe občanov in podpira razvojne ambicije okolja.

»Koncept smo gradili na trajnostnem razvoju,« je povedala Zupanova in navedla tri strateške cilje: dostopna in ohranjena dolina, dejavna in organizirana skupnost ter podjetna in prodorna občina. S področja izboljšanja dostopnosti je posebej omenila ambiciozen cilj, da občina letno zagotavlja vsaj 800 tisoč evrov za vzdrževanje lokalnih in krajevnih cest. Zajeli so tudi ukrepe na državnih cestah, infrastrukturi za kolesarje in pešce ter sistemu mirujočega prometa, preventivne ukrepe pred poplavami in erozijo … Pri družbenih storitvah nameravajo nadgraditi obstoječo ponudbo, prednostno na področju oskrbe starejših, in izboljšati pogoje za bivanje mladih. Cilj podjetne in prodorne občine bodo zasledovali z enakomernim gospodarskim razvojem, načrtnejšim razvojem trajnostnega turizma, ustvarjanjem pogojev za rast podjetij in kmetij ter vzpostavljanjem pametne skupnosti.

»Strategija je ambiciozna, ampak tudi izvedljiva; je pa veliko zunanjih dejavnikov, ki lahko vplivajo na izvajanje,« je dejala Zupanova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

5/20

torek

5/25

sreda

8/23

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

PRIREDITVE / Jesenice, 4. oktober 2022

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. oktober 2022

H kapucinom na ogled razstave in knjižnice

PRIREDITVE / Jesenice, 5. oktober 2022

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Žan Košir kmalu na sneg / 20:11, 3. oktober

Bravo Žan , pri 38 letih pa še vedno v formi https://pro-stave.com/bet-at-home/

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 19:37, 3. oktober

Bolš kot fotografije na rantah je pa tole (to sem videl v okolici Kranja):ker se trava samo še balira , je eden rante vrgu ven in zdaj je t...

V spomin na Andreja Demšarja / 15:16, 3. oktober

Besna sem, ker o takih prireditvah ni 'javnega' obvestila. Kako naj vem....
Hvala tudi ženi IVANKI za varstvo...... za vso dobroto. <3

V spomin na Andreja Demšarja / 15:12, 3. oktober

Žal nismo seznanjeni, da se je to dogajalo. Kaj naj spremljamo, da bomo seznanjeni s takšno prireditvijo.... Vse dobro 'atu' in ženi Ivanki, ki sta varovala naše otroke....... <3 <3

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 06:45, 3. oktober

Če mene vprašate(pa me ne), mi je 100x bolj všeč kozouc nafilan s snopi žita ali senom. Tole se mi zdi posiljeno.Če je slučajno komu to všeč...

Gradnja prizidka se odmika / 09:34, 2. oktober

Jesenice, Tržič, Domžale in Kamnik. Občine z nesposobno občinsko upravo.

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.